Podeli:
zaštitne maske
Foto: Facebook/Centar Potrošača Srbije

Kao da nije bilo dovoljno to što nam iz Kriznog štaba malo-malo stižu oprečne poruke, nedavno je društvenim mrežama počela da kruži fotografija kutije s upozorenjem da maske koje se unutra nalaze ne štite od virusa, samim tim ni od korone. Te iste maske vidimo na svakom drugom čoveku na ulici. Zamolili smo epidemiologa Zorana Radovanovića da nam obajasni štite li maske ili ne.

Pre svega, treba videti šta piše u tom upozorenju koje je uplašilo mnoge.

“Ovaj proizvod nije respirator i ne može da obezbedi zaštitu od kovida 19 (koronavirusa) ili bilo kog drugog virusa ili zaraze. Nošenje maske ne smanjuje rizik od bilo koje bolesti i infekcije. Pojedinac je odgovoran za svoju bezbednost, kao i način nošenja maske. Obavezno je ukloniti ukoliko je kontaminirana”.

I šta sad čovek da misli?

“Nije najjasnije zašto je to tako rečeno. Maske pružaju delimičnu zaštitu. Nisu, naravno, apsolutna zaštita, ali štite, pre svega, druge od onog ko je zaražen a nosi masku, a mogu da štite i onog zdravog ko je stavio masku“, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Jasno je da većina nema one specijalne skupe maske koje garantuju najveću zaštitu, pa smo pitali doktora i koliko te obične maske, bilo da su plave, kao na ovoj slici, bele ili zelene, koje svi viđamo svakodnevno, zapravo štite one zdrave.

Pročitajte još:

“Hirurške maske od gaze štite dok se ne ovlaže i, čim se skinu, ne smeju više ponovo da se stavljaju. Znači, zaštita nije duža od dva sata i one se odmah bacaju. Ove koje se prodaju duže traju, mogu da se koriste više puta, s tim što, ako smo ih već koristili, dobro je da ih do sledeće upotrebe stavimo na sunce, kraj prozora, jer tu su tu i druge klice, ne samo korona. I nikako ne treba dirati deo u koji se diše, već za latiš koji ide iza ušiju“, savetuje doktor.

Kaže i da od maski uopšte ne treba mnogo očekivati, one su izvesna zaštita, pa treba držati distancu. Na toj fizičkoj razdvojenosti treba insistirati.

I šta nakon svega da radi onaj ko bi, recimo, u gradski prevoz, a video je obaveštenje da obične hirurške maske ne štitte.

“Pitanje je da li se ovde misli na sve epidemiloške maske ili samo na plave epidemiološke maske. Sigurno je da su bolje maske tipa N95, ali i ove u izvesnoj meri štite i to je najvažnije“, kaže doktor za kraj i još jednom podseća da nije dobro što iz Kriznog štaba stižu kontradiktorne poruke o nošenju maski,

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar