UN: Vlada da se izjasni o napadima na sudije Apelacionog suda

Hronika 01. sep. 202017:11
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Specijalni izvestioci UN za slobodu sudija i pravnika i slobodu izražavanja uputili su Vladi Srbije zahtev da se izjasni o prošlogodišnjim verbalnim napadima poslanika Narodne skupštine na sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića i Omera Hadžiomerovića, navodi se na sajtu Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Kako navodi CEPRIS, čini se da su ovi napadi motivisani njihovim kritičkim stavovima o srpskom pravosudnom sistemu i zakonodavnim inicijativama, navodi se u obraćanju izvestilaca Vladi Srbije. 

Dodaju da ovakvi napadi predstavljaju ozbiljno kršenje principa nezavisnosti sudstva, potkopavaju poverenje javnosti u pravosuđe i narušavaju princip podele vlasti.

Njime se uspostavlja okruženje u kojem su sudije izložene različitim oblicima pritisaka, pretnji i mešanja koji mogu negativno uticati na njihovu sposobnost da nezavisno odlučuju na osnovu činjenica i u skladu sa zakonom, smatraju specijalni izvestioci UN.

Oni dalje navode da izražavaju zabrinutost da se napadi na sudije odnose na ostvarivanje njihovog prava na slobodu izražavanja i da će način na koji se takvi napadi predstavljaju proizvesti zastrašujući efekat koji neopravdano ograničava vršenje ovog prava mimo legitimnih ograničenja.

Ipak, Vlada Srbije još uvek nije odgovorila na pismo Specijalnih izvestilaca, iako je ono upućeno pre više od godinu dana, u avgustu 2019. godine.

Inače, sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović godinama su žrtve verbalnih napada zbog svojih kritika pravosuđa u Srbiji. U 2018. godini ovi napadi postali su učestali nakon što su se otvoreno usprotivili pojedinim ustavnim amandmanima, predviđajući njihov negativni uticaj na vladavinu prava i nezavisnost sudstva.

Foto:Nova S/ Miodrag Majić

U 2019. godini izrazili su svoj stav o predlogu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, posebno o uvođenju doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Tvrdili su da bi predložene odredbe podrazumevale kršenje ljudskih prava i sloboda garantovanih Ustavom Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Sudija Miodrag Majić izrazio je 19. maja 2019. godine zabrinutost u vezi sa Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika u televizijskoj emisiji „Utisak nedelje“.

Dana 20. maja 2019. tokom rasprave u Narodnoj skupštini o usvajanju pomenutog zakona, nekoliko poslanika izvršilo je verbalne napade na sudiju Majića u vezi sa mišljenjima iznetim u televizijskoj emisiji. Majić je optužen za korupciju, odnosno za donešenje presuda u zamenu za novac (optužba upućena i sudiji Hadžiomeroviću). Verbalni napadi su uključivali izjave poput: „Sramota je imati sudiju poput Majića“ ili „Nisu zakoni loši, sudije su loše, a sudija Majić to potvrđuje“, kao i „po mom mišljenju, sudija Majić je verovatno gori od svih onih kojima je sudio“.

Bilo je i prikrivenih pretećih opaski, kao što su „oslobodio je 11 dokazanih albanskih terorista, koji su počinili najgroznije zločine u Gnjilanu, pa vas molim da imate razumevanje ako se nešto dogodi“. Poslanici su takođe doveli u pitanje mogućnost da sudije govore u medijima ili da budu članovi udruženja građana.

Narodna skupština je 21. maja 2019. godine usvojila zakon kojim se u krivičnopravni sistem uvodi kazna doživotnog zatvora, predviđajući da učinioci osuđeni za određena dela nemaju pravo na uslovni otpust.

Visoki savet sudstva je 4. juna 2019. godine osudio „primedbe pojedinih poslanika, praćene ličnim uvredama i diskvalifikacijom stručnosti i profesionalnog rada određenih sudija, što dovodi u pitanje integritet svih sudija“.

Komentari

Vaš komentar