Sid Višus Foto: Elisa Leonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za basistu i pevača benda "Sex Pistols" vezuju se brojne kontroverze po kojima će ostati upamćen.

Sid Višus bio je optužen za ubistvo svoje devojke Nensi Spandžen, a četiri meseca nakon njene smrti preminuo je od predoziranja heroinom. Njihova ljubavna priča ostaće upamćena kao jedna od najdestruktivnijih veza poznatih prepuna turbulencija i intriga sa tragičnim završetkom.

PROČITAJTE JOŠ:

Slučaj smrti muzičara bio je jednostavan za nadležnu policiju, jer su pored njega pronađeni špric, igla i kašika. Međutim, tragičan slučaj Nensi Spandžen bio je znatno komplikovaniji i šokirao je svojevremeno javnost.

U ranim jutarnjim satima 12. oktobra 1978. godine, gosti hotela Čelsi na Menhatnu u Njujorku bili su svedoci neobičnih zvukova koji su dopirali iz sobe basiste Sida Višusa i njegove devojke Nensi Spandžen.

Par se upoznao dve godine pre tragične smrti mlade devojke i odmah su postali nerazdvojni. Njihov odnos bio je prepun turbulencijama i prolazio je kroz brojne krize zbog njhovog stila života. Te večeri u oktobru u hotelu u kom su Nensi i Sid živeli puna dva meseca, mistoriozno i krvnički je ubijena muzičareva devojka.

Nensi je bila nasmrt izbodena u kupatilu, a policija je u toku uviđaja pronašla njeno beživotno telo sa nožem u stomaku.  Glavni optuženi za ubistvo bio je Sid Višus.

„Ja sam to učinio… jer sam prljava džukela“, rekao je navodno Sid nakon ubistva, kako su prenosili svetski mediji.

Nensi Spangen i Sid Višus Foto: RETNA / Sipa Press / Profimedia

Ipak, nakon što je uhapšen otkriveno je da je on spavao kada se dogodilo ubistvo, čime je ovaj slučaj dodatno postao misteriozan za one koji su radili na rasvetljavanju, ali i za širu javnost.

Postoji i teorija da su njih dvoje zajedno želeli da izvrše samoubistvo.

Veza Sida i Nensi ostala je, preko četiri decenije kasnije, jedna od najvećih pank misterija. Spandžen je bila grupi devojka benda, koju su skoro svi članovi „Sex Pistols-a“ mrzeli zbog njene samoživosti.

Te noći sa njima dvoma u sobi je bilo i nekoliko Sidovih prijatelja, koji su posmatrali muzičara dok se drogirao.

„Nekoliko njih je videlo Sida kako uzima čak 30 tableta ‘tuinala’ – mnogo veću dozu barbiturata nego što bi većina nas mogla da preživi, a jedna je dovoljna da maltene svakog dovede do duboke nesvesti nekoliko sati. Sid je bio u tom komatoznom stanju i tokom jutra kad je Nensi stradala“, napisala je Šeril Tipins u svojoj knjizi o najpoznatijim gostima hotela „Čelsi“.

U pola osam ujutru iz njihove sobe čuo se ženski krik, što niko nije smatrao čudnim, s obzirom na život kakav su vodili. U 10 sati Sid je nazvao je recepciju, tražeći pomoć. Osoblje hotela je došlo do sobe gde su zatekli Nensi Spangen, golu do pola na podu kupatila, sa nožem zabodenim u stomak. Nensi je u trenutku smrti imala samo 20 godina.

Seks pistols Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Sid je bio optužen i uhapšen. Međutim, zbog nedostatka dokaza pušten je prvo na uslovnu slobodu. Međutim, ubrzo je ponovo završtio iza rešetaka kada je razbijenom pivskom flašom napao brata američke pevačice Peti Smit. Nakon toga, posle ukupno četiri meseca u zatvoru konašno je oslobođen svih optužbi. U toku odsluživanja zatvorske kazne 55 dana proveo je na rehabilitaciji, kako bi se rešio problema zavisnosti od narkotika.

Kada je pušten iz zatvora, te večeri se već bratio starom stilu života. Napravio je žurku sa puno alkohola i droge, koja mu je bila poslednja. Iste noći predrozirao se heroinom i preminuo. Sid je tada imao samo 21 godinu. Heroin je Sidu dala njegova majka, i sama zavisnica od narkotika, koja je navodno tokom Sidovog detinjstva izdržavala sebe i njega prodavajući kanabis na Ibici.

Sid Višus Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Sid Višus bio je prvo bubnjar grupe „Sijuksi i Banšiz“, a ubrzo je svoje mesto našao u bendu „Sex Pistols“, kao zamena za Glena Matloka. Bio je početnik na bas gitari, kada je postao član benda, a postoje glasine da Sid uopšte nije znao da svira bas. Navodno, bio je figura koja se „savršeno uklapala“ u ono što je bilo potrebno bendu, dok je za vreme koncerata držao svoje pojačalo stišano na minimum. To je kasnije potvrdio i sam Roten, koji je u izvesnoj meri potvrdio glasine da je sve deonice na prvom albumu zapravo snimio gitarista Stiv Džons.

Bez obzira na glasine, Sid je bio centralna figura, a ono što znamo kao ”punk look” upravo potiče od njegovog stila oblačenja.

“Pistolsi” su negovali jedinstveni stil provokativnim pesmama i nastupima. Sid je kroz muziku „kanalisao svoj bes“ prepuštem „primitivnim istinktima“, a ovim agresivnim pristupom brzo je postao idol brojnim tinejdžerima i ljubiteljima pank zvuka. Narkotici, alkohol i cigarete, kao i destruktivno ponašanje bili su deo cele priče. kako se navodi, Sid je bio fizički nasilan prema svojoj partnerki Nensi.

Sid Višus Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Međutim, publika slavnog muzičara postajala je sve brojnija, a njegov uticaj na muziku, ali i na društvo sve veći i zapšaženiji.

Skandali su bili gotovo svakodnevni deo njihovih života, a jedan od najvećih nastao je objavljivanjem pesme „God Save The Queen“ u kojoj se vladavina kraljice Elizabete označava kao „fašistički režim“, a koju su mnoge stanice odbile da puštaju.

Foto: Edwards / News Licensing / Profimedia

Njihov kultni debitantski album „Never Mind The Bollocks“ ih je je zbog samog naziva odveo na sud. Iako su ih pratili brojni ekscesi i neredi na koncertima, kao i zabrana prodaje njihovih albuma ”Never Mind The Bollocks” je ipak oduševio svetsku publiku i učinio „Sex Pistolse“ jednim od najpopularnijih bendova, a pomenuti album i danas se smatra jednim od najboljih albuma sveukupne svetske muzike i jednim od najuticajnijih svih vremena.

Početkom 1978. godine održali su turneju u Americi, ali zbog njihove međusobne netrpeljivosti opšta destruktivnost njihovih karaktera došla je do svog vrhunca 17. januara, 1978. godine, kada su „Sex Pistols“ zvanično proglasili raspad grupe.

BONUS VIDEO: Ikona pank muzike – uvek kontra pravila

Komentari

Svi komentari (0)