Robert Downey, Sr. and Robert Downey Jr
Otac i sin, Robert Dauni Senior i Džunior Foto: Dave Allocca / INSTAR Images / Profimedia

Robert Dauni Džunior jedan je od najpopularnijih i najplaćenijih glumaca Holivuda.

Iako je danas jedan od najuspešnijih umetnika u filmskoj industriji, te su u prvom planu njegovi poslovni uspesi i glumački talenat, njegov privatni život bio je prepun teških momenata i velikih izazova.

PROČITAJTE JOŠ:

Robert Dauni Džunior rođen kao sin poznatog redatelja i glumca, Roberta Daunija Seniora i glumice Elsi En, pa je od malih nogu imao otvoren put u Holivudu.

Međutim, velika prepreka na putu do bezbrižnog i neometenog uspeha bilo je problematično okruženje koje je moglo da mu oduzme ono što danas ima.

Otac proslavljenog glumca bio je zavisnik od narkotika, a svom sinu je već sa šest godina dopustio da proba marihuanu. Roobert je svojevremeno u svojoj ispovesti ispričao da je osećao kako je konzumiranje droge ono što ga emotivno povezuje sa ocem.

„Kad bismo se moj tata i ja drogirali zajedno, bilo je to kao da pokušava da mi pokaže ljubav na jedini način na koji je znao“, rekao je popularni glumac.

U svojim ranim dvadesetim godinama, još početkom osamdesetih, pokazao i je veliki glumački talenat i započeo svoju karijeru u svetu filma. Međutim, najveći problem u njegovom napredovanju bila je broba sa drogama.

Kada je dalje nastavio da niže uspehe, u svojoj 27. godini 1992. nominovan je za Oskara, a u tom periodu, paralelno sa usponom na polju karijere, kreću još veći problemi sa zavisnošću od alkohola i droga.

Iste godine Robert je uživao u romansi, pa je ušao u brak sa glumicom i pevačicom Deborom Falkoner, a par je naredne godine dobio sina India. Međutim, ni porodični život nje promenio njegove navike i stil.

Dauni je do 1995. godine koristio heroin i kokain, što ga je dovelo do nekoliko teških faza i hapšenja zbog kojih je završio na rehabilitaciji. U toku leta naredne godine više puta je uhapšen u toku nekoliko nedelja. Kad ga je policija jednom prilikom zaustavila zbog prebrze vožnje, pokazalo se da ne samo da ja pod dejstvom narkotika, već da kod sebe ima veću dozu kokaina i heroina, a na mestu suvozača i pištolj.

Ubrzo nakon toga, glumac se našao u centru skandala i na putu da uništi svoju karijeru, kada ga je policija privela nakon što je upao u kuću svog komšije i onesvestio se u sobi njegoovg sina.

Sledećih nekoliko godina proveo je na odvikavanju, periodično je bio na slobodi, a 1999. osuđen je na 36 meseci zatvora.

Služio je kaznu zatvora u trajanju od 12 meseci, pa je pušten na slobodu gde je naknadno još dva puta uhapšen. Osam meseci kasnije sud je prisilio glumca da ide na odvikavanje.

To je bila, po svemu sudeći, najgora faza u njegovom životu jer je tada ostao bez svega. Izgubio je sve glumačke projekte kada je posao u pitanju, dok ga je sa druge strane, kada je reč o njegovom privatnom životu, ostavila supruga i odvela njhovog sina. Bio je u dugovima i na korak do potpunog bankrota, ali i potpunog uništenja.

U tom ternutku, u najtežoj fazi života, shvatio je da je vreme za prelomni momenat i da mora nešto u svom životu da promeni. Rešio je da ode ponovo na odvikavanje, ali da se ovog puta u potpunosti posveti svom izlečenju i oporavku.

U svojim namerama je uspeo, pa se 2002. godine vratio glumi i dobio uloge u filmovima „Kiss, Kiss, Bang, Bang“ i „Zodiac“. Dodatni doprinos i značajnu podršku u borbi sa problemima zavisnosti pružila mu je veza sa producentkinjom Suzan Levin, sa kojom se zbližio tokom snimanja filma „Gothika“ 2003. godine.

Suzan je imala sređen život, pa ništa nije želela sa glumcem. Međutim, Robert je uspeo nekako da nagovori producentkinju da izaše sa njim, a onda su nastavili svoje zajedničke izlaske, koji su ih kasnije doveli do ljubavi, a onda i do braka. Suzan Levin šesto nazivaju čudom jer je Robertu spasila život.

„Mislim da to mogu da objasnim samo ako kažem da sam postao poput nje. Još uvek pokušavam da shvatim šta se dogodilo“, priznao je glumac u jednom intervjuu za medije, piše „Story.hr“.

Robert je zaprosio Suzan dan pre njenog tridesetog rođendana, a venčali su se u avgustu 2005. godine. U braku su dobili dvoje dece, sina Ekstona Elijasa 2012. godine i ćerku Avri Roel 2014. godine.

Robert Dauni Džunior uspeo je da prebrodi sve krize kroz koje je prošao, da pobedi probleme sa kojima se suočavao, te sada uživa u porodičnom životu, dok uspešno radi na svojoj karijeri.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših holivudskih glumica koje su potpuno prirodne

Komentari

Svi komentari (0)