Voditelji i seksističke izjave: Govor koji opravdava nasilje

Showbiz 23. apr. 202008:30 > 11:01
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/B92 TV

"Jezik je deo onoga kako mislimo i kako gledamo na svet. Nije dug put između seksističkog govora i nasilja prema ženama. To ne znači da impliciram da je voditelj B92 ili bilo koji drugi muškarac koji koristi seksistički govor istovremeno i nasilnik, daleko od toga, ali kultura koja opravdava ovakav vid govora zapravo je i kultura koja opravdava nasilje nad ženama. Važno je to razumeti, veza postoji. To nam govori o tome u kakvom društvu živimo", govori za Nova.rs Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Nepromišljeno pitanje voditelja „Fokusa“ Olivera Jakšića, dva dana kasnije i dalje izaziva negativne reakcije većinske javnosti u Srbiji, a tužna istina je da je ono tek jedno u moru televizijskih skandala koji su na noge podigli domaću, ali i svetsku javnost.

Naime, nakon pitanja koje je voditelj „Fokusa“ Oliver Jakšić uputio doktorki Dariji Kisić Tepavčević, podigla se prava bura na društvenim mrežama i usledili su mnogobrojni komentari ogročene javnosti koja je njegovu izjavu okrakterisala kao mizogenu, seksističku i šovinističku.

„Nisam želeo da je uvredim, niti sam je uvredio. Ona je bila zatečena pitanjem, ali nije uvređena. Snimili smo emisiju ranije, neće ići uživo, tako da sam se ja u tom uvodnom delu osvrnuo na tu priču. Nisam želeo da je uvredim, to nije bila ideja. Nisam želeo da narod pomisli da imam nekakvih negativnih stavova prema ženama. Naprotiv, ideja je bila da se istakne značaj, pre svega pripadnica ženskog pola koje su u prvim borbenim redovima. To je bila ideja. Sve drugo je pogrešno protumačeno“, rekao je između ostalog Oliver Jakšić.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je voditelj za Nova.rs izjavio da nije imao nameru da uvredi, kako kaže, ni Dariju, ni bilo koju drugu ženu u Srbiji, već da mu je namera bila potpuno suprotna, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra govori da je problem u svemu ovome kultura življenja koja suštinski ne vidi žene ravnopravnim.

„Sada govorim ispred organizacije koja se bavi upravo problemom nasilja nad ženama i mislim da je važno reći da nasilje prema ženama zapravo počinje iz jezika. Jezik je deo onoga kako mislimo i kako gledamo na svet. Nije dug put između seksističkog govora i nasilja prema ženama. To ne znači da impliciram da je voditelj B92 ili bilo koji drugi muškarac koji koristi seksistički govor istovremeno i nasilnik, daleko od toga, ali kultura koja opravdava ovakav vid govora zapravo je i kultura koja opravdava nasilje nad ženama. Važno je to razumeti, veza postoji. To nam govori o tome u kakvom društvu živimo“, govori Pavlović za Nova.rs i dodaje:

„Nužno je da postoji i individualna i svaka druga vrsta odgovornosti za ovako izgovorene, pogotovo javno izgovorene reči. Ukoliko komentarišem samo izjavu voditelja B92, važno je reći da način na koji je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević odgovorila ukazuje na to da je i sama osetila da to pitanje nije u redu. Nije ni fer da on procenjuje da li je ona uvređena ili nije. Na kraju dana je važno da li je uvređena, ali u širem kontekstu i nije – ako neko od nas subjektivno nešto doživljava kao da je u redu, to ne znači da je objektivno u redu.“

Govoreći o generalnom položaju žena u Srbiji, Sanja Pavlović za Nova.rs navodi:

„Mislim da sve ovo govori da kao društvno imamo još mnogo posla da pitanje ravnopravnosti muškaraca i žena bude deo života, svakodnevnice, javnog govora i udžbenika. Nijedan voditelj ili osoba koja to javno govori nije individualno odlučila da to kaže, odrasla je u kulturi koja to smatra ispravnim. U tom smislu, i dalje živimo u društvu koje žene ne vidi ravnopravnim. Pitanje je i da li se uopšte raazume koncept ravnopravnosti?“

Nepromišljena i nevešto postavljena pitanja voditelja televizije „B92“, ipak nisu usamljena u moru sličnih izjava i ispada koje su imali i drugi voditelji širom Evrope i sveta.

Tokom godina, svetska javnost bila je svedok sličnih skandala mnogobrojnih voditelja koji su na sličan način uvredili ne samo svoje sagovornice, već i veliku većinu drugih žena u svojim zemljama.

Pre nego je postala globalni fenomen i ikona pop kulture, pevačica Lejdi Gaga imala je provokativne početke koji su intrigirali svetsku javnost, ali i  novinara koji je tokom intervjua njenu muziku okarakterisao kao „odvlačenje pažnje“ i upitao je da li je „zabrinuta da će seksualna konotacija njenih pesama skrenuti pažnju sa njenog talentna?“.

„Da sam muškarac i da sedim ovde raširenih nogu i govorim kako spavam sa drugim devojkama svake večeri i pijem pivo, ti bi me nazvao rok zvezdom, ali pošto sam žena i pevam o seksu u svojim pesmama, ti govoriš da moja muzika odvlači pažnju sa mog talenta. Ne, ja sam samo rok zvezda“, ljutito mu je odgovorila pevačica.

Ovaj primer je nastavio da se „vrti“ na internetu i godinama kasnije, te mediji ali i javnost iznova i iznova komentarišu „seksitičko pitanje“ i „hrabrat, ljutit odgovor“.

Velika prašina podigla se i kada je britanski TV voditelj Majkl Berk izjavio da se „gojaznost nije bolest“ već da su „debeli ljudi samo debeli jer puno jedu“.

Berk je takođe dodao da nije potrebno od dugovečnosti praviti glavni životni cilj, a rana smrt osoba sa prekomernom težinom može se smatrati „nesebičnom žrtvom“ u borbi sa demografskim disbalansom, prenaseljenošću i klimatskim promenama.

Britanska ali i američka javnost njegovu izjavu dočekala je „na nož“, zahtevajući od voditelja hitno izvinjenje i ostavku.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.