Uzorna strana Jutjub scene: Kako se zaista koristi slava

Showbiz 24. apr. 202008:00 > 01:23
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/Jana Dačović/Marija Žeželj/Tamara Kalinic

Iako se o njima uglavnom govori u negativnom kontekstu, te je ime "jutjuber" postalo sinonim za "džabalebaroš", na domaćoj Jutjub sceni ipak postoje svetli primeri onih koji zaista mukotrpno rade kako bi ostvarili svoje snove i vizije, i te iste vizije kroz pozitivan primer prikazali mlađoj generaciji

Moglo bi se reći da su jedni od glavnih krivaca za lošu reputaciju domaćih jutjubera oni poput Bake Praseta, koji koriste svaku priliku da izbiju u prvi plan, ne razmišljajući puno o posledicama koje njihovi postupci ostavljaju za sobom. Neki od trenutno najpopularnijih jutjubera u Srbiji takođe su učinili sve da se istaknu po svom neprimerenom ponašanju, radije nego po kvalitetima koje možda poseduju.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, za razliku od njih, postoje i oni kojima zaista treba posvetiti više pažnje i na koje se, na ovaj ili onaj način, treba ugledati.

Marija Žeželj

Jedan od prvih primera je Novosađanka Marija Žeželj – jutjuberka, spisateljica, pevačica i model. Svoju karijeru započela je snimajući klipove na Jutjubu govoreći o dogodovštinama iz svakodnevnog života. U jeku svoje online popularnosti objavila je dečju knjigu „Moj slatki život“ – o devojčici Nađi i njenim problemima odrastanja, koja je svojevremeno bila najprodavanija na sajmu knjiga u Beogradu, a kasnije je započela i muzičku karijeru.

Nakon nekoliko singlova koje je objavila u saradnji sa „Universal music records“ u Srbiji, Marija je ipak odustala od pevačke karijere i posvetila se modelingu, te trenutno živi i radi u Njujorku.

Fanovi je opisuju kao umiljatu i finu, a Marija tokom svoje višegodišnje Jutjub karijere nikada do sada nije imala „skandalozne ispade“ i „politički nekorektne“ izjave poput većine njenih kolega u Srbiji. Trudi se da širi pozitivnu energiju i univerzalnu poruku da se trud i naporan rad isplate, kao i da ukoliko zaista verujete i radite na sebi, možete ostvariti svoje snove.

Nađa Stanojević

Ova dvadesetogodišnja jutjuberka svoju karijeru započela je 2015. godine i pretežno objavljuje snimke o lepoti, modi i životnom stilu, mada je sadržaj njenog kanala prilično raznolik. Na Nađinom kanalu možete naći savete za učenje, trikove koji vam mogu olakšati život, ali i vlogove s njenih putovanja.

Nađa je rođena u Beogradu, gde je i završila osnovnu i srednju školu, da bi na studije otišla u Milano, gde studira grafički dizajn. U intervjuu koji je nedavno dala za Nova.rs, Nađa je između ostalog govorila o svojim studijama u inostranstvu. Poput Marije Žeželj, i ona je imala „izlet“ u muzičke vode kad je snimila duet s Leom Stanković, takođe jutjuberkom. Pored toga, Nađa je 2017. godine dizajnirala japanke za jedan poznati brend.

PROČITAJTE JOŠ

Nađu na Instagramu prati preko 350 hiljada ljudi.

Jana Dačović

Na listi onih koji „peru lice srpskih jutjubera“ nalazi se i Jana Dačović, dvadesetogodišnja influenserka iz Kraljeva, koja je svoju online karijeru započela sa četrnaest godina. Popularnost je stekla objavljujući savete za tinejdžere. Trenutno studira softverski inženjering, a nedavno je izdala i svoju kozmetičku liniju.

Tokom 2017. godine u saradnji s izdavačkom kućom „Laguna“ objavila je knjigu „Lepota – vlogerski priručnik s preporukama Jane Dačović“, a samo godinu dana kasnije osnovala je svoj modni brend, te je u junu 2018. godine na tržište izbacila tri parfema pod nazivom „Bloom“, „Four“ i „Favourite“.

Sa svojih 720 hiljada pratilaca na Instagramu Jana svakodnevno deli modne fotografije i slike sa putovanja, te proizvode i usluge kompanija sa kojima sarađuje, ipak uvek se drži elementarne pristojnosti i trudi se da bude dobar primer čak i za one najmlađe koji je prate.

Tamara Kalinić

Iako malo starija od svojih prethodnica, na ovoj listi treba spomenuti i Novosađanku Tamaru Kalinić, modnu blogerku koja je diplomirani farmaceut. Tamara je nakon završetka studija u Engleskoj, gde trenutno i živi, radila u struci, dok joj je snimanje video klipova za Jutjub bio hobi, ali i dodatna zarada. Tamara se pre par godina ipak opredelila za Jutjub, ali je opciju da se vrati farmaciji ostavila otvorenu.

Baš kao i Marija Žeželj i Jana Dačović, Tamara takođe vodi računa o tome šta izgovara u javnom prostoru.  Mnogi je povezuju sa Zoranom Jovanović poznatijom kao Zorannah, jer su do pre nekoliko godina bile najbolje drugarice, dok nisu prekinule prijateljstvo.

Osim modnog sadržaja, Tamara na svom kanalu često daje savete i o efikasnom učenju, ali snima i video klipove u kojima kroz sopstveni primer prikazuje efikasnu organizaciju slobodnog vremena, ali i ličnog prostora.

Na Instagramu je trenutno prati više od osam stotina hiiljada ljudi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.