Uz koje kafanske pesme svi ustajemo i lomimo čaše VIDEO

Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Prva kafana u Evropi otvorena je pre 400 godina, i to u Beogradu. Otvorili su je Turci 1522. Na današnjem Dorćolu, i od tada je kafana vremenom postala centar društvenog, kulturnog, zabavnog, ali i političkog života. U kafani se, uz kafanske pesme, ljudi vesele, ali i pate. Igraju, pevaju, plaču, lome čaše.

PROČITAJTE JOŠ

Ima onih koji kafane smatraju i pretečom interneta, jer se u njima vekovima unazad pričaju priče, saznaju informacije, sklapaju dogovori, poslovi, poznanstva… I do danas se gotovo ništa nije promenilo, a jedna od nepromenljivih konstanti su kafanske pesme. Teško ih je nabrojati sve, ali možemo bar one koje su vanvremenske, koje su aktuelne kod svih generacija.

Najlepše kafanske pesme Tome Zdravkovića uglavnom su bile autobiografske

Legendarni Toma Zdravković je neprikosnoveni kralj kafane. Njegove pesme su i dan-danas nezaobilazni deo repertoara kada su kafanske pesme u pitanju. Ono što pesme Tome Zdravkovića čini posebnim je to što ih je sam i pisao – iz duše, a tako ih je pevao.

Većinu svojih pesama posvetio je ženama koje je voleo. Zato su u njima prisutna ženska imena – Danka, Ljiljana, Branka, Nada, Sanja, Jelena… Kako kažu poznavaoci njegove biografije i stvaralaštva, Toma je svakoj svojoj ljubavi posvetio pesmu, ali je ipak tajnu svoje najveće ljubavi odneo sa sobom u grob.

Najtužnija pesma Tome Zdravkovića posvećena njegovoj prvoj ljubavi.

Pesmu “Buket belih ruža” Toma Zdravković posvetio je Slavici, devojci u koju je smrtno bio zaljubljen, a čiji se život ugasio i pre nego što je napunila 20 godina.

Jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu je Nada. Kako je ispričao njegov brat Novica, Toma deset dana nakon rastanka od Nade nije izlazio iz kuće. Opijao se, iako mu je zdravlje već bilo ozbiljno narušeno.

Dobro je poznato da je Toma Zdravković pesmu “Danka” posvetio čuvenoj voditeljki TV Dnevnika, Danki Novović.

Danka Novović ovom pesmom isprva nije bila nimalo oduševljena. Naprotiv. Kada joj je poslao buket od sto karanfila, ona ih je razdelila komšijama.

Jedna od najčuvenijih kafanskih pesama, “Za Ljiljanu”, nastala je 1982. godine, kada je Toma Zdravković na snimanju serije “Doktorka na selu” upoznao glumicu Ljiljanu Blagojević.

Inspiracija za pesmu „Jelena“ bila je supruga Tominog brata Novice. Naime, ona je jednom prilikom otkrila medijima da je pesma nastala kada su se Novica i ona posvađali, zbog čega je on patio i žalio se bratu u kafani, gde je Toma stihove napisao upravo u kafani, i to na salveti.

Mnogo je još žena kojima je Toma Zdravković posvetio pesme. I ne samo njima. On je pevao o duši i patnji koju je u njoj nosio. Zato su njegove pesme sinonim za kafanu decenijama unazad, i trideset godina nakon njegove smrti.

Još neke kafanske pesme koje je Toma Zdravković napisao i otpevao su „Svirajte noćas samo za nju“, „Umoran sam od života“, „Da l’ je moguće“, „Tužno leto“, „Dva smo sveta različita“ i mnoge, mnoge druge.

Iako je rođen u Sarajevu, njegove pesme za kafanu nezaobilazne su i u Beogradu

Za Harisa Džinovića kažu da je kralj meraka, sa čime bi se složili svi koji vole da uživaju uz kafanske pesme. Iako je dobar deo pesama koje otpevao napisao sam, autor mnogih pesama Harisa Džinovića je nedavno preminula Marina Tucaković.

Prva pesma koju je Marina napisala za Harisa Džinovića, a koju je neizostavno pomenuti kad su kafanski hitovi u pitanju je „Ostariću, neću znati“. Potom su nastale i pesme „Rano je za tugu“, „Poznaćeš me“, „Odlazi, nestaje“, „Traži, traži“…

Marina Tucaković je u poslednjem televizijskom intervjuu koji je dala priznala da joj je Haris Džinović bio najzahtevniji saradnik.

„Džinović je najteži. Ubedljivo. Tu je negde između onog da zna šta hoće i šta neće. Nađi me – naći ću te, ali dobro, bar nije dosadno“, ispričala je ona.

Osim pomenutih pesama, one koje se rado slušaju u kafani, a koje izvodi Haris Džinović su: „Hladno je, ugrij me“, „Kako mi nedostaješ“, „Sjećaš li se one noći“, „Laže mjesec“, „I tebe sam sit, kafano“, „Pariske kapije“, „Muštuluk“…

Najveći kafanski hitovi pokazuju koliko Srbi zapravo uživaju u alkoholu

Da nema kafane bez alkohola govori mnoštvo kafanskih pesama koje o njemu i pevaju.

Zanimljivo je recimo to da je Šaban Šaulić imao samo 21 godinu kad je otpevao pesmu „Bio sam pijanac“, a koja je jedna od najvećih kafanskih hitova svih vremena. Upravo je ova činjenica inspiracija korisnicnima društvenih mreža kad su u pitanju šale na račun Srba i alkohola.

„U Americi sa 21 godinom počinju da piju. U Srbiji Šaban Šaulić u 21. godini izdao album ‘Bio sam pijanac'“, jedan je od tvitova na ovu temu.

Naravno, ovo nije jedina Šabanova pesma koja je idealna za kafanu.

Ako vam se pati uz kafanske pesme, tu su: „Žal“, „Dođi da ostarimo zajedno“, „Dva galeba bela“, „Viđaš li mi staru ljubav“, „Šadrvani“, „Nema ništa, majko, od tvoga veselja“, „Odlaziš, odlaziš“ i još na stotine drugih.

Uz pesme Šabana Šaulića možete i te kako i da se veselite: „Hvala ti za ljubav“, „Meni je s tobom sreća obećana“, „Noćas mi se s tobom spava“, „Srno moja malena“…

Stare kafanske pesme koje su proslavile Džeja Ramadanovskog

Nema provoda u kafani ako na repertoaru nisu pesme legendarnog Džeja Ramadanovskog.

Čuveni Dorćolac otpevao je neke od najvećih kafanskih pesama svih vremena, a većinu je napisala Marina Tucaković, koja ga je i otkrila.

Ipak, pre nego što je i sam počeo da snima pesme, ovaj čuveni Dorćolac pevao je u „Klubu narodnjaka“, i to najčešće pesme Muharema Serbezovskog. Kao kafanskog pevača proslavile su ga stare kafanske pesme kao što su „Zašto su ti kose pobelele, druže“ i „U godini jedan dan“. Tu je i upoznao Tomu Zdravkovića, a potom i Marinu Tucaković i Aleksandra Radulovića Futu. Prelomni trenutak za njegovu karijeru bio je kada su mu Marina i Futa napisali pesmu „Zar ja da ti brišem suze“. Ovu pesmu je želela da otpeva Vesna Zmijanac, ali je ipak bila namenjena i suđena Džeju.

„Džeju sam dala put do zvezda. To je kod njega bio pravi američki san, zato je i uspeo. Jedan njegov drug je došao kod mene i rekao mi: ‘Imam ja jednog dečka, kad odem u kafanu on uhvati pa peva, peva fenomenalno’. Dođe Džej na vrata, znate kad vas energija onako zapljusne. Mi se oduševimo i počnemo da radimo za njega. Tako je bilo“, ispričala je Marina u jednom intervjuu. Ostalo je istorija.

I danas se u kafani slušaju njegove pesme kao što su: „Nijedne usne se ne ljube same“, „Nedelja“, „Rađaj sinove“, „Gde ću sad, moja ružo“, „Sunce ljubavi“, „Od ljubavi do mržnje“, „Imati, pa nemati“, „Ugasila si me“, „Upalite za mnom sveće“, „Vetrovi me lome“, „Nikom nije žao kao meni“, „Slavija“, i mnoge, mnoge druge.

Hitovi narodne muzike svih vremena

Iza najvećeg broja hitova domaće narodne muzike svih vremena stoji jedan tekstopisac – Marina Tucaković. Ona je delovala u gotovo svim muzičkim žanrovima na ovim prostorima, te je tako napisala i najlepše kafanske hitove.

Osim pomenutih pesama Harisa Džinovića i Džeja Ramadanovskog koji su hitovi narodne muzike svih vremena, Marina Tucaković potpisuje još i gotovo sve pesme Cece Ražnatović, od kojih se većina rado peva u kafani. Potom i čuvene „Zlatiborske zore“ (Ana Bekuta), „Poželi sreću drugima“ (Lepa Brena), „Zora je“ (Neda Ukraden), „Šta učini crni gavrane“ (Aca Lukas), „Poklonite mi nju za rođendan“ (Saša Matić), „Sviraj, brate“ (Miligram), „Lijte, kiše“ (Zorica Marković), „Ponovi za mnom“ (Vesna Zmijanac)…

Najbolje narodne pesme svih vremena ženskih izvođača.

Kada pričamo o ženskim izvođačima kafanskih hitova, mnogi će se složiti da su tu neprikosnovene Ana Bekuta, Vesna Zmijanac, Zorica Brunclik, Snežana Đurišić i pokojna Silvana Armenulić.

Pesmu „Zlatiborske zore“ trebalo je da otpeva Željko Samardžić

Gotovo da nema izlaska u kafani ili nekog veselja koje može da prođe bez hita Ane Bekute „Zlatiborske zore“, a malo je poznato da je ova pesma koju je napisala Marina Tucaković bila namenjena Željku Samardžiću.

Pevač je kasnije priznao da se pokajao što na kraju nije on otpevao ovu pesmu, a kako je rekao jednom prilikom, Bekuti je tada pripala jedna balada, koju je ipak on na kraju uzeo umesto „Zlatiborske zore“.

Još pesama Ane Bekute koje su najveći kafanski hitovi: „Opet imam razloga da živim“, „Imam jedan život“, „Veseljak“, „Kralj ponoći“, „Treba vremena“, „Manite se, ljudi“, „Brojanica“, „Ja nisam rođena da žvim sama“…

Iza najvećeg hita Vesne Zmijanac krije se velika tragedija

Legenda koja se godinama prepričava o najvećem hitu Vesne Zmijanac, „Svatovi“, navodno krije veliku tragediju.

Naime, legenda kaže da je mlada, koja je bila trudna, zajedno s mladoženjom je krenula na probu venčanja, kada su doživeli saobraćajnu nesreću i oboje poginuli. Ova pesma navodno govori upravo o njima.

Pesme Vesne Zmijanac uz koje se još lome čaše u kafani su: „Kazni me, kazni“, „Nevera moja“, „Sto života“, „Idem preko zemlje Srbije“, „Da budemo noćas zajedno“, „Ne kunite crne oči“, „Ja imam nekog, a ti si sam“…

Najveći hit Silvane Armenulić napisao je Toma Zdravković

Svako kome je srce bar jednom bilo slomljeno, morao je da pati uz pesme Silvane Amrenulić. Jedan od njenih najtužnijih i najemotivnijih hitova napisao je Toma Zdravković, u znak zahvalnosti jer mu je pomogla u karijeri.

Naime, Silvana je 1958. godine na klupi ispred hotela u kome je nastupala spazila promrzlog mladića, koji joj je otkrio da je došao iz sela u potrazi za poslom. Ona je tada zamolila upravnika hotela da momku pruži smeštaj i bilo kakav posao. Dok se družio s njenim muzičarima, Silvana je spazila i njegov talenat, te mu je s vremena na vreme davala šansu i da otpeva koju pesmu s njom. Taj momak je bio Toma Zdravković. Nekoliko godina kasnije joj je, iz zahvalnosti na pruženoj šansi, napisao pesmu „Šta će mi život bez tebe, dragi“, koja se i dan-danas, decenijama kasnije, naručuje u kafani.

Ako idete u kafanu, nezaobilazno je da čujete i: „Rane moje“, „Moj dilbere“, „Ciganine, sviraj, sviraj“, „Ciganka sam mala“, „Zapevala sojka ptica“…

Kada su u pitanju pesme Zorice Brunclik i Snežane Đurišić, spisak je takođe podugačak.

Snežana Đurišić: „Odakle si, sele“, „Lepi moj“, „Kleo se, kleo“, „Sve je prošlo među nama“, „Pričaj mi, pričaj“, „Isplači se“, „Imena mi mog“…

Zorica Brunclik: „A tebe nema“, „Ne dam ovo malo duše“, „Avlije, avlije“, „Kada bi me pitali“, „Težak je ovaj život“, „Moja zakletvo“, „Ne daj da nas rastave“, „Sve je ljubav“…

Kafanske pesme za veselje

Iako možda u kafanskim pesmama preovladavaju one koje pevaju o nesrećnim ljubavima i patnji, mnogo je i onih veselih.

Vesele kafanske pesme su one vrcave, suprotne onim uz koje ljudi pate, a neke od njih su: „Kafana je moja istina“, „Oči jedne žene“, „Ovamo, Cigani“ (Predrag Živković Tozovac), „Nijedne usne se ne ljube same“ (Džej Ramadanovski), „Božanstvena ženo“, „Luckasta si ti“ (Miroslav Ilić), „Zanela me svetla velikoga grada“ (Šaban Šaulić), „Srce je moje violina“ (Lepa Lukić), „Moja mala nema mane“ (Zvonko Bogdan), „Dajte vina, hoću lom“ (Haris Džinović), „Avlije, avlije“ (Zorica Brunclik), „Jutro je“ (Nada Topčagić), „I zanesen tom ljepotom“ (Halid Bešlić)…

Mnogi će se složiti da su kafanske pesme za dušu one tužne isto koliko i one vesele. Kafana je tu i kad se pati zbog ljubavi i kad se slavi i raduje.

Koji su narodni hitovi bili najpopularniji 2021. godine

Ako izuzmemo sve pomenute kafanske hitove za sva vremena, najpopularniji narodni hitovi 2021. godine se uglavnom ubrajaju u novokomponovane narodnjake.

Ipak, pesma koja se za kratko vreme izdvojila, a koja zvuči kao da je nastala pre, recimo, 50 godina, jeste pesma „Ponoć“ iz filma „Toma“.

Kada su u pitanju takozvane novokomponovane pesme narodne muzike koje su u 2021. godini postali veliki hitovi, u samom vrhu je pesma Tee Tairović „Hajde“.

Bonus video

Glas, dirka, bas: The Man I Love

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar