Dejan Petrović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

"Imam dve najveće ljubavi u životu, to su porodica i truba", kaže za Nova.rs najpoznatiji trubač na svetu, Dejan Petrović, koji je večeras nastupao sa svojim orkestrom "Big Bend" u Čačku u okviru "EtnoFesta".

Prema njegovim rečima, sprema nove numere koje bi trebalo do Nove godine da izda.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sada je letnja pauza, ali imamo deset kompozicija već spremnih. U ovom trenutku ne mogu da kažem da će se samo one naći na novom albumu, budući da mi odradimo više pa pravimo selekciju. Nakon toga ćemo precizno znati, moguće je da bude i više od trenutnih“, rekao je Dejan Petrović za Nova.rs.

Kako ističe, porodica mu je na prvom mestu, njegova šesnaestogodišnja kćerka Jovana i supruga Branka. Na naše pitanje zašto ne svira Tominu pesmu koja nosi ime njegove supruge, Dejan kaže – jer nema srećan kraj.

„Nekada je naručujem u kafani, ali ne volim ono ‘ko je kriv zbog našeg rastanka’. Ne daj bože da se to desi. Jovana, moja kći, je divna mlada dama, a njen osmeh je lekovit“, kaže Dejan Petrović, koji vrlo često zna umoran da se vrati sa koncerta.

Dejan Petrović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Podseća da dolazi iz trubačke porodice i da ga je ovaj limeni duvački instrument pratio čitavog života.

„Znate i sami, kada se rodite u porodici gde su se tri generacije bavile muzikom, onda je negde kanalisan vaš put. Još u detinjstvu sam bio u dodiru sa brojnim instrumentima, a za dete to mnogo znači“, priča Petrović.

Njegov otac, Mića je prepoznao Dejanov talenat pa mu je poklonio trubu.

Dejan Petrović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Imao sam samo osam godina, i dan danas pamtim taj trenutak. Mislio sam da ne postoji niko srećniji od mene“, objašnjava Dejan Petrović.

Sa setom se seća svog oca, koji je mlad otišao, ali mu je svaki njegov savet značio.

„Znao je i ponekad da me kazni, na primer, kada popustim u školi. Bio je divan čovek, dobar roditelj i velika podrška čitavoj porodici. Iz njegovog svakog poteza sam izvlačio neku pouku“, emotivno kaže Petrović koji i dan danas čuva svoju prvu trubu na kojoj je vežbao pesmu „Jutros mi je ruža procvetala“.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Zahvaljujući ovom čarobnom limenom instrumentu prošao je gotovo čitav svet i upoznao brojne poznate ličnosti. Priseća se da je Maradona ostavio jedan od najjačih utisaka na njega.

„Mislim da je za vreme našeg nastupa skoro sve vreme igrao, a svirali smo više od dva sata“, kaže Dejan.

I Čačani su se večeras oduševili koncertom Dejana Petrovića i „Big Benda“. Oduševljeno su klicali nakon svake melodije, ukomponovane sa modernim zvucima. Na repertoaru su bili i zabavnjaci i narodnjaci. Od tradicionalnih numera do Bajaginih, Tominih i pesama, „Bjelog dugmeta“, „Niške Banje“, a neizbežno je bilo i kolo.

„Mi nikada ne pravimo spisak za nastup. Nosi nas energija publike. Praktično, oni ‘diktiraju’ šta žele od pesama i muzike“, zaključuje Dejan Petrović za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, on je pobrao brojne nagrade, a krenulo je sa Gučom, gde će i ove godine nastupati, ali se neće takmičiti. Dobio je, između ostalog, Zlatnu trubu, tri nagrade za najbolji orkestar, Majstorsko pismo, kao i priznanje za Prvu trubu međunarodnog nadmetanja trubača. To je i doprinelo da osvoji srca publike širom sveta na brojnim festivalima i koncertima.

BONUS VIDEO: Dejan Petrović: Kako smo Anici Dobroj promenili mišljenje o trubačima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar