Foto: Mediadrumimages/Marek Musil / Media Drum World / Luigi Rizzo / Zuma Press / EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

EXIT 2022. godine će, osim fenomenalnih izvođača koji su napravili neverovatnu atmosferu i ovaj festival možda učinili najboljim muzičkim festivalom do sada u Srbiji, ostati upamćen i po nevernovatno dobroj energiji i gomili posetilaca koji su u Srbiju došli iz svih krajeva Evrope i sveta. Međutim, festivalskoj sezoni nije kraj, i za ljubitelje žurkanja i rejvova, prava zabava tek počinje.

Sziget na samo 4 sata od Beograda

Sziget Festival koji se tradicionalno održava u Budimpešti u avgustu, važi za jedan od najboljih muzičkih festivala u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

Na reci Dunav, samo 4 sata od Beograda, svake godine okuplja više od hiljadu izvođača – ove godine hedlajneri su Džastin Biber, Dua Lipa, Kalvin Haris i Artik Mankis.

Počeo je 1993. godine kao mali studentski festival, a postao je jedan od najvećih u Evropi koji uglavnom okuplja ljude iz Zapadne Evrope. Kao muzički rok festival, Sziget takođe nazivaju „Eurowoodstockom“. Zbog svoje unikatnosti, nazivaju ga i evropskim „Burning Man-om“, a 2019. godine je probio svoj rekord posećenosti sa više od 550 hiljada ljudi.

Foto: Luigi Rizzo / Zuma Press / Profimedia

Za razliku od EXIT-a, Sziget Festival traje nedelju dana, ove godine od 10. do 15. avgusta.

„The Independent“ magazin ga je svrstao u top 5 najboljih evropskih festivala.

Burning Man u avgustu

Nesvakidašnji festival elektronske muzike „Burning Man“ trebalo bi da se vrati u pustinju Black Rock u Nevadi od 28. avgusta do 5. septembra ove godine.
Organizatori su u januaru najavili plan prodaje ulaznica koji je počeo u februaru i martu. Ulaznice po redovnoj ceni, za koje se zna da se obično rasprodaju za 30 minuta, puštene su u prodaju krajem marta po ceni od 575 dolara.

Fiksni lajnap izvođača ne postoji na ovom festivalu.

Burning Man je događaj fokusiran na zajednicu, umetnost, samoizražavanje i samopouzdanje koji se održava svake godine u zapadnim Sjedinjenim Državama. Naziv događaja potiče od njegove kulminacijske ceremonije: simboličnog spaljivanja velikog drvenog lika, nazvanog Čovek, koje se dešava pretposlednje noći Burning Man festivala, što je subotom uveče pre Praznika rada u SAD.

Festival je nastao još tokom osamdesetih godina prošlog veka, na plažama San Franciska. Ovaj festival se drastično razlikuje od svih drugih muzičkih festivala u svetu. Pre svega, predstavlja jedan od najskupljih – kada je sama organizacija i dolazak u pitanju. Iako karte same po sebi nisu toliko skupe, logistika događaja jeste.

Neophodno je da sami iznajmite prikolicu, putujuću kuću, automobil, ili šta god čime biste došli u određeni deo pustinje namenjen ovom festivalskom događaju. Na samom festivalu nije moguće snabdevati se hranom i pićem – sve morate da ponesete sami. Tokom trajanja festivala, sa svojim prijateljima sa kojima ste došli na festival živite u pravoj maloj komuni.

Burning Man
Burning Man Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U festivalskom okruženju se nalazi nekoliko velikih kipova ili skulptura koji su okrenuti ka velikom Čoveku, odnosno, kipu u sredini festivalskog okruženja. Poslednjeg dana se Čovek ritualno spaljuje.

Burning Man je organizovan od strane Burning Man Project, neprofitne organizacije koja je 2013. godine nasledila Black Rock Citi LLC, profitno društvo sa ograničenom odgovornošću. Black Rock Citi LLC osnovana je 1999. godine da predstavlja organizatore događaja i sada se smatra podružnicom neprofitne organizacije. Projekat Burning Man podržava više manjih regionalnih događaja vođenih principima Burning Mana, kako u Sjedinjenim Državama tako i na međunarodnom nivou. Organizacija obezbeđuje osnovnu infrastrukturu Blek Rok Sitija i radi tokom cele godine kako bi donela kulturu Burning Mana u svet kroz programe kao što su Burners Vithout Borders, Black Rock Solar i Global Arts Grants.

Na samom festivalu godišnje bude između sedamdeset i osamdeset hiljada ljudi. Interesantno je i da, nakon što je sam festival bio otkazan zbog pandemije koronavirusa tokom 2020. 2021. godine, oko četiri hiljade ljudi se okupilo na mestu festivala kako bi prisustvovalo nezvaničnom održavanju Burning Mana.

Koačela

Koačela, najveći i najprestižniji muzički festival na svetu, koji je u aprilu ove godine održan u Kaliforniji, posle dve godine pauze zbog pandemije koronavrusa, predstavlja vrhunac festivalskog užitka.

Krenuo je sa održavanjem 1999. godine, u Kaliforniji, u Kolorado pustinji, a okuplja na stotine hiljada posetilaca iz celog sveta.

Sardžaj festivala okuplja sve generacije, s obzirom na to da na glavnim binama nastupaju umetnici svih muzičkih žanrova: pop, rok, indi, hip hop, dens, elektro, itd.

Prvi festival ikada održan, dogodio se u oktobru 1999. godine, tokom samo jednog vikenda, da bi već 2000. godine on bio otkazan. U aprilu 2001. godine, festival je ponovo održan samo tokom jednog dana. 2002. godine održan je tokom dva dana, a 2007. produžen je na tri uzastopna dana. Već 2012. godine, postala je tradicija da se festival održava u aprilu tokom dva vikenda zaredom.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Festival je tako postao jedan od najposećenijih i najprofitabilnijih festivala u SAD, ali i na svetu. Na svojim binama okuplja najveće muzičke zvezde, među kojima su nastupali Travis Skot, Čajldiš Gambino, Džej Zi, Bijonse, Lejdi Gaga, Ariana Grande, Bjork, The Weeknd, Eminem itd.

Interesantno je i da je festival tokom dvadeset godina postojanja na glavnim binama do sada ugostio samo pet žena. Prvi put je jedan od glavnih ženskih izvođača bila Bjork 2007. godine, da bi deset godina kasnije, tačnije 2017. godine, Lejdi Gaga preuzela titulu prve žene na glavnoj sceni Koačele tokom cele prethodne decenije. Godinu kasnije, na Koačeli je jedan od glavnih izvođača bila Bijonse, a godinu dana kasnije i Arijana Grande. Ove godine je nastupala i Bili Ajliš.

Interesantno je i to da je 2018. godine Koačelu posetila i srpska modna blogerka Zorana Jovanović Zorannah, ali i njena rivalka Tamara Kalinić.

BONUS VIDEO: Konstrakta nastup na EXIT-u

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.