Teya Dora, Konstrakta Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Breskvica je nakon druge polufinalne večeri pala na treće mesto, te se publika lomi između tri pevačice tvrdeći da svaka na svoj način najbolje predstavlja Srbiju.

Završeno je i drugo polufinalno veče Pesme za Evroviziju ’24, te smo nakon novih 16 kandidata dobili još osmoro finalista koji će se ove subote uveče takmičiti za veliku pobedu na nacionalnom festivalu i odlasku da predstavljaju Srbiju na Evroviziji u Malmeu, Švedskoj, u maju ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Među ubedljivim favoritima, sada su se već izdvojila dva imena, i to Teya Dora sa pesmom „Ramonda“, Konstrakta koja je svojim nastupom za „Novo, bolje“ dala omaž samoj sebi sa Evrovizije 2022. godine, ali i napravila još jednu fenomenalnu i zdravu kritiku društva, sistema, kapitalističkog narativa u kojima sami sebi navijamo pritisak da uvek budemo, brži, jači i bolji – ujedno se sprdajući i sa najpoznatijim srpskim političkim sloganom tokom poslednjih deset godina koji je jedno vreme gotovo neprestano koristila vladajuća partija.

„‘Novo, bolje’ je možda čak malo mračnija od „In corpore sano“. Inače, potiče iz iste korpe – tema vladajućih ideologija i teskoba koju one donose. Ova tema je prežvakana milion puta, ali i dalje aktuelna“, istakla je ona nedavno u intervjuu za „Danas„.

Pritisak koji neretko sami sebi stvaramo u želji da uvek budemo bolji poslužio joj je kao inspiracija, pa u numeri „Novo, bolje“ peva:

„Sve je tako fluidno i neće da stane, doktore, i ja ako stanem propašću, neprestano samo idem up, samo neprestano, idemo na max, idemo na max.“

„Rat race“ ili svakodnevna jurnjava, trka za većom zaradom, „boljim“ životom, većom količinom svega ostavlja nas praznim iznutra i sa velikim znakom pitanja gde je sve pošlo po zlu.

I kada je izašla na scenu u istom fazonu kao pre dve godine, sa vrlo sličnim nastupom (umesto pranja ruku ovog puta mesi hleb) na ekranu nam je iskočio veliki natpis – „Niti novo, niti bolje“.

Ono što nam Konstrakta poručuje je da nećemo propasti ako stanemo i budemo obični i da možda nema potrebe za konstantnom inovativnošću.

Osim toga, mnogi su u njenoj pesmi i nastupu videli paralelu i sa trenutnom političkom atmosferom u zemlji. Društvene mreže preplavile su njene fotografije na kojim drži hleb, dok je pored nje Aleksandar Vučič sa sada već čuvenom polovinom hleba od kojeg je u predizbornoj kampanji pravio sendvič sa parizerom.

U tom kontekstu Konstraktinu pesmu možemo da tumačimo i na još jedan način – stanje je niti novo, niti bolje, već živimo jedno te isto svakog dana.

Teya Dora je juče objavila i spot za svoju pesmu „Ramonda“. Kako je nedavno objasnila u „PopTok-u“, pesma ima posebno značenje.

„Ramonda je cvet koji prvenstveno raste na Balkanu i jako je redak. Ona je jako lep simbol. Postoji Dan primirja u Prvom svestkom ratu, to Ramonda obeležava. Kada je potpuno dehidrirana samo jedna kap vode može da je vrati u život“, rekla je ona tada.

Sudeći po komentarima na društvenoj mreži „X“, Teya Dora je sada još veći favorit za pobedu.

Mnogima je spot dodatno dočarao atmosferu „Ramonde“ i posebno hvale produkciju, te se šale da bi „Lejdi Gaga radila u Meku da je Teya Dora rođena u Americi“.

Favoritkinja je i Breskvica sa pesmom „Gnezdo orlovo“, ali je njen etno nastup i zvuk, čini se, nakon druge polufinalne večeri, ostao u senci dve umetnice koje su pronašle drugačiji način da pošalju i prezentuju svoje, takođe, patriotske poruke i pesme.

Ipak, ona je i dalje jedan od najjačih favorita.

U finale se plasirala i Zejna Murkić sa pesmom „Zejna je najbolja“, a iako i ona važi za jednu od velikih favoritkinja, postoje oni koji su delimično razočarani nastupom, ne zato što je loš, već zato što su zbog ritma pesme očekivali da pevačica bude energičnija na sceni.

Iako joj je pesma energična i odmah se izdvojila kada su objavljene sve numere na ovogodišnjem takmičenju, nakon nastupa druge polufinalne večeri mnogi su komentarisali da je na bini delovala statično.

Brzi refren i ritam uz koji ponavlja „Zejna je najbolja“ publika je očekivala da čuje uz jednako dramatičan nastup – što nije bio slučaj.

Gledaoci PZE i RTS su takođe oduševljeni i voditeljima, pogotovo Kristinom Radenković i Slavenom Došlom, koji su sa glavne bine ili iz popularnog Grin ruma briljirali tokom prenosa uživo.

Podsetimo, u finale „Pesme za Evroviziju“ koje će se održati 2. marta od 21 čas na RTS plasirali su se: Iva Lorens i pesma „Dom“, Konstrakta „Novo, bolje“, Dušan Kurtić „Zbog tebe živim“, Zejna „Najbolja“, Teya Dora „Ramonda“, Milan Bujaković „Moje-tvoje“, Nemanja Radošević „Jutra bez tebe“ i Džordži „Luna park“.

BONUS VIDEO: PopTok sa Zejnom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare