Foto:Screenshot/Youtube/Novine

"U "Novinama" postoje momenti koji su inspirirani stvarnim događajima i akterima društveno-političke scene, ali ipak je to fikcija kojoj je cilj zadovoljiti gledatelja. Bilo je trenutaka kada su se fikcija i zbilja dodirivale u realnom vremenu. Ponekda je nešto što smo prikazali u seriji dobilo potvrdu u stvarnom životu", govori za Nova.rs Miodrag Sila, producent hrvatske serije "Novine" koja je postala jedan od najpopularnijih projekata u regionu.

I ne samo da je najbolji televizijski uradak na ovim prostorima ko zna koliko unazad, već je i moćni striming servis Netfliks zbog toga otkupio kao jedini TV program s ovih prostora i prikazuje je u preko 150 zemalja sveta. Likovi u seriji ne samo da su korumpirani, već su izvor korupcije. U obračunu za golu vlast koja je sama sebi cilj ne preza se ni od čega.

Scenario za nju je napisao Ivica Đikić, novinar koji je nekoliko godina ranije služio kao glavni urednik riječkog Novog lista. Radnja se događa u Rijeci, odnosno opisuje život i rad novinara i urednika fiktivnog lista Novine, koji se smatra poslednjim nezavisnim i „ozbiljnim“ listom u Hrvatskoj, odnosno iskušenja koja pred njih dovodi preuzimanje od strane „sirovog“, ali vlašću povezanog, građevinskog tajkuna, čiji lik tumači glumac Aleksandar Cvjetković.

Miodrag Sila, jedan od producenata serije, govorio je za Nova.rs o svemu što se krije iza revolucionarnog projekta.

Producent Miodrag Sila Foto:Grgur Zucko/PIXSELL

Novine govore o sveopštoj korumpiranosti, moralnoj hipokriziji i degradaciji, svakojakom posrnuću, žrtvama i iskupljenju. Koliko je bilo teško pretočiti gore navedeno u jedan televizijski spektakl? 

– Sve to što ste opisali zapravo je izvrstan materijal za televizijsku seriju. Scenarist serije Ivica Đikić uspješno je iskoristio taj širi društveni kontekst kako bi ispričao priču o ljudima koji su njime zahvaćeni.. Taj „duh vermena“ direktno i prilično nemilosredno utječe na sudbine ljudi i proizvodi prave ljudske drame. Profesionalne, osobne i obiteljske. U „Novinama“ su upravo pojave koje ste naveli u pitanju pokretači radnje. Zbog njih su likovi takvi kakvi jesu. One su zapečatile njihovu sudbinu.

Da li ste očekivali da će serija postići ovakav megalomanski uspeh i koliki to teret nosi sa sobom? 

– Mi smo od početka znali da imamo sjajan tekst. Kada se produkciji pridružio redatelj Dalibor Matanić, kojemu je ovo prvi televizijski projekt, znali smo da ćemo snimiti dobru seriju. A kada smo posložili glumačku postavu znali smo da će „Novine“ biti velika serija. Mislim da su glumci odigrali neke uloge koje će ući u povijest televizije na ovim prostorima. Sve to u kombinaciji sa temama kojima se serija bavi, a to su propast nezavisnog novinarstva, zloupotreba politike i sudstva, pokazalo se kao nešto što je privuklo gledatelje sa ovih područja, pa i šire. Imati jednu tako uspješnu seriju nije teret već čisto zadovoljstvo. Naravno, to i obvezuje pa sada od slijedećeg projekta također očekujemo uspjeh.

Foto:Screenshot/Youtube/Novine

Serija je jedina u regionu koju je otkupio streaming gigant Netfliks. Koliko je za jednog producenta značajno da se njegova serija nađe na streaming platformi poput ove? 

– Iznimno je to važno za svakog producenta, pa tako i za nas. To je svakako potvrda da je ono što smo radili dobro. Važno je to za sve koji su bili uključeni u ovaj projekt, jer zaista nije mala stvar kada te gledaju po cijelom svijetu. Bez lažne skromnosti, misli da je to važno i za cjelokupnu hrvatsku audiovizualnu scenu, pa i kulturu.

Koliko je serija inspirisana stvarnim događajima i dešavanjima kod nas? 

PROČITAJTE JOŠ

– U „Novinama“ postoje momenti koji su inspirirani stvarnim događajima i akterima društveno-političke scene, ali ipak je to fikcija kojoj je cilj zadovoljiti gledatelja. Bilo je trenutaka kada su se fikcija i zbilja dodirivale u realnom vremenu. Ponekda je nešto što smo prikazali u seriji dobilo potvrdu u stvarnom životu. Mislim da je to zato što je scenarista Ivica Đikić zapravo novinar koji izvrsno poznaje mehanizme prema kojima funkcionira politika. Društveni angažman nije stran ni Mataniću, a i ja i partner Nebojša Taraba smo bivši novinari. No, nije to samo stvar ovih prostora. Slično je u svim tranzicijskim zemljama, ali i svim državama sa slabom demokratskom tradicijom. Interesantno je da smo jako gledani u zemljama Latinske Amerike, posebice u Argentini. Očito su i njima te teme bliske.

Da li je realnost bolja, ili gora od prikazanog? 

– Ponavljam, serija je fikcija, događaji su opisani na način da budu zanimljivi, no neke poveznice sa realnošću postoje. Dok smo snimali 1. sezonu u Mađarskoj je građevinski tajkun. blizak predsjedniku Orbanu kupio zadnji nezavisni list sa ciljem da ga stavi pod kontrolu. Teško mi je reći da li je stvarnost gora ili bolja. Želim vjerovati da je bolja, no ponekad nas politika natjera da pomislimo da živimo u seriji.

Koju biste seriju, pored Novina, voleli da vidite na streaming platformama? 

– Iskreno bih volio da sve dobre serije sa ovih prostora nađu put do širokog gledateljstva. Bilo bi to dobro za sve.

Kakvi su projekti na kojima radite, a koji dolaze u budućnosti?

– U pripremi nam je serija rađena prema romanima novinara Drage Hedla „Izborna šutnja“, „Ispovjedna tajna“ i „Kijevska piletina“ koji su inspirirani stvarnim događajima u Osijeku gdje su lokalni moćnici seksualno iskorištavali maloljetnice iz dječijeg doma. Mi smo u adaptaciji romana, koju radi Marjan Alčevski s kojim smo radili na HBO-ovoj seriji „Uspjeh“, priču proširili i trafficking, trgovinu maloljetnicama kao seksualnim robljem koje iz Ukrajine preko ovih područja idu prema bogatim zapadnim zemljama. Redatelj će nam ponovo biti Dalibor Matanić. Ako sve bude kako bi trebalo, a vezano uz korona krizu, seriju bi počeli snimati na zimu 2021. godine, a na HRT-u bi se počela prikazivati krajem te ili početkom 2022. Imamo još par projekata koji su u raznim fazama razvoja. Projekt „Amnezija“ kojeg je napisao Ivica Đikić, a trebao bi ga režirati Goran Gajić, iako samo na papiru već je osigurao međunarodnu distribuciju. Još samo da nađemo televiziju koja ga želi. Imamo i projekt kojeg razvijamo u suradnji s našim njemačkim partnerima iz Beta filma, ali o tome je još prerano govoriti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter. 

Komentari

Svi komentari (1)