Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

U susret novoj sezoni kultne serije "Seks i grad", čiji nastavak uskoro očekujemo, valja obnoviti gradivo o činjenicama koje se tiču ovog ostvarenja koje se neumorno gleda već decenijama.

Euforija pred novu, specijalnu sezonu pod nazivom „Sex And The City And Just Like That“, porasla je nakon što je Sara Džesika Parker objavila fotografije s koleginicama Sintijom Nikson i Kristin Dejvis, koje u ovom ostvarenju tumače likove Mirande i Šarlot. Kao što je već dobro poznato, na razočaranje cele planete, Samante u nastavku „Seks i grada“ nema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

Serija Seks i grad bazirana je na knjizi Kendas Bušnel, sastavljenoj od njenih nedeljnih kolumni za „New York Observer“ novine.

Kendas Bušnel je dobila svega 60.000 dolara za prava na adaptiranje knjige.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Candace Bushnell (@candacebushnell)

Sara Džesika Parker, koja je glumila Bušnelin alter ego, Keri Bredšo, jedina je od četiri glavne glumice u čijem je ugovoru stajalo da se ni u jednoj sceni neće pojaviti naga.

Tutu suknja, koju Keri nosi u uvodnoj špici kupljena je na rasprodaji. Koštala je samo pet dolara.

Sintija Nikson je prirodna plavuša. Za ulogu Mirande ofarbala je kosu u riđe.

Trebalo je da Keri bude brineta. Samo 24 sata pre no što je snimljena pilot epizoda, producenti su se predomislili, jer je Kendas Bušnel plavuša.

Šarlot se u knjigama preziva Ros. Za seriju joj je prezime promenjeno u Jork, a glumila ju je Kristin Dejvis.

Nakon što su Miranda i Keri jele kolače u Magnolia Bakery u 401 Bleecker ulici, ta poslastičarnica je postala toliko popularna, da su morali da zaposle izbacivača.

U prvom filmu Keri pozajmljuje knjigu „Love Letters of Great Men“ iz biblioteke. Kada je film objavljen, ta knjiga nije ni postojala. Ipak, toliko obožavalaca je želelo da je kupi, da je na kraju zaista izdata.

Tokom snimanja serije Sara Džesika Parker je provodila i do 18 sati dnevno na štiklama.

Sara Džesika Parker je zapazila Kerin toaletni ormarić na buvljaku pre nego što je snimanje počelo. Nije ga kupila, ali je zažalila i vratila se po njega – da bi čula da ga je kupila „neka TV serija“. Kada se pojavila na snimanju, ormarić je bio tamo.

U prvom filmu poruku koja je stigla uz Vivijen Vestvud venčanicu napisala je lično Vivijen Vestvud.

Riđokosi dečak koji glumi Brejdija, Mirandinog sina, u filmu je isti dečak koji je glumio i bebu Brejdija u seriji.

Doktor koji se pojavljuje u sceni kada se Miranda porađa je pravi doktor.

Lik Mr Biga, koga glumi Kris Not, stvoren je po liku izvršnog urednika magazina, Rona Galotija, jednog od Bušnelinih bivših momaka.

Peta sezona serije ima samo osam epizoda jer je Sara Džesika Parker bila trudna.

Stan u kome je Keri živela prodat je 2012. godine za 9,65 miliona dolara.

Uloga Metjua Mekonahija u epizodi „Escape From New York“ bila je napisana za Aleka Boldvina. Ipak, Boldvin ju je odbio. Uloga je zatim ponuđena Džordžu Kluniju. On ju je takođe odbio. Nakon što ju je odbio i Voren Bejti, tek onda je ponuđena Mekonahiju.

Džordž Kluni
Foto: EPA – EFE / CLAUDIO ONORATI

Kerina adresa je 245 East 73rd Street, Samantina je 300 Gansevoort Street, Šarlotina je 700 Park Avenue, a Mirandina je 331 West 78th Street. Nijedna od ovih adresa ne postoji u stvarnosti.

Sintija Nikson nema probušene uši. Tokom snimanja, uvek je nosila minđuše sa štipaljkom.

Baka Kristin Dejvis nikad nije gledala seriju, jer je Dejvis mislila da je neće razumeti.

Nataša, žena Mr. Biga, uvek nosi belo, kako bi se istaklo da joj je ličnost „vanila“.

Kim Katral je dva puta odbila ulogu Samante pre nego što su je nagovorili da je prihvati.

Čak i kada je snimana od struka naviše, Katral je insistirala da nosi štikle. Kaže da se tako više osećala kao Samanta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha Jones (@samanthajonessatc)

PROČITAJTE JOŠ

U prvom filmu, Keri sklanja knjigu iz izloga u radnji i zamenjuje je svojom. U pitanju je knjiga „Lucia, Lucia“ Adrijane Trigijani, a radi se o ženi koja planira ekstravagantno venčanje pre nego što biva ostavljena pred oltarom.

U drugom filmu, devojke sleću na aerodrom u Marakešu, a ne u Abu Dabiju.

U prvom filmu, Keri i Miranda se posvađaju, a zatim razgovaraju o tome ispred Kerine kuće. U pozadini taksista indijac klima glavom. To je isti taksista iz druge sezone serije, kada devojke u taksiju vode „up the butt“ razgovor.

Za scenu gde Trej prosi Šarlot, korišćen je lažni Tiffany izlog jer Tiffany nije dozvolio da se snima prava radnja. Ipak, zaposleni iz Tiffany-ja je odobrio lažni izlog pre nego što je snimanje počelo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Cassidy (@emily_cassidyy)

Vil Garson, koji glumi Stenforda, imao je ugovoren sastanak na slepo sa Sarom Džesikom Parker nekoliko godina pre početka snimanja serije „Seks i Grad“. U stvarnosti su bliski prijatelji.

Mnoga umetnička dela iz stana Aleksandra Petrovskog zaista i pripadaju glumcu koji ga je tumačio, Mihailu Barišnjikovu.

Muziku iz Kerinih scena u Parizu napisao je Barišnjikov. Tu istu muziku je Aleksandar svirao za Keri na svom klaviru u epizodi „The Ick Factor“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by G_Fialka (@fominafiala)

Na početku Šarlotinog venčanja, svira škotska žalopojka, kako bi se simbolizovalo da Šarlot stupa u loš brak.

Viktoriji Bekam je ponuđena cameo uloga u prvom filmu, koju je odbila zbog neslaganja u rasporedima sa probama za Spice Girls turneju.

Prvi pas koji je glumio Pita se plašio Džon Korbeta, pa su morali da angažuju drugog psa.

Predbračni ugovor koji Bani nameće Šarlot sastavio je pravi advokat.

Delić Brejdijeve pupčane vrpce sa kojim se u jednoj epizodi igra Mirandina mačka zapravo je parče govedine.

Snimanje poslednje epizode, „An American Girl in Paris – Part Deux“, završeno je četiri dana pre emitovanja.

Postoji greška u uvodnoj špici. Autobus koji poprska Keri pun je putnika dok prolazi, ali kada kamera zumira na Keri, vidi se da je prazan.

Sara Džesika Parker je 2001. godine postala izvršni producent serije. Povišica koja je usledila donela joj je 3 miliona dolara po epizodi.

Epizoda u kojoj Burger raskida sa Keri preko Post-it papirića inspirisana je stvarnim raskidom preko Post-it papirića koji se desio jednoj od scenaristkinja.

U prvom filmu, Keri koristi isti mobilni telefon kao i u seriji. Kako bi pokazali koliko vremena je prošlo, na njega je zalepljena lepljiva traka da bi izgledao iznošeno.

Kada Samanta naleti na Fibi (koju glumi Geri Halivel) na ulici, one razgovaraju o Soho House-u, ispred koga stoje. Kada je scena snimana, Viktorija i Dejvid Bekam su zaista bili unutra u privatnom klubu.

Do 12. epizode četvrte sezone, Parkerino ime i ime serije prikazivani su ispred kula bliznakinja u uvodnoj špici. Nakon terorističkih napada 11. septembra, oba imena su prikazivana ispred snimka Empire State Building zgrade.

Kada su Dejvis i Not snimali scenu u kojoj Šarlot Mr Bigu govori „I curse the day you were born!“, prekoputa, u ženskoj katoličkoj školi je došlo do požara. Gomila tinejdžerki istrčava iz zgrade i viče „We love you, Mr Big!“, a Not se okreće i pita, „Shouldn’t you be in school?“. Navodno, jedna od devojčica je odgovorila „Abso-fuckin-lutely!“

Nijedna od četiri glavne glumice tokom serije ne ponavlja odevnu kombinaciju, do poslednje epizode, kada Keri nosi bundu sa početka serije.

Keri tokom serije postavlja 92 pitanja u svojim kolumnama.

U epizodi pre preseljenja u Pariz, Keri piše, „Is it time to stop questioning?“. To je poslednje pitanje koje postavlja, a u poslednje dve epizode ne postavlja nijedno pitanje.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare