Serija Kljun, Ivana Vuković Foto: Promo

Serija "Kljun" (Awake), u produkciji United Media, je prva srpska serija koja je prikazana na prestižnom Međunarodnom festivalu serija u Kanu.

Rediteljka Jelena Gavrilović je rekla da joj je najveći utisak bila puna sala.

„To je najveći bioskop na svetu. Uslovi su fantastični, u smislu zvuka i slike, onda je to nekako baš kao privilegija“, rekla je ona.

Dodala je da još uvek ne mogu da znaju kakve su reakcije, ali da mogu da se naslute.

„Pošto ljudi nisu izašli iz bioskopa posle prve epizode, pa pretpostavljamo da im je držala pažnju“, kaže Gavrilović.

Scenaristkinja Ljubica Luković naglašava da je publika reagovala na „momente balkanskog humora“.

„Mislim da su im bile zanimljive te neke lokalne, mentalitetske zanimljivosti koje su prepoznali i kod sebe“, izjavila je ona.

Scenarista Matija Dragojević ocenjuje da je domaćinima bilo interesantno to što je „Kljun“ prva srpska serija koju su oni uključili u program festivala koji postoji četiri godine.

„Verovatno su i oni sami tražili da više pokriju našu regiju i nadamo se da će toga biti više u budućnosti. A što se tiče serije, mislim da su prepoznali ne samo kvalitet na nivou uzbudljivosti, nego i visoke umetničke vrednosti koje ova serija svakako poseduje“, zaključio je Dragojević.

Serija „Kljun“ (Awake) našla se u selekciji od 10 serija koje će se gledaocima predstaviti ove godine. Predsednik ovogodišnjeg žirija koji će birati najbolju seriju je popularni glumac Nikolaj Koster-Valdo a festival se završava 13. oktobra proglašenjem pobednika.

PROČITAJTE JOŠ

U zvaničnoj selekciji, pored „Kljuna“ učestvuju i serije: „Christian“ iz Italije, „Countryman“ iz Norveške, „Dreams of Alice“ iz Rusije, „Limbo..until it’s over“ iz Argentine, „Mister 8“ iz Finske, „Sad city girls“ iz Izraela, „The aleggation“ iz Nemačke, „Totems“ iz Francuske i „Unknowns“ iz Izraela.

Za nagradu publike otvoreno je online glasanje tako da i gledaoci iz Srbije mogu da podrže svog predstavnika Kljun“ na ovom linku.

Gledaoci iz Srbije seriju „Kljun“ već imaju prilike da gledaju na televiziji Nova S, od ponedeljka do četvrtka u 21.30h. Za one koji su propustili početak, i one koji preferiraju da odmah gledaju sve epizode, omogućeno je i bindžovanje cele serije na EON-u.

U pitanju je kriminalistička serija, u kojoj mlada, ambiciozna detektivka Sonja Kljun, dobija zadatak da iz Beograda ode u Suboticu i tamo istraži navodno samoubistvo, ne očekujući da će njen dolazak pokrenuti lavinu događaja, koji će razotkriti duboko zakopane tajne vezane za misterioznu organizaciju, ali i za Sonjinu prošlost.

Boravak u Subotici preokrenuće joj život, posebno kada njoj i njenoj desetogodišnjoj ćerki počnu da se javljaju zastrašujući snovi koji se povremeno i ostvaruju. Prihvatanjem svog neobičnog dara, Sonja će razotkriti opasnu zaveru koja se krije iza navodnog samoubistva, ali i duboko zakopanu tajnu iz svoje prošlosti, navodi „N1„.

Serija je rađena po scenariju Matije Dragojevića i Ljubice Luković, u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića. Uloge tumače Ivana Vuković, Stefan Vukić, Ljiljana Blagojević, Mićko Ljubičić, Filip Đurić, Nataša Tapušković, Mirko Vlahović, Ivana V. Jovanović, Ljubiša Milišić, devojčica Drena Mršić. Kreativni producent i saradnik na scenariju je Srđan Dragojević, direktor fotografije je Dušan Grubin, kompozitor Vladimir Pejković a montažu potpisuje Nemanja Ćeranić.

Izvršni producent serije je Delirium Films.

BONUS VIDEO: Nova.rs na snimanju serije „Kljun“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.