Scena iz filma Balkanski špijun Foto: Promo

Reditelj Dušan Kovačević otkrio je da je jedan događaj iz njegovog života inspirisao nastanak kultnog filma.

„Balkanski špijun“ je drama Dušana Kovačevića o političkoj paranoji Ilije Čvorovića, bivšeg staljiniste, koji je dve godine odležao u zatvoru. Ilija Čvorović, kojeg je u istoimenom filmu snimljenom 1984. godine maestralno odigrao Bata Stojković, proganja svog podstanara, krojača i povratnika iz Francuske, misleći da je špijun.

PROČITAJTE JOŠ:

Kovačević je jednom prilikom, gostujući u emisiji Ivana Ivanovića ispričao i da je stvaran susret sa policijom na Dorćolu inspirisao nastanak kultne drame. Slavni reditelj ispričao je da je u tom periodu trebalo poslom da otputuje u Ameriku i da je imao posetu.

„Pre nego što ću poleteti na taj put, zvoni mi neko na vrata stana na Dorćolu. Mlađi čovek, vidim neprijatno mu, kaže inspektor je i pita je l’ može da uđe. I kaže on meni: ‘Znamo da putujete u Ameriku. Znamo i gde ste bili, viđali ste se s tim i tim… vi ćete tamo sresti neke problematične ljude, pa bismo voleli ako imate neke neprijatnosti da nam javite, pa ćemo videti o čemu se radi“, pričao je Kovačević i nastavio:

„Priča on, rekao mi je i odakle je, rekao mi je da je završio Pravni fakultet, ali ne može da se zaposli, pa su ga primili u policiju. Na kraju, vidim da mu je neprijatno, ustaje, ostavlja vizit kartu i odlazi. I dok putujem razmišljam – šta bi se desilo čoveku koji ima osećaj krivice? Ko ima dosije, ko se plaši? To je zapravo poziv na saradnju“.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Kada sam se vratio s puta čeka me brat i kaže ‘ajmo kod mene, nećeš odmah moći u stan, stan je obijen, policija blombirala, pa se čeka uviđaj. I policija nađe ispreturane stvari, nestao mi je samo sat koji je jako vredan, prva serija. Taj ko ga je uzeo iz policije ni ne zna šta ima i popili su viski. Znam jer sam ga otvorio pre puta, a oni su popili skoro celu flašu. Znači imali su vremena, opustili se i radili. Onda sam razmišljao – tako počinje ‘Balkanski špijun’. Pozovu čoveka na razgovor, on se uplaši i da bi bio lojalan radi i što ne treba da radi. Na tome je funkcionisala cela ta priča“, ispričao je Kovačević.

BONUS VIDEO: Top 5 jugoslovenskih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar