Foto: promo Netfix

Putnički avion Boeing 737 kineske aviokompanije pao je 21. marta 2022. na jugu Kine, u oblasti Guangsi. U avionu je bilo više od 130 putnika i članova posade.

Više od 450 vatrogasaca uspelo je da obuzda požar nastao padom aviona u šumu, a i dalje nema informacija o žrtvama, a predsednik Kine Si Đinping naredio je da se hitno organizuje akcija pretrage terena i spasavanja.

PROČITAJTE JOŠ

Ova nesreća se desila samo 3 meseca nakon što je kineski avioprevoznik odlučio da u upotrebu vrati ovaj model aviona, koji je bio uklonjen zbog tehničkih problema.

Ovo nije prvi slučaj da se Boeing 737 sruši, a upravo se tehnički problemi uzimaju kao glavni krivci smrti 346 ljudi u avionskim nesrećama koje su se dogodile u intervalu od 5 meseci.

Koliko puta se srušio avion?

Avion Boeing 737 Max na letu kompanije „Lion Air“ poleteo je iz Džakarte 29. oktobra 2018, da bi se srušio nekoliko minuta kasnije u Javansko more. Nije bilo preživelih.

Samo 19 nedelja kasnije, još jedan ovaj avion doživeo je istu sudbinu. Let 302 „Ethiopian Airlines“ napustio je Adis Abebu i srušio se u blizini grada Bišofta, ponovno ne ostavivši preživele.

Tehnički uzroci pada su bili nepoznati, ali se sumnjalo na novi sistem nazvan MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation Sistem) koji je u kombinaciji sa neispravnim senzorom mogao da dovede do nesreće.

Iako je Boeing ostao pri tvrdnjama da ja avion siguran i da su za nesreće krivi nekompetentni piloti, Dennis Muilenburg, CEO kompanije Boeing je izjavio: „Suština je da je Boeing 737 Max bezbedan i da je upravo bezbednost osnovna vrednost nas iz Boeing-a.“

Nakon nesreća, Kina je bila prva zemlja koja je ukinula korišćenje ovog modela, a svet je uskoro učinio isto.

Netfliksov dokumentarac “Downfall: The Case Against Boeing“

U Netfliksovom dokumentarcu „Downfall“ priča se o padu ova dva aviona, kao i tome zašto niko nije posumnjao u ispravnost ovih aviona, odgovornih za smrt 346 osoba, i kako je pohlepna korporacija uništila ovu firmu, tvrdeći kako su zbog profita, ugrozili bezbednost putnika i sabotirali sami sebe.

„Da, bila su vremena kad je Boeing pravio izvanredne, bezbedne i genijalne stvari. A onda ih je preuzela grupa koja je odlučila da je profit najvažniji. Trebalo bi da postoji ravnoteža, da kao predstavnike firme uzmete osobe kojima je bitan javni interes, a ne samo kako da napune svoje džepove,“ rekla je rediteljka filma Rori Kenedi.

Kao što saznajemo u filmu, za nesreću je odgovoran neispravan senzor, koji je pokrenuo sistem MCAS, poseban softver instaliran sa ciljem da pomogne pilotima da spreče avione od zastoja.

Boing je napravio kolosalnu grešku time što nije obavestio ni aviokompanije ni pilote o postojanju MCAS-a, zbog čega su, kad je senzor neispravno prikazao da je avion u opasnosti, a MCAS softver pokrenuo avion nadole, ostavili pilote nemoćnim da išta urade, što bi moglo da spreči nesreću.

Čini se, na žalost, da se malo toga promenilo od tada. Iako je dokumentarac mogao da spreči nove nesreće, izgleda da – nije.

BONUS VIDEO: Anđela Jovanović – Nečistu krv može da vidi ceo svet na Netfliksu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.