Skoro svi biciklisti u prekršaju, a da toga nisu ni svesni VIDEO

Auto 19. jun. 202222:3219 komentara
Podeli:

Da li znate da biciklista prelaskom preko pešačkog prelaza nema prava kao pešak, i da u slučaju udesa snosi svu odgovornost? Mnogi biciklisti toga nisu ni svesni, pa često insistiraju da oni imaju prednost u odnosu na automobile na pešačkom prelazu, ali se grdno varaju. U kojoj situaciji biciklista može da ima prednost na pešačkom prelazu u odnosu na vozila, saznajte u videu iznad.

U praksi, svi koji biciklom pređu ulicu delom koji je namenjen za pešake neće dobiti kaznu, ali u slučaju udesa vozač automobila ne snosi nikakvu odgovornost. Biciklisti su dužni da propuste vozila pre nego što pređu pešački prelaz.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, otkrio nam je da mnogi biciklisti pogrešno insistiraju na tome da oni imaju prednost na pešačkom prelazu. „U nekim državama je zabranjeno prelaziti pešački prelaz na biciklu, kod nas nije, svako ima pravo na to, ali ne uživa ista prava kao i pešak i dužan je da propusti vozilo. Biciklisti ponekad forsiraju da pređu kolovoz preko pešačkog prelaza i protestvuju kada neko neće da ih propusti. Ako vozač i biciklista ne znaju šta treba da rade i obojica misle da imaju prednost, tu nastaje problem“, izjavio je Okanović za Nova.rs.

U kojoj situaciji biciklista može da ima prednost na pešačkom prelazu u odnosu na vozila, i kakva je situacija sa električnim trotinetima, pogledajte u video snimku koji se nalazi na početku ovog teksta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar