Podmornica Titan Foto: Tanjug/Paul Daly/The Canadian Press via AP

Potraga za podmornicom Titan nekoliko dana u junu bila je jedna od centralnih tema svetskih medija. Turističko plovilo koje je prevozilo pet putnika do olupine Titanika izgubilo je kontakt s površinom, a spasioci su krenuli u unapred izgubljenu trku s vremenom ne bi li spasili posadu.

Sada su spasioci koji su pronašli ostatke „OceanGate“ podmornice Titan ispričali kako se potraga odvijala i opisali trenutak u kojem su shvatili da je svaka nada izgubljena.

Podmornica Titan Foto:REUTERS/David Hiscock

Brod je nestao 18. juna dok je obilazio olupinu Titanika 3.800 metara ispod površine Atlantskog okeana. Cena ekspedicije bila je 250.000 dolara po osobi, a mahnita potraga za znakovima života trajala je četiri dana.

Pronašli polje krhotina

Među putnicima je bio izvršni direktor „OceanGate“, Stokton Raš. Uz njega su u plovilu bili i otac i sin Šahzada i Sulejman Davud iz Pakistana, koji žive u Britaniji, britanski milijarder Hamiš Harding i francuski pilot podmornice Pol-Henri Naržole.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/Paul Daly/The Canadian Press via AP

Postojala je nada da je nekim čudom trup podmornice netaknut i da su oni unutra još uvek živi i čekaju pomoć. Ali, kada je tim koji je predvodio stručnjak za morske dubine Džesi Doren konačno došao do rezultata, nisu imali dobre vesti. Polje krhotina s delovima Titana pronađeno je oko 500 metara od pramca Titanica.

„Naš jedini fokus je bio u tome da stignemo do njih što je pre moguće. Ništa nije bilo upitno, ako su tamo, skupićemo ih. Sve vreme smo mislili na njih i njihove porodice. Znali smo da imamo samo jedan pokušaj“, rekao je.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/Paul Daly/The Canadian Press via AP

Nakon dana potrage i svetskih napora spašavanja, spasilačka podmornica Odisej stigla je do morskog dna. Spasilački tim je tada utihnuo, jer su znali šta su pronašli.

„Po dolasku u polje krhotina došlo je do tišine“, priseća se Ed Kasano, direktor kompanije za istraživanje morskih dubina, „Pelagic Research Services“, koja je bila angažovana na spašavanju.

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podmornica je pretrpela „katastrofalnu imploziju“, odnosno unutrašnje kolabiranje, zaključile su američke vlasti. Svih petoro ljudi u brodu bilo bi ubijeno u trenutku.

„To je uticalo na nas“

„Svako je profesionalac, ali to je uticalo na nas. Trebao nam je trenutak da stvarno shvatimo i razmislimo o tome šta to znači. Proveli smo četiri ili pet dana očekujući da ćemo otići tamo i izvesti čudo. Očigledno je da je naš osećaj razočaranja mali u poređenju sa ljudima koji su bliski porodicama poginulih“, dodao je.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Nekoliko dana kasnije Ed Kasano obratio se medijima kako bi opisao šta se dogodilo. Gušeći se u suzama, izvinio se i rekao da se članovi njegovog tima nose s „puno emocija“.

Pročitajte još...

Istraga se nastavlja

Prošlo je već gotovo tri meseca od katastrofe, ali i dalje ostaju otvorena pitanja o tome šta se dogodilo i zašto. Istraga Kanadskog odbora za bezbednost saobraćaja se nastavlja. Obavljeni su preliminarni razgovori s osobama na brodu za podršku „OceanGate“ Polar Princ, a olupina podmornice je pregledana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar