Foto: privatna arhiva/bdpstgroup.hu, EPA-EFE/JASON SZENES, Arif Hudaverdi Yaman / AFP / Profimedia

Srbija i Balkan postaju jedna od omiljenih destinacija za članove porodica svetskih lidera. Cilj im je dalje bogaćenje i širenje političkog uticaja i meke moći.

Najaktivniji su zetovi lidera koji važe za tvrde desničare i koji imaju dobar odnos sa vlastima u Srbiji, pa je jasno da im je njihovo poslovanje u regionu veoma isplativo.

Prošle nedelje je u poseti Srbiji bio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a na stolu je, između ostalog i moguća saradnja oko proizvodnje dronova.

Lideri Turske i Srbije predložili su u petak da bi njihove zemlje mogle zajedno da proizvode vojne bespilotne letelice, mesecima nakon što je turska isporuka bespilotnih letelica Kosovu izazvala gnev u srpskoj prestonici.

Iako je Srbija prvobitno planirala kupovinu vojnih dronova “bajraktar” ​​od Turske, 2023. je objavila da je odustala od tog plana kao odgovor na isporuku dronova od Turske Kosovu.

Međutim, činilo se da je Vučić promenio ploču u petak kada je ugostio turskog predsednika Erdogana u Beogradu.

Upitan da li će zajednička saradnja vojne industrije uključivati proizvodnju dronova “bajraktar”, Erdogan je rekao: „Srbija ima određene kapacitete, imamo određene kapacitete i kao prijateljske zemlje možemo zajedno da razvijamo svoje kapacitete”.

Erdoganov zet naoružava Balkan

Inače, dronovi “bajraktar” važe za turski ponos, a razvio ih je Seldžuk Bajraktar koji je oženjen Erdoganovom ćerkom Sumejom.

Dronovi su se dobro pokazali u aktuelnim ratovima, a Bajraktarov tast Erdogan ih koristi i u svoje političke svrhe.

Seldžuk Bajraktar Foto: Utku Ucrak / AFP / Profimedia

Naime, Erdogan je u nizu sporazuma sa balkanskim zemljama uspostavio razičite vidove vojne saradnje uz prodaju, proizvodnju ili poklanjanje ovih dronova.

Tako je obećao da će Albaniji pokloniti određeni broj dronova, tako da niko ne bude mogao da je napadne.

Erdoganu i njegovom zetu bi sigurno išlo na ruku i ako bi njihovo oružje bilo pravljeno u Srbijiu Turskoj.

Bajraktarev otac Ozdemir je bio vlasnik jedne fabrike mašinskih delova, a bio je zainteresovan i za avioindustriju.

Očigledno je ljubav prema mašinama preneo i na sina koji je danas direktor njihove porodične fabrike „Bajkar Makina“.

Inače, Ozdemir se neko vreme 90-ih se bavio i politikom i bio je blizak sa Redžepom Tajipom Erdoganom.

Porodica Bajraktar važi za izuzetno religioznu, pa je i to očigledno bio plus kada je Seldžuk zatražio ruku Erdoganove ćerke Sumeje 2016. godine, sa kojom je u braku od tada i imaju dvoje dece.

Zbog uspeha koje je ostvario, Volstrit žurnal ga vidi kao potencijalnog naslednika Redžepa Tajipa Erdogana na mestu lidera Turske od 2028. Kako navode mediji, meteorski uspeh kompanije u velikoj meri se oslanjao na odnos sa Erdoganom tako da još nije izašao iz senke tasta.

Trampov zet gradi luksuzne hotele

Bajraktar nije jedini zet koji bi svoj posao da širi na Balkanu. Pre njega je to počeo da radi Džared Kušner.

Naime, zet Donalda Trampa je potpisao sporazum sa srpskim vlastima o obnovi nekadašnje zgrade jugoslovenskog Generalštaba u centru Beograda, koju je NATO bombardovao 1999. godine.

Foto:EPA-EFE/JASON SZENES

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao je u maju „Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu“ sa Kušnerovom kompanijom „Affinity Global Development“.

Osim u Beogradu, Kušner i njegova supruga Ivanka Tramp žele da grade i u Albaniji.

Lokalni vlasnici zemljišta postavljaju pitanje kako su Kušner i Ivanka Tramp uspeli da obezbede prava na gradnju, te se sada suočavaju s optužbama.

Jedna od lokacija u Albaniji, nalazi se u pomorskom parku Karaburun-Sazan na ostrvu Sazan, gde je nekada bila vojna baza. Druga je na poluostrvu Zvernec u jugozapadnoj Albaniji i deo je zaštićene oblasti Vjosa-Narta. Ta oblast u kojoj bi se izgradilo nekoliko hotela i vila deo je opštine Valona

Sporovi se odnose na investicije u vrednosti od 1 milijarde dolara koje bračni par Tramp-Kušner planira u Albaniji duž Mediteranske obale, na zemljištu koje je nekada kontrolisala komunistička vlada.

Orbanov zet kupuje zgrade u Beogradu

Jedan od prvih bogatih zetova koji je bacio oko na Srbiju je Ištvan Tiborc, oženjen ćerkom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tiborc je rođen 23. juna 1986. i dominantni je vlasnik grupe kompanija za kapitalna ulaganja i razvoj nekretnina BDPST Group.

Tiborc, koji u Mađarskoj sve više uvećava svoje hotelijersko carstvo, zahvaljujući, kako mnogi tvrde upravo vezama sa Orbanom, već godinama pravi poslove i u Srbiji.

Za samo tri godine, kroz tri odvojene transakcije, vlasništvo nad više od 122.000 kvadrata poslovnog prostora u Beogradu, prešlo je iz firme pod kontrolom Mađarske nacionalne banke u ruke kompanije na čijem je čelu Ištvan Tiborc, utvrdio je uvidom u zvaničnu dokumentaciju Radio Slobodna Evropa (RSE).

Foto:privatna arhiva/bdpstgroup.hu; Amir Hamzagić/Nova.rs

Portfolio nekretnina koji se sastoji od 11 poslovnih zgrada na Novom Beogradu prešao je iz Nacionalne banke Mađarske u vlasništvo Tiborca preko mađarske kompanije Indotek, koja je ovim nekretninama upravljala dve godine, od početka 2022. do januara 2024.

Zanimljivo je i da je Tiborc bio vlasnik kompanije Elios koja se bavi postavljanjem električnih instalacija a čiji je ogranak u Srbiji otvoren 2014. godine.

Pročitajte još:

Prema podacima organizacije Transparency International Mađarska, zahvaljujući samo toj firmi Tiborcz je u Mađarskoj već 2015. zaradio stotine miliona forinti preko poslova postavljanja ulične rasvete koje je njegova firma dobila na tenderima.

Orbanov zet napustio je kompaniju Elias 2015. nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvetljenje u Mađarskoj.

Iako, protiv njega nije podignuta nikakva optužnica u Mađarskoj zbog ove kompanije, Tiborc je prešao na poslove sa nekretninama i turizmom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare