Foto: Shutterstock, U.S. Geological Survey

Zemljotres jačine 3,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak rano ujutro predgrađe Bafala u državi Njujork, saopštio je američki Geološki zavod.

Epicentar zemljotresa bilo je u zapadnoj Seneki, rekli su zvaničnici.

Potres se osetio na severu do Nijagarinih vodopada i na jugu do Orčard Parka, rekao je izvršni direktor okruga Eri Mark Poloncarz na Tviteru.

„Osećao sam se kao da je auto udario moju kuću u Bafalu. Skočio sam iz kreveta“, rekao je on.

Građani iz ove oblasti su na društvenim mrežama podelili snimke potresa. Na jednoj nadzornoj kameri u kući se vidi kako nameštaj podrhtava kada je potres udario.

Nacionalna meteorološka služba izdala je saopštenje u kojem se navodi da nije poznato da li je bilo štete od zemljotresa.

Kanadska vlada je prijavila zemljotres jačine 4,2 stepena po Rihterovoj skali.

Portparol Nacionalne meteorološke službe rekao je: „Danas oko 6:15 sati ujutro, zemljotres su snažno osetili mnogi ljudi u oblasti Bafalo, Njujork. Za sada nije poznato da li ima štete od zemljotresa“.

„Inicijalne informacije USGS-a pokazuju zemljotres jačine 3,8 stepeni Rihterove skale oko 6:15 ujutro istočno sa epicentrom 2 km istočno od Zapadne Seneke na dubini od oko 3 km ispod površine“, naveo je.

„Informacije objavljene u ovoj izjavi su preliminarne. Ažuriranja će biti obavljena kako više informacija bude dostupno iz Nacionalnog centra za informacije o zemljotresima u Goldenu, Kolorado“, dodao je.

Zemljotres se osetio čak i u Ročesteru, uključujući Aleksander i Atiku, i Sent Katarine u Ontariju, prema nekim od 350 izveštaja o zemljotresima podnetim USGS-u.

Značajan zemljotres u Atici 12. avgusta 1929. godine, jačine oko 5,6 stepeni Rihterove skale i dalje je najveći zabeležen u zapadnom Njujorku.

BONUS VIDEO: Zemljotres u Siriji – svedočenja preživelih u bolnici u Idlibu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar