Foto:EPA-EFE/STRINGER/:Shutterstock/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Velika Britanija je najavila zabranu ruskih dijamanata pošto pooštrava sankcije zbog ruskog rata u Ukrajini. Zemlje u bloku G7 takođe žele da budu u mogućnosti da uđu u trag dragom kamenju kako bi blokirale ruski izvoz dok pokušavaju da ograniče priliv gotovine u ruski ratni kovčeg.

Ali koliko će ove šeme biti efikasne i da li može doći do neželjenih posledica?

Koliko je važan izvoz ruskih dijamanata?

Ruska trgovina dijamantima, vredna oko 4 milijarde dolara godišnje, čini mali deo njenog ukupnog izvoza. Pre invazije na Ukrajinu, ukupan izvoz Rusije dostigao je 489,8 milijardi dolara 2021. godine, prema podacima centralne banke, od čega su nafta i gas činili 240,7 milijardi dolara.

Ipak, Rusija je najveći svetski izvoznik dijamanata po obimu, a slede je afričke zemlje. Državna kompanija pod nazivom Alrosa dominira ruskom eksploatacijom dijamanata – i iskopala je skoro trećinu svetskih dijamanata 2021. godine, prenosi BBC.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Profit od Alrose zaista se sliva u ratni kovčeg Kremlja, prema Hansu Merketu, istraživaču Međunarodne službe za informacije o miru – ali on nije ni blizu toliko važan kao nafta i gas.

Zašto G7 želi da prati ruske dijamante?

Zapadne zemlje žele da prekinu ovaj tok prihoda kao deo napora da ometaju ruski rat. Međutim, svetska trgovina dijamantima je složena i nedostaje joj transparentnost. Dijamanti mogu da promene vlasnika 20 do 30 puta između rudnika i tržišta, rekao je Merket.

Obično drago kamenje prolazi kroz glavna globalna čvorišta Antverpen, Dubai, Mumbaj i Ramat Gan, koji se nalazi u blizini Tel Aviva. Trgovci ocenjuju kamenje po karatu (težini), boji, čistoći i rezu – sa različitim trgovcima koji traže različite atribute.

Zatim uzimaju preostalo drago kamenje, mešaju ih i prodaju dalje – i proces se ponavlja.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Trgovci i firme ljubomorno čuvaju odakle nabavljaju svoje dijamante – to je njihov „tajni sos“, kaže Tobias Kormind, generalni direktor onlajn juvelira 77 Diamonds. Ali glavni igrači u industriji mogli bi da ograniče trgovinu ruskim dijamantima ako se udruže, rekao je on.

Kako se može ograničiti protok ruskih dijamanata?

SAD su već uvele sankcije kako bi pokušale da zabrane izvoz ruskih dijamanata. Međutim, ovde postoji „ogromna rupa“, rekao je Kormind.

Ograničenja se odnose na neobrađene dijamante – ali kada se iseče i poliraju, zemlja porekla više nije bitna.

Ljudi u zemljama G7 kupuju oko 70 odsto svetskih dijamanata – tako da bi zabrana G7 mogla imati efekta, ako se dijamantima uđe u trag, rekao je Merket.

Međutim, zabrana G7 bi značila da će dijamanti verovatno stići na druga tržišta u Kini i Indiji, rekao je Kormind. Praćenje dijamanata bi olakšalo ograničavanje tog toka.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Kako se dijamanti mogu ući u trag?

Već postoji šema kojom se pokušava ograničiti „krvavi dijamanti“ koji se koriste za podsticanje sukoba, nazvan Kimberlijev proces, gde države potvrđuju da su dijamanti „bez sukoba“.

Međutim, to ne dozvoljava da se dijamanti prate do zemlje porekla. Gospodin Merket je rekao da bi najjednostavniji način pronalaženja dijamanata bio da se ovaj proces proširi na dokumentaciju odakle dolazi kamenje.

Postoje i tehnologije koje obeležavaju kamenje, a razvija se i jedna koja može da ih skenira da bi proverila njihovo geografsko poreklo.

Kakve bi posledice imala zabrana?

Većina ruskih dijamanata završava u Indiji, gde postoji veliki centar za sečenje i poliranje u Suratu. Manja preduzeća sa dijamantima u gradu su već patila, delom zbog američke zabrane.

PROČITAJTE JOŠ:

U Africi, lokalne rudarske operacije su imale koristi nakon što su američke sankcije pogodile ruski izvoz. Međutim, mnogi afrički proizvođači rudarstva nisu spremni da se uključe u šemu sledljivosti, rekao je gospodin Merket, i mogli bi biti isključeni ako se jedan dovede.

U Angoli, ruska Alrosa ima značajan udeo u rudarstvu, a pooštravanje sankcija moglo bi da pogodi lokalne firme.

Za Evropu, sledljivost mora da bude „nepropusna, naučna i međunarodna“, rekao je Tom Nejs, šef odeljenja za odnose sa medijima u Svetskom centru za dijamante u Antverpenu.

U suprotnom, Evropa rizikuje da izgubi 40 milijardi dolara u trgovini godišnje na mestima koja nemaju okvire za borbu protiv pranja novca i terorizma, rekao je on.

On je dodao da sankcije Velike Britanije „neće imati uticaja na prodaju ruskih dijamanata“ jer Velika Britanija predstavlja manje od 1 odsto globalne trgovine dijamantima.

Portparol britanske vlade rekao je da će sarađivati sa ključnim partnerima kako bi pomogla u ograničavanju trgovine ruskim dijamantima, „uključujući i tehnologiju praćenja”.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar