Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zapadne partnere da pokažu političku volju kako bi se Ukrajini obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana ''jedna od najsramnijih stranica istorije''.

Kako navodi Rojters, Zelenski, vidno ljut, u večerašnjem obraćanju je rekao da svet treba da „deluje odlučno“ kako bi obezbedio da rat postane „beznadežan“ poduhvat za ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako je rekao, „želi samo rat i smrt“.

„Oni moraju osetiti do maksimuma da postoji sila koja uništava one koji uništavaju život. Mi to možemo da ostvarimo. Svaki od naših partnera zna šta je potrebno. Glavna stvar je politička volja da se ovo realizuje, da se obezbedi nivo snabdevanja koji će pomoći“, rekao je Zelenski.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da, ukoliko se to ne desi, sve će se pretvoriti u jednu od najsramnijih stranica istorije, „ukoliko Amerika ili Evropa izgubi od iranskih ‘šahida’ ili ruskih borbenih aviona“.

„Ukrajina je čekala nabavke koje su od vitalnog značaja i čekamo i dalje, konkretno, američku odluku. Podrška je zaista neophodna“, poručio je Zelenski.

Rojters dodaje da je Zelenski postao sve oštriji u pozivima američkom Kongresu da odobri paket pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Senat je usvojio nacrt zakona o pomoći, međutim, Predstavnički dom Kongresa to još nije učinio.

BONUS VIDEO: Vučić o sastanku sa Zelenskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar