Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je njegova vojska angažovana u "bolnoj i teškoj" borbi protiv ruskih snaga u regionu Donbasa, na istoku zemlje, gde se nalazi grad Bahmut.

„Želeo bih da odam posebnu počast hrabrosti, snazi i izdržljivosti vojnika koji se bore u Donbasu“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju i dodao da je to „jedna od najtežih bitaka – bolna i teška“.

Uprkos strateškom značaju koji stručnjaci osporavaju, Bahmut je postao simbol borbe za kontrolu industrijskog regiona Donbasa, koji se sastoji od regiona Luganska i Donjecka. Rusija ga je anektirala a da nikada nije preuzela potpunu kontrolu nad tim područjem.

Zelenski je takođe zahvalio ukrajinskim vojnicima koje su odbili napade, uništili okupatora, oslabili pozicije i logistiku neprijatelja i zaštitili ukrajinske granice i gradove“.

„Zahvaljujem celoj vojsci, gardi, graničarima koji brane našu državu oko Bahmuta, Vugledara, Avdijvke, Siverska, Svatova, Limana i Zaporožja, dodao je predsednik Ukrajine.

„Svet je dovoljno jak da kazni Rusiju za rat“

Zelenski je izjavio da je „svet dovoljno jak da kazni Rusiju za rat“.

„Korak po korak, idemo ka tome da teroristička zemlja apsolutno odgovara za ono što je učinila protiv ukrajinske države, našeg naroda“, rekao je Zelenski na pravosudnoj konferenciji, na kojoj su učestvovali brojni advokati iz Ukrajine, Evrope i drugih zemalja.

On je dodao da svi Rusi koji su učestvovali u ubistvima i agresiji protiv Ukrajine moraju biti kažnjeni, preneo je Kijev independent.

„Daćemo svetu dovoljno hrabrosti i poluga da omogući ovu kaznu. Naše samopouzdanje raste svake nedelje“, rekao je Zelenski.

***

BONUS VIDEO: Zelenski u Kongresu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar