Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U susret tinjajuće političke tenzije u ukrajinskim redovima, predsednik Vladimir Zelenski sukobio se sa gradonačelnikom Kijeva i bivšim bokserom Vitalijem Kličkom nakon što su tri meštanina poginula u raketnom napadu, jer nisu mogli da pristupe skloništu koje je bilo zaključano. Nesuglasice Zelenskog i Klička traju od početka invazije, a u oštrom napadu na Klička, Zelenski je rekao kako pored ruskih neprijatelja, "mora da se suoči i sa onima unutar zemlje".

Besni Zelenski rekao je da će, ako lokalni zvaničnici Kijeva nisu u stanju da zaštite građane tako što će skloništa držati otključanim, biti krivično gonjeni i suočiti se sa, aludirajući na Klička, „(bokserskim udarcem) nokdaunom“.

Policija je započela istragu nakon što su devetogodišnja devojčica, njena majka i još jedna žena poginule u ruskom raketnom udaru, jer je sklonište u koje su trebale da pobegnu bilo zaključano.

Zelenski je u video poruci naglasio da skloništa „moraju uvek biti dostupna i da situacija iz Kijeva ne sme više nikada da se dogodi“.

Vladimir i Vitalij Klicko
Vladimir i Vitalij Kličko Foto:Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

„Odgovaraće za to što neki ljudi nisu uspeli da uđu u sklonište i zbog toga poginuli. Kao da nije dovoljno imati Rusiju za neprijatelja, imamo i unutrašnje“, rekao je predsednik novinarima na samitu u Moldaviji.

Sukobi od početka rata

Zelenski je u decembru kritikovao Klička i njegove saradnike iz gradske uprave da nisu učinili dovoljno da obezbede skloništa da pomognu Ukrajincima koji su ostali bez struje i grejanja nakon ruskih napada na energetski sistem.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Nažalost, lokalne vlasti nisu dobro postupale u gradovima. Konkretno, imamo mnogo pritužbi za Kijev. Nivo usluga koje su dostupne u Kijevu nije dovoljno dobar. Tim građanima je potrebna veća podrška… Mnogi od njih su bez struje 20 ili čak 30 sati. Očekujemo kvalitetan rad iz kabineta gradonačelnika“, rekao je predsednik.

Kličko je kasnije odbacio te kritike i kazao da su dešavanja u Kijevu odraz politike te zemlje.

„Čudno izgleda kada smo ujedinjeni protiv jednog neprijatelja, ali počinjemo da se borimo unutar zemlje. Uveren sam da iza ovoga stoji politika, jer su predstavnici jedne političke grupe počeli da traže greške u Kijevu“, rekao je on.

Kličko, koji je 2014. izabran za gradonačelnika Kijeva, i dalje je ozbiljan politički rival Zelenskom.

Navodno planira da oživi svoju političku stranku „UDAR“ i mogao bi da postane vođa nezadovoljne elite, smatra istraživački centar „Karnegijeva fondacija za međunarodni mir“.

Vitalij Kličko Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Rivali godinama unazad

Kličko, koji je već devet godina gradonačelnik, jedan je od najistaknutijih političkih protivnika Zelenskom i pre ruske invazije, a njih dvojica često su se sukobljavali i ranije.

Kličko je bio saveznik bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, lidera opozicione stranke Evropska solidarnost i njih dvojica zajedno mogli bi da predstavljaju ozbiljnu pretnju predsedniku.

Kličko se 2019. godine obrušio na Zelenskog i optužio njegovu vladu za „ilegalni“ pokušaj da ograniči njegova ovlašćenja kao gradonačelnika Kijeva.

Vitalij i Vladimir Kličko EPA-EFE/DRAGAN TATIC / AUSTRIAN CHANCELLERY

Zelenski kontroliše većinu ukrajinskog parlamenta i ako bi smenio Klička sa mesta gradonačelnika, to bi značilo da bi stavio nekog od svoih saveznika na čelo glavnog grada.

Kličko je 2019. godine optužio vladu Zelenskog da pokušava da ga „skloni sa mesta gradonačelnika i na tu poziciju postavi osobu koju nisu izabrali građani“.

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko; Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Prema zakonu, izabrani gradonačelnik Kijeva mora da obavlja i administrativnu ulogu, rekao je tada Kličko, optužujući Zelenskog da želi da uspostavi „direktnu predsedničku vlast“ u prestonici.

„Obnovljena“ politička prepirka dolazi nakon što su ukrajinske snage oborile više od 30 ruskih projektila i dronova, a dve osobe su povređene u ruševinama, pre nego što su vlasti ukinule uzbunu za vazdušne napade širom većeg dela zemlje.

Rusija je od početka maja lansirala oko 20 odvojenih raketnih i bespilotnih udara na ukrajinske gradove.

Pročitajte još...

Kijevska vojska na Telegramu je saopštila da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete.

„Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad i oko Kijeva od strane snaga protivvazdušne odbrane“, navela je vojska u saopštenju.

Kličko, koji je ranije prijavio dva odvojena talasa napada, napisao je na Telegramu da nije bilo poziva za spasilačke službe.

BONUS VIDEO Pad helikoptera u blizini vrtića u regionu Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar