Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je danas šefove tri regiona i delova Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev, objavljeno je na zvaničnom sajtu šefa države.

Kako se navodi, razrešeni su dužnosti šef Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, načelnik Kijevske oblasti Aleksij Kuleba, Sumske oblasti Dmitrij Živicki, kao i šefovi administracija delova Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev Aleksandar Staruh i Jaroslav Januševič, prenosi Tass.

Na taj način je nastavljen talas smena, jer je Zelenski u ponedeljak potpisao ukaz o smeni zamenika šefa njegovog kabineta Kirila Timošenka, a smenjen je i zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko. Pored toga, zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo je ostavku usred korupcionaškog skandala koji se odnosi na kupovinu hrane za potrebe vojske, a ostavku je podneo i zamenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ivan Lukerja.

Kuleba je postao načelnik Kijevske oblasti u februaru 2022. godine, ali je mesec dana kasnije na tunkciju imenovan general Oleksandar Pavljuk. U maju prošle godine Kuleba je ponovo postao šef Kijevske oblasne administracije, a danas je, odmah po razrešenju, imenovan za zamenika šefa kabineta predsednika.

#related-news_1

Živicki je imenovan za predsednika Sumske regionalne državne administracije u junu 2021. godine, a Rezničenko je na čelu Dnjepropetrovske oblasti od 2015. godine, sa pauzom od 2019-2020.

Starukh je dva puta imenovan za šefa Zaporoške oblasti. Od 2008. do 2010. bio je šef regiona u vreme predsednika Viktora Juščenka, a drugi put ga je na tu funkciju 2020. imenovao Zelenski.

Januševič je na čelo dela Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva imenovan u avgustu prošle godine.

***

BONUS VIDEO: Lice mesta pada ukrajinskog helikoptera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar