Ukrajinska kontraofanziva nije zasad ispunila očekivanja, kako Kijeva, tako ni zapadnih partnera. To se pre svega odnosi na Sjedinjene Države koje su obezbedile obuku, naoružanje i municiju za ukrajinske vojnike, što može da dovede do ozbiljne promene u odnosima dve zemlje. Ovo znači i veliki problem za Vladimira Zelenskog, koji umnogome zavisi od SAD.

Vlada predsednika Vladimira Zelenskog zavisi od ogromne količine američkog i zapadnog naoružanja.

Zaustavljanje ofanzive i zimski ćorsokak imali bi posebne posledice u Sjedinjenim Državama jer bi mogli da pojačaju pitanja o podršci SAD ratu, i to u jeku izborne godine. Amerikanci su spremni za potencijalni okršaj između aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, skeptika u vezi NATO-a koji se divi Putinu i koji je obećao da će okončati rat za 24 sata. Čak i ako Tramp ne bude kandidat na izborima 2024. godine, smanjenje javne podrške ratu moglo bi naštetiti Bajdenu.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Stoga, iz političkih, ali i strateških razloga, postoji ogroman pritisak na dugoočekivanu kontraofanzivu Ukrajine da proizvede značajne prodore na bojnom polju.

Visoki američki i zapadni zvaničnici, kako piše CNN,  govore o sve lošijim procenama o sposobnosti ukrajinskih snaga da ponovo zauzmu značajnu teritoriju. Jedan visoki zapadni diplomata je rekao da, iako postoji prilika za Ukrajinu da napravi napredak, „vrlo je malo verovatno da će to promeniti ravnotežu sukoba u narednim nedeljama“.

Borbe Ukrajine – i teški gubici u borbi – delom su zbog ukopanih, slojevitih odbrambenih položaja, rovova i minskih polja koje je Rusija gradila mesecima. Dok su ruske snage bile izložene u svojoj početnoj invaziji i neuspešnom napadu na Kijev, rat je sada ušao u težu fazu za Ukrajinu.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Problemi za Zelenskog

U jeku tvrdnji da kontraofanziva ne ide po planu, predsednik Vladimir Zelenski oprezan je kada komentariše uspehe svoje vojske i naglašava da mu je potrebno više zapadnog oružja visokog kvaliteta.

„Kontraofanziva je teška. To se dešava verovatno sporije nego što neki ljudi to žele ili mogu da vide“, rekao je Zelenski.

Penzionisani general-potpukovnik Mark Hertling istakao je za CNN da „mnogi analitičari veruju da Ukrajina ne može da zaustavi Rusiju“. Rekao je da Ukrajina vodi ogromnu ofanzivu na području koje je ekvivalentno udaljenosti između Vašingtona i Bostona i da joj je potrebno vreme.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Postoji mnogo grubih komentara o tome šta se trenutno dešava, ali ono što Ukrajina radi je najteža od svih misija i potrajaće mnogo vremena“, rekao je Hertling.

Američka politika na klackalici

Ali da li Zapad ima strpljenja da Ukrajini da vreme koje joj je potrebno? Nedostatak velikih pomaka protiv Rusije u narednim nedeljama ostaviće mali prostor zapadnim liderima da razmotre širi politički kontekst rata.

Uprkos međunarodnoj konferenciji na visokom nivou u Saudijskoj Arabiji za istraživanje potencijalnih mirovnih rešenja, za sada nema jasnog puta čak ni do prekida vatre. Na kraju krajeva, kapacitet i Rusije i Ukrajine da izdrže velike gubitke na bojnom polju biće kritičan u odlučivanju o tački u kojoj bi bilo koja strana mogla biti otvorena za nagodbu.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Kada dođe do ovog scenarija, to može imati mnogo veze sa američkom podrškom, koja je od vitalnog značaja, ne samo za naoružavanje Ukrajine, već i za održavanje jedinstva NATO-a i evropske odlučnosti.

Bez obzira na to da li osvoji drugi mandat ili ne, u Bajdenovom nasleđu će dominirati njegova uloga u odgovoru na rusku invaziju i u najznačajnijoj demonstraciji liderstva Zapada.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bajden već radi na novom zakonu o dodatnom finansiranju Ukrajine koji će verovatno biti predatu Kongresu na razmatranje do kraja godine. Svaki nagoveštaj da je ukrajinska ofanziva zaustavljena produbiće skepticizam u vezi sa finansiranjem od strane SAD.

Ipak, s obzirom na slabljenje podrške ratu od strane američke javnosti, Bajden bi mogao da se suoči sa komplikovanim zadatkom da objasni podršku SAD Ukrajini tokom još jednog krvavog leta dok se kandiduje za reizbor sledeće godine.

Dakle, kada američki birači budu odlučivali o sopstvenoj budućnosti u novembru 2024. godine, postoji velika šansa da će igrati i veliku ulogu u rešavanju sudbine Ukrajine.

BONUS VIDEO Eksplozija u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar