Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da će dozvoliti održavanje izbora u toj temlji ako Zapad bude obezbedio sredstva za to.

Za održavanje izbora u mirnodopskim uslovima potrebno je oko pet milijardi dolara, a teško je odrediti koliko bi oni koštali u ratnom stanju, prenosi TASS.

„Logika je da ako branite demokratiju, onda tokom rata morate razmišljati o tome, a izbori su jedan element zaštite. Neću održati izbore na kredit, neću uzimati novac od oružja i davati na izbore. Ali, hajde da onda zajedno rizikujemo. Posmatrači treba da budu u rovovima“, rekao je Zelenski.

Zapadni partneri Kijeva, koji su od izbijanja rata umnožili isporuke oružja Ukrajini, takođe izdvajaju sredstva za podršku ukrajinskoj ekonomiji, i insistiraju na održavanju izbora u predviđenom roku.

Konkretno, američka republikanska senatorka Lindzi Grem, koji je posetila Kijev ove nedelje, navela je da predsednički izbori moraju biti održani na vreme, bez obzira na neprijateljstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da će izbori biti održani na kraju rata, “a ne na zahtev bilo kog partnera Kijeva“.

Kako navodi TASS, u Ukrajini se već dugo vode rasprave o mogućem otkazivanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru ove, odnosno u proleće 2024. godine, ali prema ustavu ne mogu se održati u vreme vanrednog stanja, koje je u julu parlament produžio za 90 dana, dovodeći u pitanje održavanje oktobarskih izbora.

Zelenski je više puta izjavio da se izbori za šefa države mogu održati tek nakon završetka rata.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar