Foto:Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

Japanska princeza Mako izgubila je kraljevski status kada se juče udala za svog verenika Keija Komura. O ovom braku se naširoko pisalo tokom proteklih godina, a sada mnogi ovaj par porede sa Megan Markl i princem Harijem. Međutim, nema tu baš mnogo sličnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Svadba japanske princeze nije imala veliku ceremoniju sa mnogo gostiju, već je to bio privatan događaj daleko od medija. Japan baš i nije bio u euforiji svadbene groznice, prenosi CNN.

Par je potpisao dokumentaciju, pa su održali konferenciju za medije, gde su se obratili javnosti i po prvi put progovorili o tome kako su se osećali dok se protiv njih mesecima i godinama vodila kampanja.

Mnogi bi povukli paralele između japanske careske porodice i britanske kraljevske porodice i dva venčanja (princeze Mako i Keija Komura i Harija i Megan).

Veliki broj kraljevskih porodica više ne vidi kao tabu da se neki njihov član venča sa osobom iz naroda. U ovom slučaju „izlazak“ iz kraljevske porodice zbog ljubavi dosta liči na slučaj Saseksovih, međutim, dok su se Hari i Megan „slavno povukli sa svojih dužnosti“ u korist novog života u Kaliforniji, ne očekuje se da će japanski mladenci sletiti njihov primer.

„Članovi britanske kraljevske porodice odrastaju u velikom bogastvu i takođe provode mnogo vremena direktno prikupljajući novac za dobrotvorne svrhe, pa znaju kako sve funkcioniše“, rekao je Ken Ruof, direktor Centra za japanske studije na Univerzitetu Portland Stejt.

Princeza Mako
Princeza Mako Foto: Imperial Household Agency of Japan/Handout via REUTERS

„Dakle, kada su Hari i Megan otišli u SAD, pričajući razne priče o kraljevskoj porodici, uspeli su da zarade milione dolara, sve vreme govoreći o humanitarnom cilju“, dodao je.

Ruof ističe da će se princeza Mako ipak odlučiti za mirniji život nakon venčanja.

„Mislim da će se desiti da će oni ‘jednostavno nestati'“, ističe.

Takođe postoje još mnogo nijansi u ovom slučaju. Mako se nije odlučila da se odrekne svoje titule, već je gubi zbog strogog imperijalnog zakona u Japanu. Ova princeza nije prva koja je napustila palatu zbog mirnijeg života. To je pre nje 2005. godine uradila njena tetka, princeza Sajako, jedina ćerka bivšeg cara Akihita.

Njena ljubavna priča, a potom mi veridba je isprva izazvala oduševljenje u javnosti, ali onda su se mediji okrenuli protiv mladog para.

Princeza Mako Foto:Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

Odnos naroda prema carskoj porodici

Mnogi u japanskom društvu pripisuju najstarijoj monarhiji na svetu – posebno ženama u toj porodici – nemilosrdno visoke standare koji jačaju patrijarhalne vrednosti, ističe Kumiko Nemoto, profesorka iz Tokija.

„Japanska javnost oseća afinitet prema članovima carske porodice, ali takođe želi da porodica sledi rodne uloge i porodične norme gde žena, treba da se povinuje muškom autoritetu u porodici i naciji“, objašnjava ona.

Ističe da javnost ponekad demonizuje one za koje smatra da kaljaju reputaciju carske porodice. Ona kaže da su mnogi videli Komurovu karijeru u SAD-u kao sebičnu i da su smatrali da njegovo vaspitavanje koje mu je pružila samohrana majka nije prikladno.

Mako i Kei – ljubavna priča

Princeza je studirala umetnost i kulturno nasleđe na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju. Tamo je upoznala Komura, čoveka koji je rođen samo tri nedelje pre nje u oktobru 1991. godine u porodici znatno skromnijeg imovinskog stanja, prenosi CNN.

Odgajila ga je samohrana majka, pošto je kao mali izgubio oca, baku i deku, navode lokalni mediji. Nakon što je diplomirao 2014. godine, radio je u advokatskoj kancelariji u Tokiju, pre nego što je dobio stipendiju za studije prava na Pravnoj školi Fordham u Njujorku. Princeza je potom započela studije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Par se ponovo sreo 2017. godine i objavio je svoju veridbu oduševljenoj japanskoj javnosti. Princeza je rekla da je „njegov osmeh poput sunca“ i daje vremenom saznala „da je on iskren, snažan i vredan radnik velikog srca“.

Japanski mediji su ga nazvali „princ mora“, po liku koji je igrao u kampanji za turizam na plaži za grad Fudžisava, južno od Tokija. Činilo se da sve ide dobro, a onda je sve krenulo u drugom pravcu.

Par je planirao da se venča 2018. godine, ali je njihove venčanje odloženo. Carska porodica saopštila je da je do odlaganja došlo zbog „nedostatka priprema“, ali drugi veruju da je to jer  Komurova majka nije vratila dug od 36.000 dolara koje je pozajmila od bivšeg verenika.

Komuro je osporio ove navode, rekavši da je njegova majka taj novac dobila na paklon, ali da će on sve platiti kako bi se rešio spor. Komurova majka je deo novca dobijenog od verenika navodno iskoristila za obrazovanje svog sina. Mediji nisu prestali da kritikuju njegovu porodicu zbog toga.

Međutim, tabloidi su onda počeli da seciraju svaki deo njegovog privatnog života, a neki su ga nazvali „sponzorušom“. Komuro je u aprilu objavio poduži dokument od 28 stranica u pokušaju da reši spor i ispravi što je moguće više informacija.

Kritike na račun žena u carskoj porodici

Baka princeze Mako, carica Mičiko, supruga bivšeg cara Akihita je prva obična građanka koja se udala za monarha u modernoj istoriji. Suočila se dosta negativnog izveštavanja medija.

Carica Masako, bivša diplomatkinja školovana na Harvardu, već skoro 20 godina ima psihičko stanje izazvano stresom, delom zbog kritika javnosti i medija što nije rodila muškog naslednika.

Neki kritičari kažu da brak princeze Mako pokazuje poteškoće sa kojima se suočavaju žena u japanskom carskom domaćinstvu.

Praksa nasleđivanja koja važi samo za muškarce, ostavlja sada samo Akišina i njegovog sina princa Hisahita kao naslednike prestola. Panel stručnjaka koje je imenovala valda raspravlja o stabilnijem sistemu sukcesije, ali konzervativci i dalje odbijaju da ženama daju pravo nasleđivanja prestola.

Princeza Mako
Princeza Mako Foto: EPA-EFE/Javier Mamani

BONUS VIDEO: Princ Hari i Megan Markl u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar