Foto: EPA-EFE/MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS TUR, Presidency /Murat Cetinmuhur / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Turska je "ljubazno odbila" ponudu Kipra da pošalje spasilački tim koji bi pomogao u potrazi za ljudima zarobljenim u srušenim zgradama. Time je ova ostrvska država postala jedina čiju je pomoć Turska odbila i to u trenutku kada polako počinje da gubi trku sa vremenom u potrazi za onima koji su preživeli razorni zemljotres, koji je već do sada odneo više od 24.000 života. Razlog odbijanja seže decenijama unazad.

Naime, u tvitu je kiparsko ministarstvo spoljnih poslova navelo da ponuda – koja je prvobitno prihvaćena – „i dalje stoji“ i izrazilo zahvalnost profesionalnim spasiocima „spremnim da svuda spasavaju živote“. Kiparski tim od 15 spasilaca, kao i lekar i bolničar, bili su u pripravnosti od srede da otputuju u Tursku u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Zašto je Turska odbila pomoć?

Razlog odbijanja je, kako se pretpostavlja, to što Turska ne priznaje Kipar kao državu.

Foto: RTRS

Hiljade turskih vojnika stacionirano je na otcepeljnom severu ostrva od 1974. godine, kada je izvršila invaziju nakon državnog udara čiji je cilj bio ujedinjenje sa Grčkom.

Ankara je tada okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila „Tursku Republiku Severni Kipar“. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

Turska zemljotres Foto:Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Savet bezbednosti UN je 1983. godine usvojio Rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka označena nelegalnom.

Evropska unija, čiji je Kipar član, takođe isključuje mogućnost stvaranja dve nezavisne države na ostrvu.

Pročitajte još:

Sa druge strane, Ankara i kiparski Turci navode da je sporazum o dve države jedini put ka miru pošto gotovo pedesetogodišnji pregovori o jačanju federacije nisu dali nikakav rezultat.

Stoga je Turska jedina država koja priznaje Tursku Republiku Severni Kipar.

Problem statusa ove teritorije je kamen spoticanja EU, Grčke i Kipra s jedne i Turske s druge strane.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Turskoj i Siriji, pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Bledi nada da u ruševinama ima preživelih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar