Foto: Press service of Prigozhin / UPI / Profimedia, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia, Egor ALEEV / AFP / Profimedia, MAXIM SHIPENKOV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šev Vagnera Jevgenij Prigožin zaustavio je svoj pohod na Moskvu svega nekoliko sati nakon što je počeo. Zvanično, dogovor je postignut između vođe plaćenika i ruskih zvaničnika prema kom se Prigožin seli u Belorusiju, a Moskva za uzvrat odustaje od krivičnog gonjenja. Međutim, pojavile su i nove teorije kako je do dogovora došlo i šta je nateralo Prigožina da pristane na tu ponudu iako je bio na 200 kilometara od Moskve.

Sudeći prema navodima britanskog Telegrafa, koji se poziva na neimenovane bezbednosne izvore, FSB je povukao potez koji liči na KGB.

Naime, kako se navodi, ruske obaveštajne službe pretile su porodicama vođa Vagnera pre nego što je Jevgenij Prigožin zaustavio kolonu koja se kretala ka Moskvi.

Još jedan faktor uticao je na povlačenje – procenjeno je da su plaćeničke snage imale 8.000 boraca, a ne 25.000 kako je objavljeno tokom dramatične subote.

Brojka od 25.000 je brojka koju je sam Prigožin objavio nekoliko dana ranije, govorivši o brojnosti svojih snaga. Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u januaru procenilo da je Vagner grupa imala najviše 50.000 vojnika, međutim, oko 20.000 njih je navodno ubijeno tokom borbi u Ukrajini.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Svakako da ni 25.000 boraca ne bi bilo dovoljno za zauzimanje Moskve, obzirom da ruska vojska ima oko 800.000 aktivnih vojnika. Činjenica je da ruska vojska nije pružala jak (ili nikakav) otpor kada su se Vagnerovci pojavili u Rostovu na Donu i Voronježu, ali 8.000 boraca svakako ne bi uspelo da zauzme glavni grad Rusije.

Pojedini analitičari drugačije su protumačili odnos snaga plaćenika Vagnera koji su krenuli na Moskvu i ruske vojske. Oni tvrde da upravo ovaj podatak pokazuje da je sve bila farsa i da Prigožin nikada nije ni planirao da uđe u Kremlj.

Ni o jednoj od odvih navoda Prigožin se nije oglašavao, mada trenutno nije ni jasno gde se nalazi.

Da li je Putin prevario Prigožina?

Nije jasno ni da li će pomenuti dogovor stupiti na snagu.

Iako su se u javnosti pojavili snimci na kojima se vidi Prigožin kako odlazi u vozilu sa otvorenim prozorom, nije poznato da li je stigao u Belorusiju. Poslednji put viđen je kako odlazi iz Rostova na Donu kasno u subotu uz klicanje prolaznika.

Takođe, za sada od Putinovog obećanja Prigožinu nema ništa.

Naime, kako jutros pišu ruski mediji, uključujući i one bliske Kremlju, Rusije još nije odustala od krivičnog gonjenja Prigožina.

Pročitajte još:

Kako navodi Komersant, krivične optužbe protiv lidera Vagnera za „organizovanje oružane pobune“ još nisu odbačene, jer ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) nastavlja istragu o dramatičnim događajima ovog vikenda. Izvor lista naglasio je da je „preuranjeno“ donositi odluku o budućnosti istrage, jer je nije „proteklo dovoljno vremena“.

FSB je u petak uveče podneo krivičnu prijavu protiv Prigožina za podsticanje oružane pobune nakon što je obećao da će zbaciti rusko vojno rukovodstvo. Za ove optužbe je zaprećena kazna od 12 do 20 godina zatvora.

Ruske vlasti nisu dale zvanično saopštenje o izveštajima, a tvrdnje anonimnih izvora nisu mogle biti odmah proverene.

Gde je Sergej Šojgu?

Za razliku od Prigožina, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pojavio danas u javnosti, što je prvi put od pokušaja pobune.

Kako je objavilo resorno ministarstvo, Šojgu je proverio komandno mesto jedne od formacija u zoni ratovanja.

Iz ruskog ministarstva saopštili su da je Šojgu saslušao izveštaj komandanta generala-pukovnika Jevgenija Nikiforova o trenutnoj situaciji, prirodi akcija i izvršenju borbenih zadataka ruskih snaga. Šojgu je na sastanku istakao visoku učinkovitost identifikovanja i uništavanja vojne opreme i neprijateljskog osoblja u taktičkim područjima zone odgovornosti grupe.

„Šojgu je posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške jedinicama uključenim u specijalnu vojnu operaciju i stvaranju uslova za sigurno raspoređivanje osoblja“, navodi se u saopštenju, kako prenosi TASS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar