Marija Zaharova Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija je suspendovala uplatu godišnjih doprinosa Arktičkom savetu, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

„U ovom trenutku, ruska uplata godišnjih doprinosa u budžet Arktičkog saveta je suspendovana dok se ne nastavi praktičan rad u ovom formatu uz učešće svih zemalja članica“, saopštilo je ministarstvo.

Kako je pojasnilo Ministarstvo spoljnih poslova, reč je o realizaciji zajedničkih projekata koji se bave važnim pitanjima za sve arktičke države, kao što su očuvanje ekosistema Arktika, sprovođenje polarnih istraživanja, uključujući morske naučne ekspedicije, razvijanje humanitarnih veza i unapređenje kvaliteta života stanovništva krajnjeg severa.

Iz Ministarstva spoljnih poslova je dodato da istupanje iz Arktičkog saveta trenutno „nije praktično“, dok je portparolka tog ministarstva Marija Zaharova ranije ovog meseca saopštila da bi Rusija mogla da napusti Savet ukoliko on postane neprijateljska institucija.

Savet uključuje Dansku, Island, Kanadu, Norvešku, Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Finsku i Švedsku.

PROČITAJTE JOŠ

Rotacija predsedavajućih zemalja se vrši svake dve godine, a tu dužnost sada vrši Norveška.

U martu 2022. godine, zapadne članice Saveta objavile su suspenziju učešća u svim aktivnostima udruženja u znak protesta protiv ruske invazije Ukrajine.

BONUS VIDEO Izbori bez izbora u Rusiji: Koliko je Putina „ojačao“ ili „oslabio“ rat u Ukrajini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar