Kanada Foto:Shutterstock

Ljudi koji žive u Kanadi, zemlji poznatoj po oštrim zimama i velikim količinama snega, ovog Božića će se probuditi s jednom mišlju: gde je sneg?

Naime, nema ga baš puno. Od obale do obale, od severa do juga, delovi zemlje koji bi trebali da budu ledeno beli umesto toga su zeleni i smeđi. „Pratim vremensku prognozu 55 godina i nikada nisam video zimu kao ovogodišnjeg zvaničnog prvog dana zime“, rekao je Dejvid Filips, iskusni klimatolog u saveznom ministarstvu okoline, piše Index.hr.

„Ne izgleda kao zima, nemamo osećaj da je zima, a ipak je zima. Mislim da je to za mene šok“, dodao je. Oko 75 odsto Kanađana obično ima beli Božić, a sada je su temperature blizu nule. Zime su obično najteže u pokrajinama koje nemaju izlaz na more kao što je Alberta, gde često bude snega i više od pet meseci.

Alu u petak je u glavnom gradu Alberte Edmontonu zabeležena visoka temperatura od sedam stepeni Celzijusovih, dok je prošle godine u tom periodu zabeleženo -28 stepeni.

Pročitajte još...

Dalje prema istoku u pokrajini Manitoba, ugodno vreme čak utiče i na grad Vinipeg, koji je tradicionalno toliko hladan u ovo doba godine da ga meštani zovu Vinterpeg. „Stvarno je blago, gotovo da nema snega“, rekla je Lin Stadnik, koja živi u Vinipegu, ističući da još uvek može da vidi travu u komšijskom dvorištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar