Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Social media/east2west news / WillWest News / Profimedia

Na jugu Ukrajine nedavno se dogodio neočekivani napad, za koji je Moskva direktno optužila Kijev. Naime, Kremlj tvrdi da je Ukrajina raketom pogodila most Čongar koji povezuje delove regije Herson pod ruskom kontrolom s anektiranim poluostrvom Krim, zbog čega je saobraćaj preusmeren na drugu rutu. Na ovaj napad na "vrata Krima", kako je Hersonska regija poznata, upozoravao je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kada je rekao da Ukrajina planira napade na "rusku teritoriju, uključujući Krim". Uništavanje ovog mosta, moglo bi Ukrajini da da prednost u ponovnom preuzimanju poluostrva, ali i dobru osnovu za sve buduće pregovore.

Raketni napad

„Dva paralelna mosta Čongar su ošetećena, ali u napadu niko nije povređen“, rekao je guverener okupiranog dela Hersona Vladimir Saldo.

On je rekao da su u napadu verovatno korišćeni britanski projektili „Storm Shadow„, a njegove navode potvrdio je i dopisnik Aldžazire Ali Hašem.

On je takođe rekao da pojedini analitičari veruju da je Čongar pogođen, jer Ukrajina želi da Rusima prekine linije snabdevanja preko Krima.

„Ono što sada jako dobro znamo jeste da je na tamošnjem području vrlo napeto… Ali, ovo nije prvi put da je most pogođen“, rekao je Hašem.

Sergej Šojgu je ocenio da su se ukrajinskim napadom na most Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo direktno uključile u rat, jer su one opremile ukrajinsku vojsku.

„Prema našim podacima, rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga planira da izvrši udare na teritoriju Ruske Federacije, uključujući Krim, raketama ‘HIMARS’ i ‘Storm Shadow'“, kazao je Šojgu.

Značaj mosta

Most je važan, jer je on i najkraći put od Krima do linije fronta na jugu.

Takođe je i važna veza sa okupiranim Melitopoljem, koji leži na priobalnom putu od ruske granice preko južne Ukrajine do Krima.

Saldo je rekao da je i autoput oštećen, a guverner Krima Sergej Aksjonov rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi saobraćaj preko mosta mogao da se nastavi.

Rusija je koristila ovaj most kao kopneni put ka Krimu, a smatra se da je Melitopolj jedna od glavnih meta ukrajinske kontraofanzive, koja je počela u južnom delu Zaporožja početkom meseca.

Ruske snage zauzele su Krim 2014. godine, a prošlog februara izvršile su invaziju na južni priobalni deo Ukrajine.

U oktobru su najmanje tri osobe poginule u eksploziji na drugom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom, što je predsednik Vladimir Putin nazvao terorističkim aktom.

„Nema sumnje da je ovo akt terorizma čiji je krajnji cilj uništavanje ruske infrastrukture. Njegovi izvršioci su bezbednosne službe Ukrajine“, rekao je Putin prošlog oktobra kada je Ukrajina napala most na Krimu.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN/ANATOLY MALTSEV/GAVRIIL GRIGOROV / KREMLIN/Yasin AKGUL / AFP / State Emergency Service of Ukrai / UPI / Profimedia, EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Kako napreduje kontraofanziva?

Ruski zvaničnici tvrde da ukrajinska ofanziva sporo napreduje jer je do sada povraćeno ukupno osam sela.

Ruske snage nastavile su da gađaju ukrajinske gradove, uključujući nedavni napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i južnu luku Odesa.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Zelenski je rekao Ukrajincima da su ukrajinske službe dobile informaciju da Rusija priprema „scenario terorističkog napada“ na nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je okupirana tokom invazije prošle godine.

Zelenski je upozorio na opasnost bombardovanja ove, najveće u Evropi nuklearne elektrane i kazao da bi njeno uništenje imalo nesagledive posledice.

Pročitajte još...

„Radijacija nema državne granice“, rekao je Zelenski, ali njegove navode Kremlj je odmah odbacio, rekavši da su lažne.

Iako je svih šest reaktora nuklearne elektrane zatvoreno, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju Ujedinjenih nacija, rekla je da je bezbednosna situacija „izuzetno ozbiljna“.

Nivo vode koji se koristi za hlađenje reaktora opao je otkako je brana Kahovka uništena, a agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da je situacija oko elektrane sve napetija otkako je počela kontraofanziva.

BONUS VIDEO Zelenski u poplavljenoj oblasti Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare