Foto:EPA-EFE/SANDER KONING/EPA-EFE/OLAF KRAAK/Shutterstock

Virus ptičjeg gripa (Avian Influenca, AI) nastavlja da se širi na teritoriji Evropske unije ali i dalje, uzrokujući visoku smrtnost divljih ptica, sa prelivanjem na divlje i domaće sisare i uzrokuje epidemije na farmama, navode iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

U naučnom izveštaju EFSA i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procenjeni su faktori rizika za potencijalnu pandemiju ovog gripa, istaknute povezane mere ublažavanja i izdvojeni pokretači za evoluciju ovog virusa.

Kako se navodi, stručnjaci su identifikovali određene vrste uzgajanih krznenih životinja (kune ili lisice), koje su veoma osetljive na viruse gripa, kao moguće pokretače širenja. Iako prenos sa sisara na sisara još nije potvrđen, divlji sisari bi mogli da deluju kao mostovi između divljih ptica, domaćih životinja i ljudi.

Foto:EPA/EDI ISRAEL ISRAEL

Životinje pratioci, dodaje se, kao što su mačke koje žive u domaćinstvima i imaju pristup otvorenom, takođe mogu biti potencijalno sredstvo za prenos virusa. Uzgoj u oblastima bogatim vodenim pticama sa proizvodnjom na otvorenom i/ili lošom biobezbednošću može olakšati unošenje virusa na farme i njegovo dalje širenje, a ekstremni vremenski događaji i klimatske promene igraju dodatnu ulogu u evoluciji situacije jer mogu uticati na ekologiju i demografiju divljih ptica i tako uticati na način na koji se bolest razvija tokom vremena, utvrdili su stručnjaci.

Kada su u pitanju preporuke za smanjenje rizika, navodi se poboljšanje nadzora životinja i ljudi, zajedno sa genomskom analizom i deljenjem podataka o sekvenci.

Pročitajte još...

„Na farmama bi trebalo ojačati biosigurnost kako bi se sprečilo da životinje dođu u kontakt sa infekcijom i na taj način da je šire“, navodi se u preporukama.

Kako najavljuju, do kraja godine, EFSA i ECDC će objaviti naučno mišljenje u kojem se procenjuje kako bi se potencijalna pandemija gripa mogla odvijati, a koje će sadržati i uputstva za menadžere rizika kako da smanje rizik po ljudsko zdravlje.

Virus ptičjeg gripa kod sisara, nedavno je potvrđen u uzorcima mleka na farmama u Sjedinjenim Američkim Državama i to na dve farme u Kanzasu i jednoj u Teksasu, ali kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede SAD, snabdevanje mlekom u zemlji je bezbedno, kao i da se pretpostavlja da su divlje ptice, koje su širile virus globalno, virus prenele i na stoku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar