Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, Twitter

Virolog koji je finansirao laboratoriju u Vuhanu koja se našla u centru priče o pandemiji koronavirusa, a zatim je navodno pokušao da 'uništi' teoriju o koroni – ponosno se snimio unutar pećine prepune slepih miševa i kako sprovodi svoje istraživanje.

Prošle nedelje, dr Peter Dašak je na svom Tviteru objavio video snimak snimljen iz dubina pećine Račaburi na Tajlandu.

Dašak, koji je iz Engleske i sada živi u severnom delu Njujorka, bio je okružen sa 2,5 miliona stvorenja za koje misli da su doveli do pandemije kovida 19. On je pećinu nazvao ‘jezgrom reaktora’ virusne aktivnosti.

On je podelio više drugih snimaka krilatih stvorenja – za koje se veruje da sadrže patogen koji je izazvao pandemiju – i čak je postavio video na kojem se jedan slepi miš hrani.

On je bio tamo kao deo legitimnog istraživačkog putovanja, sa naučnicima koji su dugo istraživali koronaviruse povezane sa slepim miševima.

Ali, njegove objave bi mogle da uznemire Amerikance koji su upravo izašli iz pandemije koja je ubila 1,08 miliona širom zemlje – posebno imajući u vidu njegove bliske i kontroverzne veze sa pandemijom.

Naučnik je bio u centru skandala nakon što je otkriveno da je njegova dobrotvorna organizacija, EkoHelt Alijanse, obezbedila finansiranje istraživanja Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Sada se široko veruje da je laboratorija stvorila i nemarno oslobodila SARS-CoV-2, koji doveo to toga da ceo svet stane.

Uprkos njegovim vezama sa Institutom za virusologiju u Vuhanu, u septembru je EkoHelt Alijansa dobila 653.392 dolara od Nacionalnog instituta za zdravlje za proučavanje virusa sličnih kovidu kod slepih miševa širom Azije i Afrike.

Nejasno je da li je nedavno putovanje na Tajland plaćeno gotovinom američkih poreskih obveznika. U seriji tvitova ove nedelje, doktor je objavio video snimke sebe i drugih istraživača okruženih rojevima slepih miševa, pa je čak i prikazano kako ih hrani rukom.

„U srcu pećine slepih miševa – zaglušujuća buka dok se slepi miševi vrte okolo“, napisao je uz video koji prikazuje kolonu slepih miševa kako izlazi iz pećine.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

„To je čista lepota prirode i u isto vreme deluje kao ‘reaktorsko jezgro’ kolonije s obzirom na ono što znamo o nastanku virusa“, naveo je on na Tviteru.

U drugim tvitovima istraživači su se mogli videti kako rukuju slepim miševima i hrane ih, puštajući ih u vazduh rukom i kako stoje usred oblaka slepih miševa dok obavljaju svoj posao.

U svakom od video snimaka istraživači su nosili punu zaštitnu opremu – odela za telo, rukavice, naočare i maske za lice – dok je njihova blizina ogromnom broju stvorenja bila očigledna.

Na samom početku pandemije u februaru 2020, Dašak je ubedio više od dvadeset drugih naučnika da potpišu pismo koje je napisao veoma poštovanom medicinskom časopisu The Lancet u kojem se oštro osuđuju „teorije zavere koje sugerišu da Kovid-19 nema prirodnog porekla.’

Zbog Dašakovog pisma, oni koji su verovali da postoji šansa da virus pobegne iz VIV-a uglavnom su odbačeni kao marginalni mislioci u najranijim danima spekulacija o virusu. Mnogi su se našli pod cenzurom giganta društvenih medija, uključujući Tviter i Fejsbuk, i često su bili odbačeni kao rasistički.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali bivši visoki službenik Klintonove administracije, Džejmi Mecl, koji je sedeo u savetodavnom komitetu Svetske zdravstvene organizacije za uređivanje ljudskog genoma, rekao je za Dejli mejl 2021. da je pismo Lanceta „bilo naučna propaganda i oblik razbojništva i zastrašivanja. ‘

U aprilu 2021. Komitet Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu poslao je Dašaku 34 pitanja o njegovom angažmanu u laboratoriji u Vuhanu.

Dašaku je dat rok do sledećeg meseca da odgovori, ali je izvor blizak komitetu rekao za Dejli mejl u to vreme da nije čuo ništa ni od njega ni od EkoHelt Alijanse.

Ostaje nejasno da li je Dašak ikada odgovorio na te istrage, ali su ga od tada pratili pozivi na dalje istrage.

Nedavno u oktobru ove godine, republikanski lider Komiteta za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Keti Mekmoris Rodžers izrazila je ogorčenje što je dobrotvorna organizacija dobila dodatna federalna sredstva ove godine.

BONUS VIDEO: Masovno testiranje ljudi na ulicama i po stanovima u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar