Princ Vilijam i Kejt Midlton Foto:Tanjug/Kevin Quigley/Pool Photo via AP

"Kako je Bakingemska palata mogla da dozvoli da Kejt preuzme krivicu?", jedno je od ključnih pitanja koje odzvanja u britanskoj javnosti. Kako je njen suprug, princ Vilijam, dopustio da ona bude na stubu srama? Da stvar bude još gora, pored činjenice da ceo svet raspravlja o Kejt, skandalu sa fotošopiranom fotografijom i njenom zdravstvenom stanju, sada su još botovi princa Harija i Megan Markl počeli da ismevaju princezu od Velsa.

Još od sletanja na Mesec nije bilo toliko zavera oko autentičnosti fotografije.

Jednostavna porodična fotka Kejt sa decom, koja je trebalo da utiša glasine o njenom zdravlju i raspoloženju, sada je lažna, prevara, fotošop.

Foto: Rasid Necati Aslim / AFP / Profimedia

PR skandal veka i ruganje Harija i Megan

Ovo je fotošop neuspeh veka. To je ujedno i najveća PR greška za kraljevsku porodicu u prethodnih nekoliko godina, ako ne i decenija.

Nekoliko sati nakon objavljivanja fotografije, novinske agencije širom sveta objavile su da uklanjaju fotografiju jer je očigledno bila neautentična – najmanje 16 grešaka.

I umesto da uništi glasine o Kejtinom zdravlju, afera sa fotografijom je samo podstakla zabrinutost.

Najgore od svega je to što je fanovima i botovima princa Harija i Megan Markl dalo povod za ismevanje i uvrede Kejt Midlton.

Foto:Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia; i-Images / Eyevine / Profimedia; GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia; Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

„Ovo je greška koju Megan nikad ne bi napravila“, rekao je izvor blizak paru za Pejdž Siks.

Njihov biograf Omid Skobi ponudio je svoje neželjeno mišljenje na društvenim mrežama.

„Sa dugom istorijom laganja, prikrivanja od strabe palate… javnosti je sve teže da poveruje u reči, sada i fotografiju koju dele“, napisao je on.

Skobi je dalje napisao da bi vraćanje poverenja štampe i javnosti, uništenog ovim neuspehom fotošopa, bio „skoro nemoguć zadatak“.

Kao da su Hari i Megan oličenja poverenja i integriteta, piše Dejli mejl. Čak i dok Kejt pati, ova bitka transatlantskog nadigravanja se nastavlja.

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, Kim Taylor/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ovaj nered je dodatno pogoršalo izvinjenje koje je u ponedeljak izdala sama Kejt.

„Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentišem sa uređivanjem fotografija“, napisala je.

Kejt je diplomirala istoriju umetnosti. Ona je nezvanični kućni fotograf svoje porodice od rođenja njenog prvog deteta pre deset godina.

Izdaja Vilijama i palate

Sigurno je da Kejt razume kompoziciju, osvetljenje, teoriju boja i slično. Ali, ona je ovde svedena na to da sebe naziva pukim „amaterom“ koji je „eksperimentisao“, i to loše.

„Želela sam da izrazim svoje izvinjenje zbog konfuzije koju je izazvala porodična fotografija koju smo juče podelili“, nastavila je.

Treba obratiti pažnju i na reč „mi“. Nije ovo uradila sama. Ovakvo izdanje prolazi kroz mnoge slojeve, preko pomoćnika i privatnih sekretara, a možda čak i kralja.

Princ Vilijam Foto: Henry Nicholls-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Čini se da bi neko trebalo da je posavetuje da se ne objavljuje lažna slika. Takođe se čini da je ovu krajnje lošu ideju mogao da izvede samo neko kome se nikada ne može reći „ne“.

Dakle: Gde je princ Vilijam? Zašto nije preuzeo krivicu?

Ovu fotografiju je, na kraju krajeva, navodno on snimio.

Čak i da niko nije verovao da je on taj koji stoji iza lošeg fotošopa, većina ljudi sigurno ne veruje da je to bila Kejt, kojoj je navodno previše loše da vozi ili, po Vilijamovim rečima, čak i da gleda ovogodišnje filmove nominovane za nagradu Bafta. U svim ovim slučajevima, on je mogao da stekne svetsko poštovanje što je stajao pred ženom i primao udarce.

Umesto toga, on ostaje nem.

Foto: Tanjug/Andrew Milligan/Pool via AP

Umesto toga, Kejt je izvučena iz kuće, fotografisana kako sedi pored svog muža u zadnjem delu automobila, okrenuta licem od kamere ka zidu od cigle.

Najsjajniji adut krune

Kejt jedva da je uradila nešto pogrešno. Ona je prihvatila obaveze princeze i nikada nije pokazala ništa osim dobrog raspoloženja prema svojim dužnostima.

Ona je stajala pred medijima nekoliko sati nakon porođaja, izgledajući lepo, vedro i odmorno, za ženu koja se tek porodila.

Niko ne veruje da je Kejt sama napravila ovaj haos sa fotografijom. Zašto bi morala da se odrekne više svoje privatnosti, u ono što je očigledno ranjivo vreme, da ispravi grešku koju njen muž nikada nije smeo da dozvoli?

Vilijam, na kraju krajeva, ima prilično sofisticirano razumevanje kako mediji funkcionišu. To je ukorenjeno u njegovu sudbinu.

Foto: Tanjug/Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP

U međuvremenu, kraljevski izvori guraju uvredljivu priču da jadna, zavedena Kejt jednostavno nije razumela šta radi. I pored toga što je fizički bolesna, za Kejt se sada kaže da je uznemirena zbog toga što je sama izazvala takav haos u javnosti.

„Grozno“ je bilo kako se Kejt osećala zbog ovoga, rekao je jedan kraljevski izvor za Telegraf. Njena namera je bila samo da imidž učini „najboljim što može biti“, ali sada oseća da je poštenje „najbolja politika“.

A tu je i dašak mizoginije – mala žena koja je dala sve od sebe, ali je napravila nered.

Može li iko da zamisli Čarlsa da dozvoli Kamili da ovako „padne“? Verovatno ne.

Kejt je budućnost Krune. Ona je najsjajniji adut Vindzora, ona koja ima rezerve dobrog raspoloženja.

Metapodaci fotografije pokazuju da je dva puta sačuvana u Adobe Photoshop-u — veoma sofisticiranom softveru kojim „amater“ kao što je Kejt sigurno ne bi mogao da upravlja.

Prva sačuvana verzija imala je vremenski žig u 21:54 u petak, 8. marta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da li neko misli da je bolesna Kejt zaista sedela blizu 10 sati uveče i petljala po ovome?

U retkom intervjuu iz 2020. Kejt je pričala o svom pristupu fotografiji.

„Jedna od fantastičnih stvari u vezi sa fotografijom je da zaista uhvati taj trenutak, tako da nije scenska postavka, ne postavlja je savršeno. To je zaista snimanje onih trenutaka koji su vam stvarni“, rekla je ona.

Kejt je svetu uvek davala, ako ne svoje pravo ja, ono najbolje.

Vilijam, od svih ljudi, treba da razume koliko je to teško.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare