Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica biće saslušana večeras u Specijalnom državnom tužilaštvu, potvrđeno je "Vijestima".

Ona je oko 19.55 časova dovedena u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Prvobitno je, navode Vijesti, bilo planirano da Medenica u 18 časova bude dovedena u Specijalno tužilaštvo, ali joj je navodno ponovo pozlilo, zbog čega nije privedena iz Kliničkog centra.

Iako je bilo najavljeno da će Medenica biti saslušana u Kliničkom centru Crne Gore u 17 časova, gde je jutros hospitalizovana, veštak medicinske struke ranije se izjasnio da njeno zdravstveno stanje nije zabrinjavajuće, te da je sposobna da izjavu da u zgradi Specijalnog državnog tužilaštva. „Vijestima“ je nezvanično potvrđeno da je SDT tražilo mišljenje veštaka zbog toga što su tokom jutra bila i oprečna mišljenja lekara Kliničkog centra o tome zahteva li stanje Medenice bolnički tretman i posmatranje.

Zbog toga se očekivalo da Medenica u pratnji policije u 18 časova dođe u zgradu SDT-a.

Prema informacijama Vijesti, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Medenica je uhapšena nešto posle 22 sata, kada je krenula na let za Beograd. Navodno, imala je kupljenu kartu u jednom pravcu.

SDT je sumnjiči da je počinila dva krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

„Medenica je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije. Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), a već danas očekuje se da bude privedena nadležnom Specijalnom tužilaštvu“, kazali su rano jutros sagovornici Vijesti iz Uprave policije.

U međuvremenu, jutros nešto pre sedam sati, pozlilo joj je i primljena je u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz te zdravstvene ustanove, „Vijestima“ je ranije danas rečeno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali i da će biti zadržana na lečenju.

SDT i UP nisu se zvanično oglasili povodom hapšenja nekada prve žene crnogorskog pravosuđa.

Oni su, prema saznanjima Vijesti, od Evropola u februaru dobili transkripte razgovora njenog sina Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg telohranitelja Vesne Medenice.

Policija je u martu potvrdila da je Miloš Medenica koristio kriptovani telefon preko kog je ugovarao šverc droge iz Kolumbije i krijumčarenje cigareta.

Upravo u tim razgovorima, Medenica je obelodanio da je njegova majka upoznata sa njegovim prljavim poslovima, i da će ih zaštiti ako zatreba, „jer im mnogo zna“, aludirajući na konkurente u švercu cigareta.

„Oni su se pomirili sa Grandovcima i izbacuju po 4 kamiona u 5 dana. I od.. (zvučni prekid) onoga Pekića i plasirali priču da sam to ja uradio. I već je on mladio da ja radim. Ali i to nas boli ku..c, jer ona se sve zna od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret“, navodi se u porukama Medenice i Lalovića.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), nakon dobijana selektovanih razgovora, formiralo je predmet protiv Miloša Medenice i označilo ga kao jednog od organizatora kriminalne grupe.

Vesna Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnela krajem 2020.

***

BONUS VIDEO: Tripković: Crna Gora će ove godine biti dostupnija više nego ikada 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar