Foto: Shutterstock, Logo

Radnici Železare čekali su na krovu fabrike nikšićkog biznismena Miodraga Daku Davidovića i predstavnike Vlade do 18 sati da dođu da im se obrate, međutim to se nije dogodilo. Nakon što su se oglušili o njihove zahteve, radnici su najavili da će početi štrajk glađu.

Pozvali su ponovo Davidovića i premijera Dritana Abazovića da dođu, ali i građane, bivše radnike ove fabrike i političke partije da im se pridruže.

Predsednik Sindikata Železare Ivan Vujović nakon tri sata čekanja, saopštio je da su odlučili da počnu štrajk glađu u krugu fabrike.

„Doneli smo odluke, mi smo zauzeli fabriku i mi smo vlasnici fabrike. Vlasnici Tosjali grupe ne mogu više da uđu u krug fabrike, a oni koji budu hteli da pregovaraju mogu to da učine sa nama. Treba svi da znaju u državi da smo mi deset godina ćutali i trpeli. Mi smo imali 10 godina agonije, i sad je turski Tosjali odlučio da pošalje kući radnike od 1. septembra, a država i Davidović nisu mogli da se za 70 dana dogovore“, kazao je Vujović.

Naglasio je da treba da dođe Abazović i da država preuzme fabriku, jer Davidović nije u stanju da to učini.

„Ne bežimo od toga da on preuzme fabriku, ali želimo da jasno kaže je li spreman ili nije“, dodao je.

Vujović je ranije novinarima kazao da su čekali do 18 časova da im se neko obrati.

„Nismo dobili taj poziv, pa smo se popeli na krov i odlučićemo o daljim koracima. Nećemo samo čekati na krovu, sledi radikalizacija. Oni su imali rok od dva sata da se jave nisu se javili. Pozivam političke partije koji se zalažu za dobrobit radnika i svih da dođu i da nas posete i vide kako je nama. Političari ne mogu da se igraju sa radnicima jer je ovo prevršilo svaku meru. Pozivam i bivše radnike i građane da nas podrže i poruče političarima i biznismenima da ne mogu da se igraju sa nama“, poručio je predsenik Sindikata Železare Ivan Vujović.

On je istakao da su pozivali Davidovića ali im se nije javio.

„Mi smo pozivali Davidovića nije nam se javio. Imamo dve izjave od premijera koji je kazao da je Davidović dobio sve što je tražio i drugu izjavu Davidovića da nije dobio ništa. Poručujem im da dođu ovde i saopšte ko je kriv i ko nas je slagao jer mi više ne vjerujemo nikome. Premijer nam je kazao da će država sve što je do nje ispuniti. Davidović je rekao da će 3. avgusta da preuzme fabriku, evo sad je 11, mi više nikome ne verujemo. Znaju svi u ovoj državi da ova upravna zgrada neće nikome valjati ako ne valja radnicima Železare. To znači da za nekoliko sati neće biti u ovakvom izgledu“, naveo je Vujović.

Radnici smatraju da su pregovori propali i da se nisu pomerili s mesta. Ponovo su pozvalu  Abazovića i Davidovića da dođu kod njih da vide ko priča istinu.

„Da vidimo ko obećava. A ko ne i da li je vlada ispunila ono što je rekla ili nas je Davidović zavlačio sve ovo vrijeme.  Mi nismo silazili s krova i nismo ništa zapalili u Tehnostilu, ono što mi uradimo to će znati cela javnost. Ovom prilikom pozivam političare da dođu da vide u kakvom smo stanju i da zajedno reše ovu situaciju.  Osećamo se bedno jer više od 70 dana čekamo, dobili smo uverenje da su Davidović i država stali iza ovoga. Danas kad je trebalo da bude „dan d“, ovo je postalo stvarno. Ostajemo na krovu i apelujemo na EPCG da se uključe u rešenje naše situacije“, kazao je jedan od radnika.

Radnici su danas oko 16 sati dali rok Miodragu Daki Davidoviću da im danas do 18 sati odgovori da li preuzima fabriku, a pozvali su Vladu da oni to učine, ukoliko nikšićki biznismen nije spreman. Izgubili su strpljenje, pa su se nakon davanja izjave za medije, popeli na krov.

Predsednik Sindikata Željezare Ivan Vujović poručio je ranije da je danas trebala da se završi ova agonija, ali da Davidović nije uspeo da se dogovori sa turskim Tosjalijem.

„Videli smo iz medija da je dao izjavu da još uvek nije uspeo da se dogovori sa turskim Tosjalijem i da nastavlja pregovore 22. avgusta. Ono što je vrlo bitno da smo čuli izjavu premijera da sve ono što je Davidović tražio je ispunjeno od strane države. Mi smo došli u situaciju da od sedam minuta pređemo na 70 dana. Mi tražimo od Davidovića da se do 18 sati izjasni da li preuzima želežaru ili ne. Mi više nećemo da čekamo. Čekali smo i verovali i više nikome ne verujemo. Imali smo sastanak u Vladi 30. jula kada je on rekao da u ponedeljak prodaje svoju firmu, da u utorak počinje razgovore sa Tosjali holdingom, a da u sredu  preuzima fabriku. Danas je 11. avgust, vidimo da nije preuzeo fabriku“, naglasio je on.

Vujović je ponovio da do 18 sati čekaju direktan odgovor od Davidovića, te podvukao da znaju šta će dalje.

„Više nećemo da čekamo, dovoljno smo čekali. Mi 1. septembra ostajemo bez posla, to nećemo dozvoliti. Ukoliko Davidović nije spreman da preuzme fabriku, pozivamo državu da to uradi. Država je sposobna da ovu fabriku vodi, ovde ima dovoljno kadra da Železaru podignu na noge. To su zahtevi ovih radnika, do 18 sati čekamo ni minuta više, Vladu i Davidovića. Da nam kažu da li fabriku preuzimaju“, rekao je on za portal Dan.

***

BONUS VIDEO: Kuršumlija – Štrajkom glađu do neisplaćenih plata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar