Xu Xiaodong
Foto: Youtube/Chinas freie Denker

Kineski novinar koji je nestao u februaru dok je izveštavao o epidemiji koronavirusa u Vuhanu i odgovoru kineskih vlasti na istu, pronađen je u zatvoru.

Čen Kiuši bivši advokat koji je postao novinar, izveštavao je sa ulica i iz bolnica Vuhana do 23. februara kada je nestao a njegov nestanak izazvao je salvu kritika na račun Pekinga i optužbi da „love“ novinare i uzbunjivače.

Pročitajte i:

Kineske vlasti nisu se oglašavale povodom nestanka novinara, ali je njegova majka ubrzo po njegovom nestanku rekla da je Čen u prisilnom karantinu.

Njegov prijatelj Ksu Ksiaodong je na JuTjubu rekao da je Čen dobro ali da je i dalje pod nadzorom policije, iako su vlasti u Kindaou, u pokrajii Šandong obećale da ga neće krivično goniti.

Ksu je rekao da protiv Čena za sada neće biti podignuta optužnica nakon što je istraga u Kini, Hongkongu i Japanu pokazala da Kiuši nikoga nije provocirao niti je bio u kontaktu sa opozicijom u inostranstvu.

Kineske vlasti uhapsile su nekoliko novinara koji su izveštavalo o epidemiji koronavirusa u Vuhanu. Li Zehua koji je otputovao u Vuhan kako bi izveštavao o Čenogom nestanku, i sam je nestao početkom februara ali je oslobođen u aprilu. Fang Bin iz Vuhana nestao je u isto vreme, ali mu nema traga.

Na društvenim mrežama u toku je potraga za nestalim novinarima, a naročito za Čenom koji je uhvaćen istog dana kada i lekar-uzbunjivač Li Venliang koji je kasnije preminuo od kovida 19.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar