Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem Foto:Tanjug/Ali Hamed Haghdoust/IRNA via AP

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom sletanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore, prenose agencije.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gde se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći.

Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci akcije spasavanja, a na njemu se vide brojna policijska vozila.

Irak nudi pomoć u operaciji traganja i spasavanja

Irak je ponudio pomoć Iranu u njegovoj operaciji potrage i spasavanja, saopštila je njegova vlada, piše Skaj Njuz.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka, Crveni polumesec i druga relevantna tela dobili su uputstva da ponude svoje usluge, dodaje se u saopštenju.

Irački premijer Mohamed Šia al Sudani „zatražio je od ministarstva unutrašnjih poslova, iračkog Crvenog polumeseca i drugih relevantnih organa da ponude Iranu raspoložive resurse za pomoć u potrazi za helikopterom“, saopštila je iračka vlada.

SAD i EU „pomno prate“ izveštaje o padu helikoptera

Sjedinjene Američke Države „pozorno prate“ izveštaje o padu helikoptera u kojem je učestvovao iranski predsednik Ebrahim Raisi, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

Američki predsednik Džo Bajden takođe je obavešten o incidentu, saopštila je Bela kuća, a prenosi Skaj Njuz.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je danas da Brisel pažljivo prati izveštaje da je helikopter predsednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih Hoseina Amirabdolahijana neočekivano prinudno sleteo, a da njihovo stanje još nije poznato.

„Zajedno sa državama članicama EU i partnerima, pomno pratimo situaciju“, napisao je Mišel na X mreži.

Potragu su veoma otežali „nepovoljni vremenski uslovi“, rekao je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi na državnoj televiziji i dodao da je potrebno vreme da se stigne do tog područja.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao “prinudno sletanje“ zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

Vahidi nije potvrdio da li je predsednik Raisi (63) bio u helikopteru, koji je bio deo konvoja od tri helikoptera u kojima je bila predsednička delegacija.

Dva helikoptera su bezbedno sletela u Tabris, veliki grad na severozapadu, ali ne i onaj u kojem je bio predsednik Irana.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao “prinudno sletanje“ zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

Iranska agencija Irna je prenela da je među putnicima u nestalom helikopteru bio i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian, zajedno sa guvernerom provincije i glavnim imamom u regionu.

Irna je dodala da je na lice mesta poslato više od 20 spasilačkih timova sa punom opremom, uključujući dronove i pse.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izveštaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance “da se mole“ za predsednika, preneo je Rojters.

***

BONUS VIDEO – Načelnik odeljenja za studije bezbednosti Rastislav Kazanski o atentatu na slovačkog premijera Roberta Fica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare