Foto: TANJUG/AP Photo/Fatima Shbair/Tsafrir Abayov/Ohad Zwigenberg

Palestinski zvaničnici objavili su da je skoro 200 osoba stradalo u izraelskom kontranapadu, dok je ranjeno skoro 1.600 ljudi.

Naime, izraelska vojska pokrenula je operaciju „Gvozdeni mačevi“ kao odgovor na iznenadni napad Hamasa: Desetine borbenih aviona izvodi napade na ciljeve te ekstremističke islamske organizacije.

Na X (Tviter) nalogu izraelske vojske objavljeni su snimci na kojima se vide pojedini napadi. Prema navodima vojske Izraela, borbeni avioni pogodili su najmanje 17 vojnih kompleksa i 4 operativna komandna centra koji pripadaju Hamasu.

Na jednom od tih snimaka vide se snažne eksplozije, kao i osobe koje trče.

Prema rečima svedoka, u Gazi se čuju izraelski ratni avioni.

2.200 raketa ispaljeno na Izrael jutros

Vojni portparol Daniel Hagari izjavio je da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od 6.30 sati i da su se teroristi Hamasa ubacili sa kopna, mora i vazduha u Izrael, te da su na sedam mesta izbili sukobi s izraelskim vojnicima.

U jednom od tih sukoba ubijen je predsedavajući Regionalnog saveta Hanegev, Ofir Libenštajn, saopštile su lokalne vlasti.

„On je ubijen dok je išao da brani naselje tokom terorističkog napada“, navedeno je u saopštenju.

Iz celog sveta stižu osude na napad Hamasa

Osuda palestinskog napada stigla je iz celog sveta.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je kritikovao napade na Izrael.

Napad su osudile i Francuska, Nemačka i Velika Britanija. Prvenstveno je reagovao ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, a potom i britanski premier Riši Sunak.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da oštro osuđuje napad Hamasa i istakla da nasilje nad nedužnim ljudima mora hitno da prestane.

Napad na Izrael osudila je i Ukrajina. Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu objavilo je da oštro osuđuje terorističke napade.

Pročitajte još...

„Izražavamo podršku Izraelu u njegovom pravu da brani sebe i svoj narod“, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Sve najnovije vesti o ovom događaju, pratite uživo na našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar