Foto: Twitter/profimedia/

Krajem oktobra snažna eksplozija potresla je rusku bazu u blizini granice sa Letonijom, uništivši dva njihova jurišna helikoptera. Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je tu vest u Telegramu, ne preuzimajući direktno odgovornost.

Sada su se pojavili video snimci koji pokazuju, kako se veruje, ukrajinske komandose kako postavljaju eksploziv na ruske jurišne helikoptere, što je na kraju dovelo do uništenja letelica.

Video je snimljen u vazdušnoj bazi Veretje u ruskoj oblasti Pskov, 800 kilometara od ukrajinske granice, i objavljen je na Telegramu.

Prema informativnoj platformi Baza, a informaciju je potvrdilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, aktiviranjem eksploziva uništena su dva Kamov Ka-52 Hokum-B i jedan helikopter Mi28N. Oštećena su još dva helikoptera. Navodno je za jedan helikopter bilo pričvršćeno 400 grama eksploziva TNT, koji se iz nepoznatog razloga nije aktivirao.

Ako je sve tačno, onda je ovo prvi napad ukrajinskih snaga duboko unutar ruske teritorije, prenosi portal War History.

Raniji slučajevi sabotaže uglavnom su se dešavali u pograničnim regionima, najčešće u Belgorodu, i na Krimu.

helikopter
Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Video je snimljen tokom dana i prikazuje čoveka u maskirnoj odeći i crnim rukavicama kako sastavlja eksplozivnu napravu od detonatora MD-5M i VZD-6Ch. Reč je o uređajima koji deluju sa zakašnjenjem do šest sati, a eksploziv je aktiviran tokom noći.

Ruski mediji javili su o eksplozijama vrlo brzo nakon što su se dogodile, ali rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo slučaj. Objavljeni su brojni izveštaji koji otkrivaju da bezbednost na aerodromu Keretie već godinama gotovo da ne postoji, a neimenovani zvaničnik je za RSE rekao da je u vojnu bazu prilično lako ući.

„Možete prošetati do piste i ući u bilo koje obližnje selo“, rekao je on.

Prema podacima britanskog Ministarstva odbrane, Rusija je na početku invazije imala 90 takvih helikoptera, ali se taj broj od tada smanjio. Navodno su izgubili najmanje 23 od njih.

Značajno je i to da se radi o bazi u kojoj su nekada bili stacionirani ruski strateški nuklearni bombarderi, a nepoznati broj nadzvučnih bombardera Tupoljev Tu-22M verovatno je tu i danas. U okviru baze se vrlo verovatno nalazi i skladište za nuklearne bombe, mada je nemoguće saznati da li se tamo trenutno nalaze bombe i, ako da, koliko.

BONUS VIDEO: Ukrajinsko oslobadajanje Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar