Foto: Privatna arhiva

Britanski BBC objavio je danas analizu u kojoj, pozivajući se na svedoke, tvrdi da je obalska straža Grčke odgovorna za smrt najmanje 43 migranta u Sredozemnom moru u periodu od tri godine, uključujući devetoricu koji su namerno bačeni u vodu.

Kako je navedeno, reč je o migrantima koji su isterani iz grčkih voda ili vraćeni na more nakon pristizanja do grčkih ostrva.

BBC navodi da su u 15 odvojenih incidenata od maja 2020. do maja 2023. godine, koje je analizirao, poginula 43 migranta.

Grčka obalska straža, međutim, odbacila je sve optužbe za nezakonite aktivnosti.

Grčka Atina Foto:EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Većina izvora za analizu BBC su lokalni mediji, nevladine organizacije i turska obalska straža, ali i direktni svedoci. U pet slučajeva migranti su naveli da su ih pripadnici grčke obalske straže bacali u vodu, dok su u drugim slučajevima rekli da su ih hvatali na grčkim ostrvima i vraćali na gumene čamce, koji su se potom izduvali ili su delovali kao da su probušeni, navodi BBC.

Istraživanje Bi-Bi-Sija, predstavljeno u novom dokumentarcu „Dead Calm: Killing in the Med?“, sugeriše jasan obrazac, prenosi Index.

„Bacili su nas u vodu“

Jedno od najstrašnijih svedočenja dao je čovek iz Kameruna, koji kaže da su ga grčke vlasti lovile nakon što je stigao na ostrvo Samos u septembru 2021. Kao i svi ljudi koje je intervjuisao Bi-Bi-Si, on je rekao da planira da se registruje na kao azilant.

„Upravo smo se iskrcali i policija je došla s leđa. Bila su dva policajca u crnom i trojica u civilu. Bili su maskirani, videle su im se samo oči“, rekao je on.

Foto: Privatna arhiva/Tatjana Djeric Frganja

On i još dvojica – jedan iz Kameruna i jedan iz Obale Slonovače – prebačeni su na brod grčke obalske straže, kada je nastao užasan preokret.

„Počeli su sa jednim muškarcem koji je bio sa nama. Bacili su ga u vodu. Čovek je rekao: ‘Spasi me, neću da umrem…’ i onda je na kraju samo njegova ruka bila iznad vode i njegovo telo ispod“, ispričao je.

Svedok kaže da su ga otmičari tukli.

PROČITAJTE JOŠ

„Bacili su me vezanog u sred mora, hteli su da umrem“

Drugi čovek iz Somalije rekao je za BBC da ga je u martu 2021. godine, po dolasku na ostrvo Hios, uhvatila grčka vojska, koja ga je potom predala grčkoj obalskoj straži. Rekao je da su mu vezali ruke na leđima pre nego što su ga bacili u vodu.

„Bacili su me vezanog usred mora. Hteli su da umrem“, rekao je on. Dodao je da je uspeo da preživi lebdeći na leđima, pre nego što mu se jedna ruka otkačila. Ali more je bilo uzburkano i troje iz njegove družine je umrlo. Svedok je stigao do kopna gde ga je na kraju primetila turska obalska straža.

„Odmah smo počeli da tonemo, oni su to videli… Čuli su nas kako vrištimo i ipak su nas napustili“, rekao je on za BBC.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vaggelis Kousioras

„Prvo dete koje je umrlo bio je sin mog rođaka… Posle toga jedno po jedno. Drugo dete, drugo dete, onda je nestao i moj rođak. Do jutra je umrlo sedmoro, osmoro dece. Moja deca su umrla tek ujutru… samo pre nego što je stigla turska obalska straža“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar