Foto:printscreen/[email protected]

U regiji Gaziantep na jugoistoku Turske došlo do većeg sukoba u džamiji u kojem su učestvovali okupljeni vernici kao i članovi fondacije Furkan (Furqan) sa jedne strane, i pripadnika policijskih snaga sa druge strane.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom da je u Turskoj trenutno na snazi potpuni lokdaun koji između ostalog nalaže i zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima, članovi organizacije Furkan izrazili su nezadovoljstvo ovakvom odlukom Erdogana i njegove AK partije, prenosi Klix.ba.

Lideri organizacije su naglasili kako zabrana okupljanja u džamija podrazumeva ujedno i oduzimanje verskih sloboda.

Kao znak protesta, članovi organizacije su se okupili u jednoj od džamija u Gaziantepu na molitvi, a lideri pokreta naglasili su kako će svi okupljeni poštovati distancu i nositi maske unutar džamije.

Međutim, vrlo brzo nakon što su se vernici okupili, policijske snage su ušle u džamiju pa su naredile vernicima da se raziđu. S obzirom da su vernici i članovi Furqan organizacije odbili da izađu iz džamije došlo je do sukoba između vernika i policije, a snage sigurnosti upotrebile su i suzavac kako bi rasterali okupljene.

„Ovo nije Izrael, ovo je Turska. Oni koji omogućavaju ljudima da se okupljaju na stadionima, javnom prevozu i preduzećima uprkos epidemiološkim mjerama, sprečavaju vernike da se mole u džamijama“, rekli su iz organizacije.
Fondacija Furqan poznata je u Turskoj po brojnim političkim ekscesima, a nakon novog incidenta, Alparslan Kujtul zvaničnik Furkana izjavio da će i dalje insistirati na okupljanjima u džamijama.

Najrigorozniji lokdaun u Turskoj počeo je 29. aprila i trajaće ukupno tri sedmice. Kao deo novih epidemioloških mera turski zvaničnici zabranili su okupljanja vernika unutar džamija.

U okviru novih epidemioloških mera međugradska putovanja će biti moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radiće samo sa 50 odsto kapaciteta.

Supermarketi će ostati otvoreni osim nedeljom. Za međugradska putovanja građani će trebati dozvole, a škole će se prebaciti na onlajn nastavu. Mere će biti na snazi do 17. maja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)