Foto:Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia; Mikhail Metzel/Kremlin /profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia;

Već neko vreme se Telegram kanalima šuška da kontraofanziva na jugu i istoku Ukrajine ne ide baš po planu, a te vesti potvrđuju i ratni blogeri. U jeku spekulacija, čak je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao da kontraofanziva možda ide "sporije nego što bi on to želeo", ali je istakao da neće nepotrebno rizikovati živote vojnika kako bi ispunio međunarodna očekivanja. Ova izjava stigla je nedugo posle komentara ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ocenio da snage Kijeva nisu stigle da "postignu ciljeve".

„Čudno je da u ovom trenutku vidimo izvesno zatišje. To je zbog činjenice da neprijatelj trpi ozbiljne gubitke, kako u ljudstvu tako i u opremi“, kazao je Putin.

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

On je takođe rekao i da će nove balističke rakete Sarmat uskoro početi da se upotrebljavaju. Rakete su dizajnirane za izvođenje nuklearnih udara na ciljeve udaljene hiljadama kilometara.

Sa druge strane, Ukrajina je saopštila da je od početka kontraofanzive oslobođeno osam sela i da je to bio težak poduhvat zbog miniranja i ruske vazdušne nadmoći, koja se pokazala kao glavna prepreka napretku.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos/Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinske snage takođe moraju da se suoče sa ruskim napadima oko Kremine, u istočnoj oblasti Luganska i u šumi Serebrjanski, severno od Bahmuta u regionu Donjecka.

Prema anonimnim izvorima iz vojske, napadi koje je naredila Moskva, u vreme kada Ukrajina nastoji da napreduje južnije, primorali su ukrajinske generale da premeste svoje trupe ne bi li popunili praznine. Međutim, ukrajinske snage tek treba da angažuju sve svoje rezerve u borbi.

Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Vojna komanda Ukrajine stvorila je 12 brigada za kontraofanzivu, od kojih su devet opremile zapadne sile, ali se veruje da su samo tri premeštene na front.

U intervjuu za BBC, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da neće žrtvovati svoju vojsku samo da bi zadovoljio zapadne zahteve za munjevitim napretkom.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

„Neki ljudi veruju da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate, pa nije tako. U pitanju su životi ljudi. Šta god neki žele, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na frontu onako kako mislimo da je najbolje“, rekao je Zelenski na konferenciji o oporavku Ukrajine u Londonu.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da se Ukrajina bori protiv „ofanzive velikog broja ruskih vojnika u pravcu Limana i Bahmuta, u istočnom regionu Donjecka“.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/Remko de Waal

„U blizini Bahmuta situacija je nepromenjena, svaki dan se odvijaju borbe, ali situacija je stabilna. Generalno, na istoku, naše trupe čvrsto drže svoje položaje, odbijaju stalne neprijateljske napade i nanose maksimalne gubitke okupatoru“, rekla je ona.

Putin je takođe priznao da Ukrajina „još uvek nije potpuno iscrpljena, da postoje i rezerve (vojnika) koje neprijatelj smišlja kako i gde da ih uvede“.

Rusija Ukrajina rat, Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP/Tanjug/Prigozhin Press Service via AP/Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, čije su snage mesecima vodile napade na gradove na istoku Ukrajine, uključujući Bahmut, ponovio je svoje optužbe da rusko Ministarstvo odbrane gubi teritoriju od ukrajinskih trupa.

„Oni obmanjuju ruski narod. Ogromni delovi teritorije su predati neprijatelju“, rekao je Prigožin u audio poruci.

Ruske vlasti su tvrdile da su se dve ukrajinske bespilotne letelice srušile oko 50 kilometara izvan Moskve dok su se približavale skladištima lokalne vojne jedinice.

Pročitajte još...

Ruski mediji su javili da je olupina drona pronađena nedaleko od ruske prestonice.

Ministarstvo odbrane u Moskvi tvrdi da su bespilotne letelice oborene radio-elektronskim sredstvima i da nije prijavljena šteta niti žrtve.

„Pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa tri bespilotne letelice tipa aviona na objekte u Podmoskovlju je osujećen“, saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva