Vladimir Putin i Alina Kabajeva Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Alina Kabajeva, navodna ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina, nedavno se pojavila u Sibiru na jednom gumnastičarskom kupu. Na ovom događaju u Omsku se pojavila kao specijalni gost, a u Sibir je došla pod jakim obezbeđenjem. Kako bivšu gimnastičarku javnost ne viđa često, ova vest je privukla veliku pažnju i odmah je počelo da se spekuliše da se Kabajeva sprema za novu visoku funkciju i da hoće da zameni najmoćniju ženu u Rusiji - Valentinu Matvijenko.

Matvijenko (74) je predsednica Senata u Savetu Federacije i žena koja ima najvišu finkciju u Putinovom režimu, a kako pojedini izvori tvrde, ona se sprema za penziju. Njih dve su viđene zajedno prošlog meseca u gimnastičkom centru Kabajeve u Sočiju.

Alina Kabajeva Foto:Alina Kabaeva/east2west news / East2West News / Profimedia

Kabajeva, koja je nosi venčani prsten koji ukazuje na tajni brak sa Putinom, viđena je okružena grupom telohranitelja tajne službe kada je upoznala Matvijenko.

Bivša ruska poslanica Marija Maksakova (45) tvrdi da je cilj Kabajeve da preuzme ulogu Matvijenkove.

Kabajeva je sada šef medicinskog konglomerata u vlasništvu oligarha koji je ropski lojalan Putinu.

„Što se tiče sudbine Kabajeve, mislim da ona želi da dobije ulogu Valentine Matvijenko, čak i ako se čini da je to prilično teško“, rekla je Maksakova.

Vladimir Putin i Alina Kabajeva Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Kabajeva „razume buduće pretnje“ – i rizik za nju i Putinovu decu ako se njegovo zdravlje pokvari i on više ne bude predsednik, rekla je ona.

„Ona takođe shvata da je njena sportska karijera i medalje neće spasiti od ružne sudbine. Tako da mora misliti ne samo na sebe, već i na to da njena deca ne dožive sudbinu Ivana Antonoviča“, navodi Maksakova.

Napredovala zahvaljujući Putinu

Ovo ne bi bilo prvi put da Kabajeva dobija visoke pozicije i unosne poslove zahvaljujući Vladimiru Putinu.

Alina Kabajeva Foto: EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV

Kabajeva je počela da se bavi ritmičkom gimnastikom sa tri godine, sa trenerom Margaritom Samuilovnom. Godine 1993. predstavljala je Kazahstan na međunarodnom takmičenju u Japanu. U ranim tinejdžerskim godinama, Kabajeva se preselila u Moskvu. Debitovala je za reprezentaciju Rusije 1996. godine. Petnaestogodišnja Kabajeva je 1998. godine osvojila Evropsko prvenstvo u Portugalu.

Kabajeva je 2004. godine osvojila zlato u višeboju na Evropskom prvenstvu 2004. u Kijevu. Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. ona je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnom višeboju u ritmičkoj gimnastici. U oktobru 2004. Kabajeva je objavila da se povlači iz sporta. Planovi za učešće Kabajeve na Olimpijskim igrama 2008. godine su više puta najavljivani, ali se to nije dogodilo. Godine 2001. našla se u centru doping skandala i bila je diskvalifikovana dve godine.

Kada je prestala da se bavi gimnastikom, ušla je političke vode, a sumnja se da je velikog udela u tome imao Putin.

Od 2005. godine Kabajeva je član Javne komore Rusije. Od februara 2008. je predsednica Javnog saveta Nacionalne medijske grupe, medijske grupe koja kontroliše Izvestiju, Prvi kanal i REN TV.

Foto: Kremlin.ru / East2West News / Profimedia

Između 2007. i 2014. Kabajeva je bila poslanik u ruskom parlamentu, Državnoj dumi, predstavljajući Putinovu stranku Jedinstvena Rusija. U svojstvu poslanika, glasala je za niz kontroverznih zakona koji su brzo usvojeni 2012. i 2013. godine, uključujući predlog zakona protiv Magnitskog kojim se zabranjuje međudržavno usvajanje (ruske siročadi) od strane porodica u Sjedinjenim Državama, kao kao i ruski zakon o gej propagandi koji kažnjava distribuciju „propagande netradicionalnih seksualnih odnosa“ među maloletnicima, vansudsku zabranu pristupa veb lokacijama na kojima se mogu nalaziti materijali koji krše zakone o autorskim pravima i reorganizaciju Akademije nauka.

U septembru 2014. Kabajeva je podnela ostavku u Dumi i prihvatila mesto predsednika upravnog odbora Nacionalne medijske grupe, najvećeg ruskog medijskog konglomerata. Suočila se sa kritikama zbog nedostatka iskustva i visoke plate kada je postavljena na političke i medijske funkcije.

Alina Kabajeva Foto:Alina Kabaeva / East2West News / Profimedia

U januaru 2011., Kabajeva se pojavila na naslovnoj strani ruskog Voga. Istog meseca je započela svoju pevačku karijeru.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je Alina Kabajeva?

Smatra se da je Kabajeva bila Putinova devojka od 2008. godine – kada je još bio oženjen bivšom prvom damom Ljudmilom Putinom – tri godine nakon što joj je dodelio veliku nagradu u Kremlju.

Mediji spekulišu da se porodila u Švajcarskoj 2015. godine, a u Moskvi 2019. godine. Navodno je Putinu rodila dvoje dece, iako pojedini izvori navode da par ima troje mališana.

Alina Kabajeva Foto: / Polaris / Profimedia

Do početka rata redovno je koristila švajcarsku vilu sa pogledom na Ženevsko jezero. Međutim, sankcije zbog Putina ograničile su njeno putovanje na Zapad.

Izveštaji sada navode da ona živi sa Putinom, a da najviše vremena provode šumskoj palati u Valdaju.

Putin nikada nije priznao vezu, a kamoli brak ili decu sa Kabajevom, ali većina Rusa prihvata kao činjenicu da ona živi sa njim u njegovoj palati, iako je državnim medijima zabranjeno da pominju njihovu vezu.

Alina Kabajeva Foto:Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia

Pod sankcijama zbog Putina

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, sankcije su uvedene brojnim ruskim političkim i poslovnim liderima. U aprilu 2022. Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država pripremilo je sankcije protiv Kabaeve, međutim vlada Sjedinjenih Država je uskratila sankcije iz straha od eskalacije tenzija između Rusije i Sjedinjenih Država zbog njene navodne veze sa Putinom.

Alina Kabajeva i Vladimir Putin Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Kancelarija za kontrolu strane imovine dodala je Kabajevu na listu posebno određenih državljana i blokiranih lica 3. avgusta 2022. godine, što je rezultiralo zamrzavanjem njene imovine i zabranjenim licima iz SAD da s njom rade.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 13. maja 2022. sankcionisalo Kabajevu i njenu baku Anu Zaceplinu. Kanada je 27. maja uvela sankcije Kabajevoj. Evropska unija je 3. juna sankcionisala. 1. jula ju je sankcionisala Australija.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar