Foto:KAY NIETFELD / AFP / Profimedia; Imago / Alamy / Alamy / Profimedia; S.S./ATAImages

Uspeh desničarske Alternative za Nemačku (AfD) na izborima u Tiringiji i Saksoniji težak je udarac za stranke savezne vlade Olafa Šolca koje delimično nisu prešle izborni cenzus u ove dve savezne pokrajine na istoku Nemačke.

„Ovo je veliki poraz za nas, nema sumnje i sada moramo sakupiti snage i popraviti ono što ne valja“, rekao je komentiarišući ishod izbora u Saksoniji i Tiringiji kopredsednik Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Lars Klingbel za javni servis ZDF.

On je istovremeno odbacio mogućnost da nemački kancelar Olaf Šolc raspusti vladu godinu dana pre redovnih izbora za savezni parlament.

„Mi želimo u izbore 2025. ući s Olafom Šolcom kao kandidatom za kancelara“, rekao je Klingbel.

Teški koalicioni pregovori u Saksonij i Tiringiji

Prema izbornim prognozama od 21 sat javnih servisa ARD i ZDF, u Saksoniji je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) na čelu s dosadašnjim premijerom ove savezne pokrajine Majklom Krečmerom, osvojila 31,5 posto glasova, samo jedan posto više od Alternative za Nemačku s 30,4 posto. Stranka Savez Sara Vagenkneč, osnovana u januaru ove godine, osvojila je 11,5 posto. SPD je u Saksoniji osvojio 7,4 a Zeleni 5,4 posto, piše Jutarnji list.

Stranka Levica nije uspela da pređe izborni prag od pet posto ali će ući u parlament Saksonije u Drezdenu zahvaljujući direktnim mandatima.

Zbog toga što nijedna stranka ne želi da uđe u koaliciju s AfD-om, posmatrači procenjuju da će formiranje vlade u Saksoniji biti složeno.

„Mi ćemo pružiti ruku svakom s kim možemo ovde u Saksoniji da ostvarimo politiku koja je dobra za ovu pokrajinu“, rekao je premijer Saksonije Michael Krečmer (CDU).

Dosadašnja koalicija CDU-a sa SPD-om i Zelenima najverovatnije neće imati dovoljnu većinu u parlamentu u Drezdenu pa se špekuliše o koaliciji između CDU-a, SPD-a i novoosnovane stranke BSW.

Glavna kandidatkinja BSW-a u Saksoniji Sabina Zimerman takođe je pokazala spremnost za koaliciju s CDU-om. Veruje se da bi se CDU i BSW mogli složiti kada je u pitanju jedan od glavnih političkih zahteva BSW-a a to je prestanak vojne pomoći Ukrajini i jačanje diplomatskih napora u okončanju rata u Ukrajini. Krečemer, za razliku od saveznog CDU-a podržava diplomatske napore.

Niko ne želi u koaliciju s AfD-om

U Tiringiji je AfD postao najjača stranka osvojivši 32,9 posto što je gotovo deset posto više nego na poslednjim pokrajinskim izborima pre pet godina. CDU se našao na drugom mestu s 23,7 posto, BSW je podržalo 15,6 posto, stranku Levica 12,9 posto te SPD 6,1 posto. Stranka Zeleni nije uspela da pređe izborni prag a Liberalno-demokratska stranka (FDP) kao ni u Saksoniji nije ušla u parlament.

Foto: Ronny Hartmann / AFP / Profimedia, Sascha Steinach / imago stock&people / Profimedia

„Mi smo danas ostvarili istorijsku pobedu, mi smo uverljivo najjača stranka. Ko god želi stabilnu vladu u Tiringiji ne može da nas ignoriše“, rekao je predsednik AfD-a za Tiringiju Bjorn Hoke za ARD.

Međutim i u Tiringiji su ostale stranke unapred isključile mogućnost koalicije s AfD-om pa se i ovde očekuje dugotrajno i mukotrpno formiranje vlade. Za sada se i ovde spominje mogućnost koalicije CDU-a, SPD-a i BSW-a.

Udarac za Berlin

Nakon izbora u Tiringiji i Saksoniji se pre svega špekulira o stabilnosti savezne vlade Olafa Šolca. Stranke njegove koalicione vlade, SPD, Zeleni i FDP su ostvarile katastrofalne rezultate na izborima u ovim saveznim pokrajinama. U Tiringiji Zeleni i FDP nisu prešli izborni prag a SPD je ovde ostvario najslabiji rezultat na nekim pokrajinskim izborima u svojoj istoriji. FDP nije prešao izborni prag u Saksoniji a to bi se moglo dogoditi i Zelenima.

Posmatrači procenjuju da stranački stratezi čekaju ishod trećih pokrajinskih izbora u septembru, za tri nedelje u Brandenburgu, gde je trenutno na vlasti SPD ali se takođe očekuje strelovit uspon stranaka krajnje desnice i levice.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Migracije i dalje glavna tema

Na izborima u obe savezne pokrajine je migracija bila glavna tema što su dobro iskoristile i AfD i BSW koje se protive svakoj vrsti migracije. Obe stranke se takođe protive vojnoj pomoći Ukrajini i zalažu se za pregovore s Moskvom.

Iako je savezna vlada nakon terorističkog napada u Solingenu već donela neke mjere koje bi trebale da vode smanjenju neregulisane migracije, očekuje se da će, kao reakcija na izbore u Saksoniji i Tiringiji, već u kraće vreme doneti dodatne mere kako bi pokazala odlučnost u nameri da smanji broj izbjeglica.

No posmatrači procenjuju da bi, ako se slični rezultati ponove i na izborima u Brandenburgu, došlo do još većeg pritiska na Olafa Šolca pa čak i do raspada vlade i prevremenih izbora za Bundestag.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare