nestašica lekova
Foto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

"Nedostaju nam antibiotici, lekovi protiv bolova i za snižavanje krvnog pritiska, kao i lekovi za obolele od raka ili protiv želudačnih tegoba", kaže apotekar Fatih Kajnak u čijoj apoteci u Berlinu trenutno nedostaju 274 preparata.

„Posebno nam je teško da se brinemo o deci“, ističe Kajnak.

Bebe i mala deca ne mogu da gutaju tablete. Kada imaju temperaturu ili bol, daju im se sirupi koji sadrže aktivni sastojak paracetamol ili ibuprofen.

U Nemačkoj se godišnje proda više od deset miliona ovakvih sirupa, ali su trenutno police u apoteci u kojoj radi Kajnak uglavnom prazne. Nedostaju i penicilin i antibiotski sirupi.

„I ovog leta je bilo problema sa snabdevanjem, ali samo povremeno. Trajalo bi možda dve nedelje, a onda bi ponovo došlo. Sada je situacija zaista loša“, kaže ovaj farmaceut.

Bolnice su pune

Očajni roditelji mesecima o tome pišu na društvenim mrežama i forumima.

Tamo se priča i o alternativama, ali je sve češće jedina opcija da se dete odvede u bolnicu jer mu oblozi kod kuće ne snižavaju temperaturu.

Zbog velikog broja slučajeva respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dečja odeljenja su sada toliko preopterećena da čak i životno ugroženi pacijenti moraju da čekaju satima da budu primljeni. Pošto su ambulante pune, deca se šalju kućama.

A i bolnice imaju problema sa nabavkom lekova. U mnogim bolničkim apotekama su zato počeli da prave sopstvene sirupe za ponovno snižavanje temperature.

I mnoge druge apoteke to rade. Kada bi se uzeli u obzir troškovi za sirovine, kadrove i radnu snagu, flaša bi morala da košta dvadeset evra.

U pitanju je novac
Upravo je cena izazvala ovakvu situaciju na nemačkom tržištu. Proizvodnja pojedinačnih preparata u Nemačkoj i Evropi jednostavno nije isplativa za farmaceutsku industriju.

Na primer, zdravstveno osiguranje plaća kompanijama 1,36 evra za flašu paracetamol sirupa. Ova količina nije povećavana deset godina, a u međuvremenu je samo ove godine aktivni sastojak paracetamol poskupeo za 70 odsto.

„Eksplozija cena i proizvodnje lekova, zajedno sa smrznutim prodajnim cenama, dovela je do toga da se lekovi kao što su sirupi proizvode sa gubitkom. Nijedna kompanija to ne može da izdrži na duže straze“, žali se Andreas Burkhardt, izvršni direktor farmaceutske kompanije Teva.

Ta kompanija je poslednji veliki proizvođač paracetamol sirupa u Nemačkoj.

Pre 12 godina bilo ih je jedanaest. Nakon što je još jedan obustavio proizvodnju u maju ove godine, Teva bi trebalo da pokrije 90 odsto potražnje. To nije izvodljivo, ukazuje kompanija. Zbog toga su tokom leta otkazali sve porudžbine nemačkih apoteka za uobičajeno zimovanje.

Kao rezultat toga, „uočen je značajan porast kupovine od strane apoteka“, analizira Federalni zavod za lekove i medicinska sredstva.

„Premalo je dobavljača“, kaže Tomas Fišbah, predsednik udruženja pedijatara.

„Fiksne cene su dovele do toga da se proizvodnja preseli u zemlje sa niskim platama kao što su Indija i Kina, a tamo postoje problemi u lancu snabdevanja, što zauzvrat dovodi do uskih grla u distribuciji.“

Proizvodnja bi se morala vratiti iz Azije

Slučaj s lekom za rak dojke, tamoksifenom, početkom godine već je pokazao kako izgleda kada nisu dostupni važni lekovi za koje nema zamene.

U februaru je Savezni zavod za lekove i medicinska sredstva pa je doneo regulaciju kojom je omogućen uvoz lekova koji sadrže tamoksifen iz inostranstva, čak i kad oni nisu odobreni u Nemačkoj.

Tamoksifen je i dalje jedan od slabo dostupnih lijekova i time problem nije rešen.

Lekari ali i  političari, zahtevaju od savezne vlade hitne mere.

Ministri zdravstva trebalo bi da se kordinišu sa proizvođačima i veletrgovcima, ali da traži lekove u susednim zemljama proizvodnju esencijalnih lekova u Nemačkoj. Vreme je, kažu, da se proizvodnja vrati iz Azije.

Farmaceutska industrija ipak traži povećanje naknada za lekove.

Kaže da bi morali da se ukinu ugovori po kojima zdravstvena osiguranja plaćaju samo fiksne iznose , barem dok više kompanija ponovo ne pokrene proizvodnju.

Odluka o tome, bar prema onome što se može čuti iz saveznog ministarstva zdravstva, još nije na vidiku, piše Dojče vele.

BONUS VIDEO: „Crni led“ okovao Nemačku: Paralisana cela zemlja, ima mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar