Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Prestižne adrese u Parizu, Londonu i Ženevi, kao i 3000 nekretnina u Rimu - Vatikan je otkrio nove detalje o svom carstvu nekretnina, njegovim izvorima prihoda i skandalima.

PROČITAJTE JOŠ:

Nunzio Galantino, kojeg je papa Franjo pre dve godine zadužio za centralizaciju vatikanske imovine, kaže da je umoran od „senzacionalističkih“ priča o papinskom bogatstvu, prenosi Hina.

„Jednostavno nije istina kad ljudi kažu da većina nekretnina u Rimu pripada Katoličkoj crkvi i Vatikanu“, rekao je biskup koji je na čelu Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA) za AFP.

Razmeri vatikanskih poseda ipak zapanjuju, a upravljanje jednom građevinom u Londonu izazvalo je veliki skandal u srcu Katoličke crkve.

Vek ulaganja

Ulaganja počinju 1929. godine kada je Lateranskim ugovorom Kraljevine Italije i Svete Stolice osnovana nezavisna Država Grada Vatikana. Sporazum s Italijom uključivao je obeštećenje za posede koji su oduzeti bivšoj Papinskoj Državi.

Među oduzetom crkvenom imovinom bila je velika Kvirinalska palača. Nekeda je bila dom tridesetorici papa, a danas je rezidencija italijanskog predsednika.

Tadašnji papa Pio XI odlučio je da dobijeni novac uloži u nekretnine, uključujući i u inostranstvu, „kako bi osigurao slobodu i nezavisnost Crkve“, rekao je Galantino.

APSA godinama upravlja sa 737 nekretnina u srcu Pariza oko bulevara Sen-Mišel, gradske četvrti Odeon i Jelisejskih polja, površine gotovo 56.000 kvadratnih metara u vrednosti oko 595.5 miliona evra.

U Londonu ima 27 nekretnina – kod Trga svetog Jakova, u četvrti Kensington i Ulici Bond, površine oko 4.600 kvadratnih metara koje se procenjuju na oko 108.5 miliona evra.

U Švajcarskoj, naročito u Ženevi i Lozani, Crkva u vlasništvu ima 140 poseda koji pokrivaju 16.000 kvadratnih metara i vrede više od 91 miliona evra.

Neprocenjihva imovina u Italiji

Vatikan je u Rimu izgradio zgrade, a najviše u dve glavne ulice koje se spajaju kod Trga svetog Petra, uključujući poznatu „ulicu pomirenja“ Via dela končilijacione, prenosi Hina.

Danas je APSA zadužena za iznajmljivanje 2400 stanova, kao i 600 kancelarija i radnji u Italiji, što joj je donelo 99 miliona evra 2019. godine.

Oko 15 odsto ih je na otvorenom tržištu, za 30 odsto je subvencionisan najam, posebno osoblju i penzionerima, a ostatak su zdanja u kojima su vatikanske institucije ili se besplatno daju školama i Univerzitetima.

Galantinov cilj je unaprediti „isplativost“ vatikanske imovine, napominjući da su neki stanovi prazni, a drugi dotrajali.

Navodi da je teško utvrditi vrednost imovine u Italiji, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike svetog Petra neprocenjive, nego bi se i njihova vrednost mogla rastegnuti do nekoliko milijardi evra samo za nekretnine koje su na tržištu najma.

Dodatno, postoje na stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti Crkve, od čega dobijaju još tri do četiri milijarde evra, navodi ekonomski list Il Sole 24 Ore.

APSA još uvek izrađuje popis svoje imovine u Italiji, a Galantino se nada da će se to završiti do proleća.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar