Foto: TANJUG/Conceptual Image Lab/Goddard Space Flight Center/NASA via AP

Došao je kraj putovanja početog pre sedam godina, a najveći uzorak asteroida Benu ikada prikupljen i prvi za agenciju NASA, stigao je danas u pustinju u američkoj saveznoj državi Juta.

Očekivalo se da će biti opasno konačno spuštanje kroz atmosferu ali NASA se nada da će se završiti blagim spuštanjem oko 17 časova po srednjoevropskom vremenu u vojnu zonu obično korišćenu za testiranje raketa.

Posle poletanja 2016, sonda Oziris-Reks je 2020. uzela uzorke kamenja i prašine sa asteroida Benu.

Oko 200 grama uzete supstance (plus ili minus 100 grama) prema proceni NASA-e treba da omogući naučnicima da bolje razumeju tipove asteroida koji bi mogli da prete Zemlji i da rasvetle sam nastanak solarnog sistema, rekao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson.

„Vraćanje uzorka je zaista istorijsko. To je najveći uzorak koji vraćamo od kad smo doneli mesečevo kamenje iz programa Apolo završenog 1972“, rekla je za Frans pres Ejmi Sajmon, naučnica NASA-e.

Ona je rekla da pre nego što se dođe do dragocenog tovara trebalo izvesti „opasan manevar“.

Sonda Oziris-Reks treba da oslobodi kapsulu s uzorkom četiri sata pre spuštanja, na više od 100.000 kilometara od Zemlje. Tokom poslednjih 13 minuta ta kapsula prošla je kroz atmosferu gde je ušla brzinom od više od 44.000 kilometara na sat s temperaturom do 2.700 stepeni Celzijusa.

Pad je bio zakočen korišećenjm dva padobrana, za koje je od presudnog značaja bilo da se ispravno aktiviraju da bi se sprečilo „tvrdo sletanje“.

***

BONUS VIDEO: Tunguska eksplozija – najjači udar na Zemlju iz svemira, dan kada se tresao Sibir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar