Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner dao je na uvid obaveštajne podatke o “ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti” svim članovima Kongresa. Dva izvora upoznata s tim i američki zvaničnik kažu za CNN da je pretnja povezana s Rusijom.

Više izvora upoznatih s inteligencijom okarakterisalo je informacije kao “veoma osetljive”, piše CNN.

Ranije u sredu, Tarner je poslao pismo svojim kolegama iz Kongresa u kojem kaže da ima hitne informacije „u vezi sa destabilizirajućim stranim vojnim kapacitetima“.

Jedan od izvora koji je video obaveštajne podatke potvrdio je da je “to, zapravo, vrlo zabrinjavajuća i destabilizirajuća ruska sposobnost za koju smo nedavno bili svesni”.

Tarner je u pismu kolegama rekao da je Obaveštajni odbor Predstavničkog doma 13. februara glasao da se određene informacije stave na raspolaganje zastupnicima za pregled i kaže da članovi imaju vremena da to pogledaju između srede i petka.

Tarner je takođe pozvao predsednika Džozefa Bajdena da skine tajnost sa „svih informacija koje se odnose na ovu pretnju“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da je lično zatražio sastanak s najvišim zakonodavcima u odborima za nacionalnu bezbednost pre nego što je Tarner javno upozorio na ono što je nazvao „ozbiljnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti“.

On je odbio da precizira prirodu pretnje.

„U ovom trenutku nisam u poziciji da kažem bilo šta više od ovoga“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare